Er du avhengig av SMS?

Norske ungdommer er på verdenstoppen i tekstmeldinger. Kan du bli avhengig av SMS? Her er symptomene:

 • Joachim Henriksen (Mozon)

Artikkelen er over 14 år gammel

AVHENGIG: Bare i første halvår 2005 pep det over 2 milliarder ganger i norske mobiltelefoner. Foto: : Erlend Aas/SCANPIX

Bare i løpet av første halvår 2005 ble det sendt 2,2 milliarder tekstmeldinger (SMS) og 88 millioner billedmeldinger (MMS) til norske mobiltelefoner. En tidligere belgisk undersøkelse viser at mange ungdommer våkner om natten for å lese SMS. Og nå advarer psykologene mot en utvikling hvor flere barn og unge kan bli avhengige av meldingene.

Rastløs og urolig

- Jeg har møtt en del ungdom som har et problematisk forhold til dette. Et typisk faresignal er at de reagerer med rastløshet og uro når de ikke får muligheten til å følge med på mobiltelefonen. Det er signaler som vi ellers ser ved andre former for avhengighet som rusmisbruk eller spillegalskap, sier psykolog Mogens Christensen til Mozon.

- Mange unge har en svært kompleks hverdag hvor relasjoner til andre mennesker hele tiden skal reforhandles og bekreftes. Da er kanskje de moderne mediene som SMS, MMS og e-post nødvendige midler for å beherske denne virkeligheten.

- Problemet oppstår først når det ikke blir mulig å skilles fra mobiltelefonen. Et høyt forbruk av tekstmeldinger er jo ikke noe problem i seg selv om det går greit å legge bort telefonen når det trengs, mener Christensen som understreker at de fleste ungdommer ser ut til å ha et normalt forhold til tekstmeldingene.

Slave av mobilen

I løpet av de siste årene har mobiltelefonen blitt en livsnødvendighet for mange. En undersøkelse fra NetCom viser at 95 prosent av alle kundene har med seg mobiltelefonen på ferie og at ni av ti brukere aldri slår av mobiltelefonen om natten.

- Dette viser at mobiltelefonen er veldig viktig. Folk ønsker å være tilgjengelig selv om de ikke er på jobb. Hele 90 prosent av NetComs kunder har telefonen på om natten. Det er tydelig at mobiltelefonen, på godt og på vondt, er i ferd med å viske ut grensene mellom privatliv og jobb, sier kommunikasjonskonsulent Nina Kersten Nilsen i NetCom.

Er du avhengig?

De fleste av oss har et ganske normalt forhold til å sende eller motta tekstmeldinger på mobiltelefonen. Men når er meldingene blitt et problem? Her er noen tegn på avhengighet til SMS eller MMS.

- Tekstmeldingene styrer hverdagen din. Du kan ikke gjøre noe uten å ha med mobiltelefonen.

- Du blir nervøs og urolig om du ikke kan sjekke telefonen for meldinger.

- Du unngår steder hvor mobiltelefonen skal slås av, som skolen eller på kino.

- Du sender flere meldinger enn du egentlig har råd til, selv om du vet at du ikke kan betale regningen.

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no.

VG har ikke ansvar for innholdet på eksterne sider.

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. - Ungdoms SMS-bruk kan gi problemer med å sove

 2. Barn utbrente av mobilen

 3. - MMS er en total fiasko

 4. NetCom har problemer med nettet

 5. Mobiltrøbbel for 512.000 Tele2-kunder

Fra andre aviser

 1. NetCom-nettet oppe igjen

  Fædrelandsvennen
 2. Store problemer for NetCom i hele landet

  Aftenposten
 3. Sosiale medier danker ut mobilhilsener

  Bergens Tidende
 4. Sosiale medier danker ut mobilhilsener

  Aftenposten
 5. 25 prosent av alle Netcom-kunder er berørt

  Fædrelandsvennen
 6. Tekstmeldingsrekord på julaften

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no