FARLIGE KILO: Ifølge svenske forskere er overvekt i ung alder like farlig som røyking. Foto: STOCKXPERT

Fedme like farlig som røyking

(VG Nett) Fete 18-åringer har like stor risiko for å dø tidlig som de som røyker 10 sigaretter daglig.

  • Bodil Fagerheim
Publisert:

Den samme risikoen gjelder for de som er alvorlig undervektige, ifølge svenske forskere.

I en studie som er publisert i februarnummeret av tidsskriftet British Medical Journal har forskere ved Karolinska Institutet analysert data for over 45.000 svenske rekrutter.

Les også:Ungdom i nord er fetest

Langvarig studie

Opplysninger om høyde, vekt og røykevaner ble samlet inn fra 45.920 vernepliktige i 1969 og 1970. Deretter ble deltakerne i studien fulgt opp fram til år 2007. I løpet av disse 37 -38 årene døde 2897.

Antallet døde var lavest for de normalvektige og høyest for de fete, med en kroppsmasseindex (KMI) høyere enn 31, da de først ble registrert som 18-åringer. For de som var overvektige (KMI over 25) som ung, var risikoen for å dø tidlig omkring en tredel høyere enn for de normalvektige. For de med fedme var denne risikoen over dobbel så stor.

Å være undervektig påvirket ikke risikoen, bortsett fra de som var alvorlig undervektige (KMI under 17), som hadde en like stor sannsynlighet for å dø tidlig som de overvektige.

Les også:Vil operere overvektige tenåringer

Økt risiko for røykere

Risikoen var også økt for de som røykte mindre enn 10 sigaretter per dag så vel som for storrøykere, sammenliknet med ikkerøykere.

Ifølge studien hadde også storrøykere dobbelt så stor risiko for tidlig død sammenlignet med ikkerøykere. Fete storrøykere har fem ganger høyere risiko for å dø tidlig sammenlignet med normalvektige ikke-røykere.

Studien viser altså at å være fet i tenårene er like farlig som å røyke mye.

Ingen synergieffekt

På tross av disse resultatene kunne man imidlertid ikke se noen statistisk signifikant synergieffekt mellom røyking og fedme, noe som gjør at forskerne konkluderer med at fedme og røyking i tenårene på mange måter kan likestilles når det gjelder risikoen for tidlig død.

Les også:Vil sjekke barnas fettgrense

Martin Neovius, som ledet studien påpeker i en pressemelding at antallet overvektige svenske 18-åringer er tredoblet og antallet fete tenåringer er femdoblet, siden dataene i studien ble registrert i 1969-70.

Derimot er antallet røykere i Sverige blitt færre siden registreringen. Dette innebærer at det er et stort forbedringspotensiale både når det gjelder røyking og overvekt.

I Norge er det ifølge Helsedirektoratet nå 15 prosent i alderen 16-24 år som sier at de røyker daglig, mot 16 prosent i 2007. I tillegg til dem som røyker hver dag, røyker 13 prosent av og til.

Blant norske 15-16-åringene er 8-14 prosent overvektige eller fete. Vektøkningen hos norske barn og unge ser ut til å være på samme nivå i Norge som i Norden forøvrig og at forekomsten av overvekt og fedme har økt de siste 20-30 årene, ifølge Folkehelseinstituttet.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder