HJELPER MOT FORKJØLELSE: En daglig dose ginseng kan holde forkjølelsen på avstand. Foto: SCANPIX

Ginseng virker mot forkjølelse

Snørrete og slapp? Et vanlig ginsengekstrakt kan halvere risikoen for å bli forkjølet og gi deg færre sykedager, viser en ny undersøkelse.

  • Joachim Henriksen (Mozon)
Publisert:

Mange naturmidler kan ha en god effekt på immunforsvaret og helsen din. Men det er slett ikke alle kosttilskudd som kan bevise en effekt gjennom grundige undersøkelser.

Nå mener kanadiske forskere at et ekstrakt av nordamerikansk ginseng har en udiskutabel effekt mot forkjølelse og influensa. Forklaringen ligger i et stoff i ginsengen som kan styrke immunforsvaret og bekjempe infeksjoner i kroppen.

Mange fordeler

- Denne studien stemmer godt med hva vi vet om ginseng fra tidligere. I tillegg til å gi bedre energi, overskudd og hukommelse kan ginseng beskytte kroppen mot forkjølelse.

- Ginseng er et såkalt adaptogen som kjennetegnes ved at de beskytter cellene i kroppen mot belastninger og stress. Denne beskyttelsen er ikke fullstendig, men gir kroppen en bedre mulighet til å bekjempe skader som oppstår på grunn av stress eller infeksjoner, forteller lege Bernt Rognlien til Mozon.no

Les også: Slik unngår du forkjølelsen

Like bra som medisiner

Forskerne har gitt daglige kosttilskudd til 279 mennesker i forskjellig alder som ofte ble forkjølet. Halvparten av deltakerne fikk et vanlig ginsengekstrakt, mens den andre halvparten fikk placebopiller uten innhold.

Undersøkelsen som gikk over fire måneder, viser at deltakerne som fikk ekte ginsengtilskudd hadde over halvert risiko for å bli forkjølet i perioden, sammenliknet med placebogruppen. De som allikevel ble syke, rapporterte om mildere symptomer og færre sykedager enn vanlig.

- Et regelmessig inntak ginsengekstrakt kan redusere risikoen for å bli forkjølet og fører til færre forkjølelser hos de som blir syke. Antallet sykedager reduseres og symptomene på forkjølelsen blir mildere.

- Våre resultater kan sammenliknes med effekten av kjente legemidler som brukes mot forkjølelse og influensa. Tidligere undersøkelser har også vist at et slikt tilskudd kan redusere risikoen for influensa hos eldre mennesker med 89 prosent. Ginseng ser derfor ut til å være et velegnet naturmiddel mot infeksjoner i øvre luftveier, skriver forskerne i sin rapport.

Undersøkelsen er publisert i legetidsskriftet The Canadian Journal of Medicine.

Kan bli anbefalt

Professor Vinjar Fønnebø ved Nasjonalt Forskningssenter innen Komplementær og Alternativ Medisin (NAFKAM) mener studien er vel gjennomført og støtter pasienterfaringer om forebyggende effekt mot forkjølelser.

- Forkjølelse rammer oss alle, og dette midlet kan derfor komme til å bli anbefalt til hele befolkningen

- Men i en slik situasjon må effektstørrelsen og bivirkningsrisikoen dokumenteres særlig grundig. Selv om liknende resultater er funnet i Italia for 10 år siden, bør ytterligere kliniske studier gjennomføres før generelle anbefalinger om bruk gis, sier Fønnebø i en kommentar til Tidsskriftet for Den norske lægeforening.

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no

VG er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder