Problemer med å tisse på puben? Les her!

Problemer med å late vannet på jobb eller offentlige toaletter? Du kan lide av paruresis - sjenert blære. Heldigvis er det hjelp å få.

Kikka Krog
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

SJENERT: Sykdommen sjenert blære utløses ofte av en fiks forestilling om at andre retter oppmerksomheten sin mot deg når du skal late vannet. Foto: Karin Beate Nøsterud

Ifølge Norsk forening for pasienter med urologiske sykdommer (NOFUS) finnes det ingen tall på hvor mange som sliter med dette i Norge. Aftonbladet refererer til en undersøkelse som viser at rundt syv prosent av befolkningen i USA har lidelsen.

LES OGSÅ:- Overtramp å vaksinere friske jenter- Nettsøk bra mot AlzheimerÅpen Helse-Hanssen: - Vil at noen skal ha organene mine om jeg dør brått

- Det vanligste er å ikke kunne tisse på offentlige toaletter. De har problemer med å besøke bekjente, gå på restaurant eller kino, eller reise bort. Det har en utrolig stor innvirkning på livet, sier uroterapeut Märtha Lauritzen ved Karolinska universitetssykehus i Stockholm til den svenske avisen.

For noen av hennes pasienter har det gått så langt at de har fått urinstopp, en tilstand som krever akutt behandling.

- Hvis blæren blir overfull og tilstrekkelig utspent, kan den få vanskeligheter med å trekke seg sammen igjen. Da kan det oppstå en akutt situasjon som gjør forferdelig vondt, sier Lauritzen.

Urinblæren rommer tre til fire desiliter, og vi produserer rundt en desiliter urin i timen.

- Hvis man stadig går og holder seg, vil muskulaturen i urinblæren over tid bli ødelagt. Den vil rett og slett slutte å fungere, sier NOFUS-leder og urolog Bernt Kvarstein.

- Du bør late vannet hver tredje-fjerde time, eller rundt seks til åtte ganger om dagen, sier han.

For å unngå mange dobesøk kvier noen seg for å drikke.

- Drikker du for lite, kan du få en ganske konsentrert urin, noe som øker risikoen for steindannelse og urinveisinfeksjon, påpeker Lauritzen til Aftonbladet.

Sjenert blære er en sykdom som mange lider med i stillhet. Ofte utløses problemet av en forestilling om at andre bryr seg om din måte å tisse på, om du tisser, hvordan det lukter og hvordan det lyder.

- Noen ganger kan det være en fysisk årsak, eller en kombinasjon av en fysisk og psykisk årsak, og da er det viktig å få undersøkt dette. Problemene kan skyldes en forstørret prostata, en ryggskade eller en nevrologisk skade, sier Kvarstein.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder