Frykter norsk mesling-epidemi

Syv danske barn har meslinger. 11 engelske barn har hatt sykdommen i vinter. Nå frykter legene en epidemi av den skumle barnesykdommen.

ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

Norske helsemyndigheter advarer mot ikke å vaksinere.

- Det er en fare for meslingeepidemi hvis vaksinasjonsdekningen blir for lav, sier overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet.

Det er barn på Nord-Jylland som er syke i øyeblikket. I England er det tilfeller i nordøst og i Sør-London.

Tilbakeviser bivirkninger

MMR-vaksinen som barn som følger vanlig vaksinasjonsprogram får når de er 15 måneder, og senere i 6. klasse, beskytter mot meslinger. I land som ikke vaksinerer mot sykdommen, dør til sammen en million små av meslinger hvert år.

En del foreldre har valgt ikke å la barnet få vaksinen, etter påstander om farlige bivirkninger. Dette tilbakevises på det sterkeste av helsemyndighetene.

- Det forundrer meg at foreldre ikke vaksinerer. Alle påstander om bivirkninger er grundig sjekket og tilbakevises. Det er ingen grunn til ikke å vaksinere, sier overlege Jan Fuglesang i Folkehelsa.

Meslinger smitter ved dråpesmitte. Det er en alvorlig sykdom, som i USA viser en dødelighet på 1 pr. 5000. EÝn av 1000 syke får hjernebetennelse. Av disse får en av fem varige men.

Sjelden sykdom

- Det siste store utbruddet i Norge var midt på 1980-tallet. Nå er det bare noen få tilfeller i året. I 1996 hadde vi 23 registrerte tilfeller i hele landet. I 2000 hadde vi ingen registrerte meslingsyke barn, sier overlege Bjørn Iversen.

Han sier at det i Norge ofte er barn i antroposofiske miljøer som får meslinger.

- Der velger man ofte ikke å følge vaksinasjonsprogrammene. Når virus treffer vaksinerte barn, får vi en flokkbeskyttelse. Men i enkelte miljøer er det lommer av ubeskyttede barn, og der kan meslinger bryte ut, sier Iversen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder