IKKE TULL: Toyotas effektivitet og logistikk har imponert helseminister Bjarne Håkon Hanssen, som vil bruke kunnskapen til å skape bedre samhandling i helsevesenet. Foto: Bjørn Thunæs/VG

Helse-Norge kan bli inspirert av Toyota

(VG Nett) Helseminister Bjarne Håkon Hanssen vil at norske sykehus skal lære litt mer av japanske bilprodusenter.

  • Francis Lundh

Hanssen skriver i sin blogg på VG Nett at han nylig har vært i Japan og latt seg imponere.

- Jeg mener helt klart at logistikken må bedres, og nå er jeg inspirert av blant annet bilprodusenten Toyota. Biler og pasienter er selvfølgelig ikke samme sak. Man forholder seg annerledes til mennesker enn til ting, men jeg liker Toyotas tenkning i forhold til god organisering og logiske transportetapper, skriver Hanssen.

Les hele blogginnlegget og kom med innspill til Hanssenher.

Hanssen blogger på VG Nett i forbindelse med den nye samhandlingsreformen han er i ferd med å utarbeide som skal legges frem til våren.

Tidligere i dag var Hanssen sammen med kong Harald på Gatehospitalet til Frelsesarmeen. Der sa helseministeren rett ut at rustilbudet er for dårlig og et område man må jobbe langsiktig med.

Ellers er logistikk et nøkkelord når det gjelder helse-Norges fremtid.

- Når vi nå ser på hvordan logistikk kan legge til rette for at pasienter kan få bedre og mer treffsikker behandling, vil jeg dra med meg lærdommen fra Toyota-systemet, skriver Hanssen.

Ellers så kunngjorde departementet i dag at optikere fra nå av skal få lov til å henvise direkte til øyelege.

Les meldingen på regjeringens nettsider.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder