Dette møter dødssyke kreftpasienter på alternativmarkedet

HELSE

(VG Nett) I et mylder av tilbud blir kreftpasienter i livets siste fase tilbudt et middel helsemyndighetene mener er giftig. VG Nett oppsøkte alternativmarkedet med en fiktiv, uhelbredelig kreftsykdom.

Publisert: Oppdatert: 29.10.09 12:28

VG Netts journalist utga seg for å ha bukspyttkjertelkreft - en sykdom med svært liten overlevelsesmargin der effektiv kurerende behandling vil være svært usannsynlig. Han tok kontakt med et titall alternative behandlere som tilbyr sine tjenester på nettet.

VGTV:Opptak av samtalene med behandlerne

Kjenner du til kontroversielle helsetilbud til døende?Kontakt VG Netts journalister

Opptakene av samtalene ble gjort uten at behandlerne fikk vite om det, og uten at de fikk vite at de snakket med en journalist.

Resultatet var at VG Nett fikk tilbud om et stort spekter av forskjellige behandlingsformer. Vi har plukket ut seks behandlere, som har til felles at de tilbyr behandlingsformer som ikke har anerkjent vitenskapelig dokumentert effekt mot kreft.

Behandling med aprikoskjerner, misteltein, omegafettsyrer, tungmetall av platina, healing, akupunktur og ernæring var noe av det de vil bruke for å hjelpe journalisten med kreftsykdommen.

Enkelte behandlere gir under skjult opptak inntrykk av at de vet behandlingen er i strid med loven, og flere hevder at sykdommen kan snus med deres metoder. Halvparten av behandlerne vi har valgt ut, er oppført som leger.

- Vi legger ikke ut for mye for da kan vi få litt problemer med myndighetene, i og med at det er en omdiskutert og kontroversiell behandling, sier lege Roald Strand om kreftinformasjonen på klinikken Kilden Helses nettsider.

Han mener inntil 15 prosent av krefttilfellene snur med behandlingen Kilden tilbyr - etter at sykehusene har gitt opp kurerende behandling.

Les utskrift av hele samtalen her

Kilden Helse reklamerer for behandling med middelet laetrile, bedre kjent som B17 på Kildens nettsider. Middelet som er utvunnet av blant annet aprikoskjerner frigir blåsyre - en dødelig gift. Derfor advarer Statens Legemiddelverk sterkt mot denne behandlingen.

Avdelingsoverlege i Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen, sier at noen av behandlingsformene VG Netts journalist er blitt tilbudt i verste fall kan ta livet av en kreftpasient.

Les hva Statens Legemiddelverk skriver om B17 her

Ulovlig i USA

Kilden Helse skrev først på sine nettsider at kreftcellene begår selvmord med B17 og at det ikke er bivirkninger, selv ved store doser. Etter at de ble konfrontert av VG Nett ble denne informasjonen endret på hjemmesidene.

I USA kan salg og anvendelse medføre fengselsstraff og blir av legemiddelmyndighetene der omtalt som kvakksalvermedisin.

I Norge og enkelte andre land har derimot B17-behandling støtte hos enkelte organisasjoner.

DEBATT:Diskuter denne type behandling til kreftsyke

Lege David de Clive-Lowe ved Leuthenklinikken i Stjørdal fikk tidligere i år kritikk av fylkeslegen i Sør-Trøndelag etter at Adresseavisen skrev en artikkel om en YouTube-video der han deltar. I videoen hevder han at kreftpasienter er blitt friske ved hjelp av stoffet B17. I det samme innslaget advares det mot cellegift.

Se innslaget på YouTube her(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder)

Clive-Lowe anbefalte det samme stoffet - B17 - til VG Netts journalist:

- Jeg bruker også andre midler, enten i stedet for eller sammen med B17. Ting som misteltein for eksempel, det er noe som heter for DCA fra Canada, det er noe veldig spennende som heter Poly MVA, som egentlig er tungmetall av platina i en veldig spesiell oppløsning, sier han.

Etter å ha blitt konfrontert med sine uttalelser, sier de Clive-Lowe at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Les utskrift av hele samtalen her

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Behandling til 55.000

Legene vi har vært i kontakt med er i likhet med alle andre leger omfattet av Helsetilsynet. Alternative behandlere har ikke et eget tilsyn. Flere behandlere var klare på at de ikke hadde lov til å behandle kreft. Andre var likevel villige til å tilby sine metoder.

- Vi bruker helt konkrete stoffer på disse tingene: visse flavonoider og omegafettsyrer i veldig høye mengder. Vi bruker et vitaminlignende stoff som utvinnes av aprikoser. Så passer vi på sånne ting som lever der vi ikke vil ha spredning. Vi gjør helt konkrete ting, sier homeopat Stein Flaatrud ved Helhetshelse i Oslo.

Les intervju med Flaatrud her | Se utskrift av hele samtalen her

En annen lege ved Kilden Helse, Christian Darling, råder VG Netts journalist til å dra umiddelbart til Hippocrates Health Institute i USA.

- Sett deg på flyet til Miami og dra på et behandlingssenter der så fort som mulig, er den klare beskjeden.

Denne behandlingen med ernæringsterapi koster 55.000 uten reisekostnader. VG Netts journalist fikk navn og nummer til en nordmann som kunne booke Amerika-reisen.

På spørsmål om Darling tror den fiktive bukspyttkjertelkreften kan snu, gir han journalisten håp.

- Jeg tror det kan snus, men det har jeg vel ikke egentlig lov å si. Jeg tror enhver sykdomsprosess kan reverseres, sier legen.

Les utskriften av hele samtalen her

Roald Strand og Christian Darling ved Kilden Helse har ikke svart på VG Netts forespørsler om kommentar, men har sammen med homeopat Stein Flaatrud engasjert advokat Johan Haga. På vegne av sine klienter har advokat Haga bedt VG Nett stoppe artikkelen. Dersom VG Nett likevel skulle velge å publisere artikkelen ønsker han at vi legger ut et brev han har skrevet til VG Netts redaktør.

Les brevet fra advokaten her

- Har sett bukspyttkjertelkreft forsvinne

En healer for Norsk akademi for superbevissthet ble forespeilet et sykdomsforløp med en generell kreftsykdom. Healeren sier at han ikke kan love resultater, men at han heller ikke ser noen begrensninger.

- All ting går ut på energi. Det er energiblokkeringer som vi tar ut av kroppen. Og kreft kan jo holdt på å si bare sitte i feltet som en energiball som informerer deg fra fortida di, sier healeren.

- Har du hatt kreftpasienter, spør journalisten.

- Vi har hatt flere med kreft og har også sett at kreft har blitt borte. Så ja, svarer healeren.

Samme akademi understreker at man må skrive under på at man må snakke med lege før behandlingen foretas. Man må også skrive under på at man ikke er agent for medisinske firma eller journalist.

Les hva de forklarer om behandlingen her | Les utskriften av hele samtalen her

Den privatpraktiserende akupunktøren Are Thoresen sier hans metoder har krefteffekt.

- Jeg behandler ikke kreft, men prøver å stimulere kroppens motstand og selvhelbredelse, og det betyr jo sådan at man kan behandle alle former for det, sier akupunktøren.

Han hevder han har sett bukspyttkjertelkreft forsvinne med akupunktur.

- Det er en alvorlig form, men altså hvis man får i gang kroppens selvhelbredelse på en riktig måte har jeg sett også slike former forsvinne, ja, sier Thorsen.

Les Thoresens tilsvar her | Les utskriften av hele samtalen her

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Kan hjelpe mot smerter

Statens Legemiddelverk har sammen med VG Nett gått gjennom tilbudene. Konklusjonen er at ingen av disse behandlingsmetodene vil ha noen særlig effekt på bukspyttkjertelkreft.

- Kan man likevel være sikker på at ingenting av dette har effekt?

- Nei, det kan man ikke. Det gjøres en del forskning, og noen metoder viser seg å kunne være nyttige. For eksempel kan akupunktur hjelpe mot smerter - det vet man. Men generelt sett så er det liten effekt, og spesielt ved denne sykdommen vil det være liten effekt, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen.

Her kan du lese mer om