SAVNER HVERANDRE: Magnar Aleksandersen (87) og kona Elvida (94) savner hverandre dypt. - Det hadde vært godt å få prate med Magnar, sier Elvida. Foto: ROY ALLAN SKARET, Ytringen og HEGE SÆTHRE LIND, Brønnøysunds Avis
SAVNER HVERANDRE: Magnar Aleksandersen (87) og kona Elvida (94) savner hverandre dypt. - Det hadde vært godt å få prate med Magnar, sier Elvida. Foto: ROY ALLAN SKARET, Ytringen og HEGE SÆTHRE LIND, Brønnøysunds Avis

Elvida (94) og Magnar (87) atskilt

Publisert: Oppdatert: 17.11.17 14:24

Del saken på:

Lenken er kopiert
HELSE

TRONDHEIM (VG) Ekteparet Elvida (94) og Magnar (87) Aleksandersen ønsker inderlig å være sammen, men ble plassert på sykehjem i ulike fylker.

Av MAY LINN GJERDING og HEGE SÆTHRE LIND

Magnar stelte for sin syke kone og laget mat til henne i åtte år.

Da hans egen helse sviktet, ble han mot sin vilje revet fra kona og sendt over fylkesgrensen til Leka sykestue i Nord-Trøndelag.

Nå sitter 87-åringen i rullestol uten sjanse til å besøke ektefellen, som ligger på enerom 7 mil og to ferger unna.

Savner hverandre

- Jeg har snakket med henne et par ganger, men det blir bare noen få ord før telefonen faller ut av hånden hennes. Jeg synes det er dårlig at jeg ikke skal få plass i lag med henne, fortviler Magnar.

For fjorten dager siden måtte han på sykehus i Namsos. Etter en uke på sykehus håpet han å få dele rom med kona Elvida Aleksandersen på Brønnøy sykehjem, skriver Brønnøysunds Avis.

Men ekteparet sitter fortsatt ulykkelige i hvert sitt fylke. Elvidas datter, Klara Martinsen, har vondt av dem.

- Hun er gammel og spør etter mannen sin og hvorfor han ikke er her hver gang vi kommer dit. De savner hverandre. Jeg synes ikke det er riktig skille et gammelt ektepar mot deres vilje, sier Martinsen.

Elvida flyttet til sykehjemmet i Brønnøysund senhøstes i fjor.

- Det kunne godt ha vært plass til en seng til på rommet her. Det er jo plass, sier hun.

Plassmangel

- Jeg savner Magnar. Det var så godt når han la armen rundt meg og jeg slapp å være alene, sier Elvida, som ikke har sett ektemannen på omtrent to måneder.

Ekteparet har vært gift i 12 år og vært sammen i 13 år. Kommunen forsøker nå å gjenforene paret de skilte.

- Årsaken til at de må være på hvert sitt sykehjem, er at vi ikke har ledige sykehjemsplasser. Vi synes det er like ille som familien, for vi ønsker ikke slike situasjoner. Vi jobber med saken, sier fagkonsulent Grete Bang i Brønnøy kommunes pleie- og omsorgsadministrasjon.

- Hvorfor kan de ikke dele rom i Brønnøy?

- Dessverre har vi ikke laget rommene slik at det går an å ha to pleietrengende på rommet, sier Grete Bang.

Denne artikkelen handler om