LA FREM KAMPANJE: Helsedirektør Bjørn Guldvog presenterte torsdag Helsedirektoratets nye antirøykekampanje som retter seg mot av-og-til-røykerne. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Helsedirektøren går til kamp mot festrøykerne

En av tre som røyker av og til, tror ikke det er skadelig for helsa.

Artikkelen er over syv år gammel

De fleste av og til-røykerne ser ikke på seg selv som røykere. Nesten alle sier at de kan slutte når de selv vil.

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener det er skapt et inntrykk av at de som røyker av og til, er annerledes enn dagligrøykerne. Nå vil han til livs holdninger om at festrøyking ikke er særlig farlig.

- Det finnes ingen trygg nedre grense for tobakksbruk. Hver eneste sigarett skader deg. Allerede fra den første sigaretten øker risikoen for hjerteinfarkt betraktelig, sier Guldvog.

11 prosent, eller 430.000 nordmenn, røyker av og til. Mens andel dagligrøykere har sunket jevnt og trutt de siste ti årene, har denne gruppen holdt seg stabil. Det er også en høyere andel enn i sammenlignbare land. Guldvog mener det er en utbredt oppfatning at av og til-røyking er litt trendy. Det viser at man har selvkontroll og kan kose seg, men er ikke avhengig.

- Kulturelitens røykevaner

Dette er et nytt fenomen, mener trendforsker Michelle Orme. Dagligrøyking er blitt uglesett, men festrøykerne har klart å identifisere seg med noe som er legitimt.

- Vi vil gjerne ha i pose og sekk. Vi vil ha sunnhetstrenden, men vi skal også gå ut og hygge oss. Unne oss noe. Og være litt vågal og rebell, sier hun.

Bakgrunnen til av og til-røykerne skiller seg ikke særlig fra ikke-røykerne. De har høyere utdanning, bedre jobber og tjener mer enn dagligrøykerne.

- Av og til-røykerne sier: Vi er ikke røykere, røykere er skitne. Og ikke-røykere er dølle og kjedelige. Men vi... Det er en forsvarsmekanisme der som er et nyere fenomen, sier Orme.

Holdningene gjenspeiles i folks vaner. Petterøes og Prince er mer sosialt belastende enn andre merker, tipakning er bedre enn tjuepakning, festrøyking er trendy, mens nikotinavhengighet er lavstatus. Hun tror det skyldes at mange av av og til-røykerne er intellektuelle, kulturelt konsumerende folk, som egentlig burde visst bedre.

- Vi hever oss over det, tror det er ufarlig. Det er selvbedrag, sier hun.

- HAR IKKE KONTROLL: 91 prosent av av og til-røykere sier de kan slutte når som helst, samtidig som 65 prosent sier at de allerede har forsøkt å slutte tidligere. -Det viser at de ikke har så god kontroll som de selv tror, mener helsedirektør Bjørn Guldvog. Trendforsker Michelle Omre tror festrøyking er blitt sosialt akseptert. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fem på fest er nok

I kampanjen Røyker - røyker ikke, som ble lansert torsdag, er budskapet at også de som røyker av og til utsettes for helserisiko. Og det er overraskende lite som skal til.

- Når det gjelder risikoen for hjerte- og karsykdom ved røyking, er den største forskjellen å gå fra null røyk til litt røyk, påpeker helsedirektør Guldvog.

I Norge dør årlig 620 personer under 60 år av hjerteinfarkt. 80 prosent av disse er røykere, og røyking er primærårsaken til infarktet. Helsedirektoratet mener disse livene kunne vært spart om alle av og til-røykerne stumpet røyken for godt.

- Du kan få hjerteinfarkt som skyldes blodpropp ved å røyke én sigarett daglig eller fem sigaretter på en fest. Det er ikke nødvendig med mer, sier overlege og hjertespesialist Maja-Lisa Løchen.

Den øvrige helsetilstanden har ingenting å si for den økte risikoen.

- Om man har tjukk har ikke noe med dette å gjøre. Om man trener og ellers er sunn, hjelper ingenting. Det beskytter ikke mot den skadelige effekten av røyking, sier overlegen.

Fra fest til hverdag

«Av og til» er et upresist begrep, som kan være med å tilsløre hvor mye folk faktisk røyker, mener helsedirektøren.

En av fem røyker tre ganger i uka eller oftere, omtrent like mange én gang i måneden eller sjeldnere. Noen ligger midt imellom. En firedel av av og til'erne røyker i snitt ti eller flere sigaretter i uka.

- Noe av vårt budskap er at når man er av og til-røyker, så er man faktisk røyker, sier Guldvog. Han sier av og til-røyking er mest utbredt blant unge, men at mange etter hvert går over til å bli dagligrøykere.

Mer om

  1. Tobakk

Flere artikler

  1. Pluss content

    Norsk studie gir svar: Hvor farlig er egentlig festrøyking?

  2. Overlege slår alarm om festrøyking

  3. Pluss content

    Amerikansk rapport: Dette skjer hvis du bytter røyk med snus

  4. Overlege om livsstilens betydning i 2014: - Fysisk aktivitet vil være «the magic bullet»

  5. I Frankrike får gravide betalt for å stumpe røyken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder