BEKYMRET: Overlege Svein Golf foran Ullevål universitetssykehus som friskmeldte ham for borreliose. Sykehuset i Vestfold påviste sykdommen kort tid etter. Foto: Knut Erik Knudsen/VG

Overlege fikk feil flåttdiagnose

- Jeg kunne blitt invalid

Overlegen stolte ikke på sine egne legekolleger etter flåttbittet: - Hadde jeg gjort det, ville jeg nok vært invalid i dag, sier overlege Svein Golf.

Steinar Qvenlid Andersen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Høsten 2007 ble overlegen ved Feiringklinikken lagt inn for utredning ved Ullevål universitetssykehus etter å ha våknet uten følelse i bena.

- Jeg hadde fått et flåttbitt på Tromøya, men siden det ikke var noen rød ring rundt bittstedet regnet jeg med at jeg ikke ville bli syk, sier Golf.

Les også: Ny test for å avsløre flåttsykdom

Da han ble lagt inn på sykehus etter lammelsen var han sikker på at han hadde fått borreliose. Test av blod og ryggmarg viste imidlertid ingen tegn til sykdommen.

- Derfor dro jeg til en kollega ved Sykehuset i Vestfold hvor jeg tok tre nye prøver, som alle bekreftet at jeg hadde fått borreliose, sier Golf. Han tok opp igjen behandlingen med antibiotika som ble avbrutt etter de negative funnene ved Ullevål.

- Hvis jeg hadde stolt på testene ved Ullevål universitetssykehus, hadde jeg nok vært invalid i dag, sier overlege Svein Golf.

- Kroniske smerter

Han reagerer på hvor tilfeldig påvisningen av den alvorlige sykdommen borreliose er i Norge.

Les også: Føre var mot farlige flått

I Norge er det nemlig ingen standard for hvordan man tar ut prøver hos pasienter, ingen standard for hvordan man tester disse prøvene, og heller ingen standard behandling for sykdommen.

Fagfolk VG har snakket med sier rett ut at det nesten er tilfeldig hvem som får påvist sykdommen, og at det finnes oppunder 20 forskjellige tester som kan gi forskjellige resultater. Dermed kan det også tenkes at Ullevål påviser borreliose hos pasienter som er friskmeldt for sykdommen ved andre sykehus.

Overlege Svein Golf er tilbake i fullt arbeid ved Feiringklinikken, men føler problemene med påvisning av borreliose på kroppen hver eneste dag.

- Jeg har kroniske smerter som forsurer tilværelsen, og er litt bitter på meg selv fordi jeg ikke skjønte hva som var galt, sier han.

Høsten 2008 tok han nye prøver og fikk samme resultat: Sykehuset i Vestfold bekreftet borreliose, Ullevål universitetssykehus avkreftet sykdommen.

- Det var en skikkelig vekker. Jeg ønsker ikke å være ukollegial eller ufin på noen måte. Men hvis våre sykehus ikke holder seg med gode nok tester på en så alvorlig sykdom begynner det å minne om en skandale, sier Golf.

Ser på saken

Helsedirektoratet vil se nærmere på om det er behov for en standardisering i arbeidet med borreliose.

Departementsråd Anne Kari Lande Hasle i Helse- og omsorgsdepartementet sier at fagmiljøene generelt er raske til å rette seg etter gullstandarder, men at Helsedirektoratet må rydde opp hvis det er slik at tilfeldigheter bestemmer hvem som får påvist en alvorlig sykdom.

- Når fagmiljøene ikke finner ut av dette selv, må Helsedirektoratet på banen. De kommer nå til å se nærmere på denne saken, sier Hasle til VG.

- Vanskelig å påvise

- Det er mye som skal klaffe for å påvise borreliose, sier Vivian Kjelland som skriver doktorgrad om flått og borrelia-bakterien ved Universitetet i Agder.

- Det er tre forskjellige borrelia-bakterier som er kjent for å gi alvorlig sykdom. De som er enklest å påvise assosieres med hudlidelser og symptomer i ledd. VI har trolig mest av en bakterie som er assosiert med nervesystemet, og den er svært vanskelig å påvise, sier Kjelland.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder