GIFTSTOFFER Fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet mener leketøybransjen må skjerpe seg. Flere giftstoffer ble funnet i dette skoformede pennalet som ble solgt på Brio, men siden det ikke er definert som en leke, trenger det ikke være ulovlig, ifølge Miljødirektoratet. Pil- og buesettet ble kjøpt på Ringo, og Forbrukerrådet har funnet et ulovlig giftstoff i det. Foto: Forbrukerrådet

Fant giftige varer i norske lekebutikker

Forbrukerdirektøren: - Svært bekymringsfullt

Forbrukerrådet krever at leketøyskjedene får giften ut av butikkhyllene.

Vidar Enerstvedt
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL


I en stikkprøvekontroll de har gjennomført ble giftstoffet DEHP funnet i et pennal fra Brio og en leke-pil fra Ringo. I pennalet ble det også funnet to andre skadelige såkalte ftalater.

- Det er svært bekymringsfullt at vi ved en enkel stikkprøvetest finner ulovlige giftstoffer hos store, anerkjente lekebutikker. Bransjen må skjerpe seg og tilsynet må styrkes, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Forventer tilbaketrekking

Hun mener funnene er spesielt urovekkende fordi barn og unge er ekstra sårbare for skadelige kjemikalier og trenger et særlig vern. Giftfunnene meldes nå videre til Miljødirektoratet. DEHP kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader.

- Vi forventer at lekene trekkes fra markedet med umiddelbar virkning, sier Randi Flesland.

FORBRUKERDIREKTØR: Randi Flesland. Foto: Frode Hansen

Ifølge Forbrukerrådet fant svenske myndigheter ulovlige stoffer i 15 prosent av 550 leker som ble testet, og Forbrukerrådet mener situasjonen sannsynligvis er den samme i Norge.

Miljødirektoratet, som er tilsynsmyndighet, er ikke av samme oppfatning.

- Er det for dårlig tilsyn av leker i Norge?

- Nei, det mener vi ikke det er. Vi mener tilsynet er ganske utbedt. Vi gjør mange tilsyn av importører og gjør mange stikkprøvekontroller og følger opp alle funn vi har. Vi følger også opp tips, men finner ganske få produkter som ikke overholder regelverket. Der vi finner noe som ikke overholder regelverket, så trekkes det fra markedet, sier sjefingeniør Line Telje Høydal i Miljødirektoratet.

- Ikke ulovlig

Hun sier at Norge også nytter godt av at den svenske regjeringen har tilført veldig mye ressurser til kontroller i et program de har kalt giftfri hverdag.

- Hvis man finner et produkt som er ulovlig i Sverige, så trekkes det også i Norge. At det gjøres mange kontroller i våre naboland er en fordel også for norske forbrukere, sier Høydal.

Når det gjelder pennalet som ble solgt hos Brio, er det ikke forbudt, ifølge Høydal.

- Det er ikke et leketøy og ikke et småbarnsprodukt. At det er brukt ftalater er veldig dumt, men faktisk ikke ulovlig. Dersom risikoen for brukeren likevel er veldig stor, og hvis produktet henvender seg mot de minste barna, så kan man gjennom en risikovurdering si at det må trekkes fra markedet likevel. Vi ønsker å få ftalatene ut av alle produkter, sier Line Telje Høydal.

- Dette er et stoff som er forbudt i alt av leker opp til 14 år. Når produktet i slik grad er rettet mot barn og selges i leketøysbutikk, blir dette, i forhold til lovens formål, en meningsløs diskusjon, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Les hos Miljødirektoratet: Strengere regler for kjemikalier i leker

- Vi er veldig forundret

Både importører og leketøysbutikker sier de er svært overrasket over giftfunnene.

- Vi ble klar over resultatet onsdag, og da gikk vi ut til butikkene og fikk stoppet salget av produktet umiddelbart. Sånne produkter vil vi ikke ha, sier administrerende direktør for Brio-butikkene, Jostein Nordvik.

- Vi har strenge regler og jobber sammen med resten av faghandelen iherdig med at lekene skal være hundre prosent trygge, sier Nordvik.

Daglig leder Tor Olav Jacobsen hos importøren Papirkompaniet sier at det kinesisk-produserte pennalet nå er trukket tilbake og salget stoppet. Han sier de vil skjerpe rutinene slik at det ikke skjer igjen.

- Vi forsøker så godt vi kan å teste og følge regelverket. At det kan glippe er veldig beklagelig, og skal ikke skje. Vi setter oss inn i det som har skjedd, og rydder selvsagt opp etter oss ved å stoppe salget, sier daglig leder Tor Olav Jacobsen.

- Vi er veldig forundret over slike funn. Med seriøse importører har vi testrapporter på alt. Så nå er jeg veldig, veldig overrasket. Det gjøres stadig tester fra Miljøverndirektoratet og stort sett så finner man aldri noe. Bransjen er svært seriøs og vi følger dette veldig nøye opp, sier administrerende direktør Gro Svendsen hos Ringo.

- Jeg er veldig overrasket. Dette stoffet har lenge vært allment kjent for vår bransje i mange år og skal ikke finnes i leketøy. Vi jobber bare med seriøse aktører når det gjelder import av leketøy og har drevet i bransjen i mange år. Vi får også bekreftelser fra vår kontakt i Asia på at alle produkter vi importerer er i henhold til Leketøydirektivet. Det har vi også fått på dette produktet, sier daglig leder Eirik André Hansen hos importøren Fritz Hansen AS.

Han kontakter Forbrukerrådet og sin agent i Hong Kong for å få en forklaring, samtidig som produktet umiddelbart trekkes tilbake.

HER ER FORBRUKERRÅDETS LEKETIPS:

1. Si nei takk til brukte, myke plastleker som er kjøpt før 2007. I 2007 ble det inndført forbud mot de farligste ftalatene i alt leketøy i Norge og EU.

2. Kjøp miljømerkede leker. Dette er leker hvor hensynet til både helse og miljø er ekstra ivaretatt. Dessverre finnes det ganske få miljømerkede leker på markedet. Les mer her .

3. Ikke kjøp leker som lukter sterkt av kjemikalier eller parfyme.

4. Unngå å kjøpe leker av gateselgere eller på marked. Her har myndighetene liten oversikt. Det er større mulighet for at de inneholder farlige stoffer og at de er av dårlig kvalitet.

5. Sjekk at leken er CE-merket. CE-merket er ingen godkjenning, men er produsentens egen garanti for at leken overholder EUs krav. Alle leker skal være CE-merket.

6. Ta anbefalinger om alder og advarsler alvorlig, spesielt for leker til barn under 3 år.¿Leker til barn under 3 år er underlagt ekstra strenge krav, både når det gjelder f.eks smådeler og kjemkalieinnhold.

7. Naturlige materialer er ikke sunnere enn plast. Naturlige materialer er ikke alltid sunnere enn for eksempel plast. Naturmaterialer kan inneholde skadelige stoffer, som finnes i selve materialet eller produktene kan være behandlet med maling eller lakk.

8. Pass på produkter som appellerer til barn, men som ikke er leker.Mange produkter er laget slik at de ligner på leker, f.eks. lamper med Disneyfigurer. Slike produkter kan være CE-merket, men de er ikke leker, og dermed ikke underlagt det samme regelverket som leker er.

9. Hold batterier unna barna. Leker som bruker batterier selges ofte med løse batterier vedlagt. Fjern eller sett løse batterier forsvarligt i, før leken gis til barn. Batterier kan svelges og er svært giftige.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder