KOPIERER VG: Det siste døgnet har denne nettsiden, som utgir seg for å være VG, med link til en abonnementstjeneste, florert på nettet. Foto:,Skjermdump

Ikke la deg lure av denne!

VGs redaksjonssjef: – Dette er ren bløff

IT-ekspert: Stadig vanskeligere å skille mellom ekte og uekte informasjon

Nettsvindlerne blir stadig mer kreative i sine metoder, og flere går i fella. Har du kommet over denne artikkelen hvor VGs logo og layout misbrukes grovt, bør du holde deg langt unna.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG har det siste døgnet mottatt et titalls henvendelser om en kampanje som florerer på nettet. De som står bak har kopiert oppsettet for VGs nyhetsartikler, slik at det fremstår som at det er VG som har skrevet artikkelen.

«Hvis du bor i Norge og har lyst på den splitter nye iPhone 6 OG en iPod Shuffle, kan dette være den mest spennende artikkelen du noensinne kommer til å lese.», lyder ingressen.

LES OGSÅ: Advarer mot iPhone-svindel etter annonser på Finn

Videre står det at Apple Inc gir bort splitter nye 64 GB iPhone 6 til norske statsborgere for 1 krone. I tillegg skal man få en iPod Shuffle gratis, hevdes det.

– Utelukkende svindel

Flere internasjonale nettsteder misbrukes i samme kampanje, hvor en avbildet 29 åring heter alt fra «Richard Watkinson fra Edmonton» til «Jules Thomasde fra Paris». I den norske versjonen er det «Roar Watne fra Trondheim» som fremstilles som en av de heldige som skal ha fått en iPhone 6 i posten.

HØR PÅ MAGEN: IT-konsulent i VG Einar Otto Stangvik råder folk til å stole på magefølelse og sunn fornuft . Foto:Javad M. Parsa,VG

– Dette er ren bløff vi advarer leserne på det sterkeste om å la seg lure av. Her er VGs logo og layout misbrukt grovt, og vi vil ettergå dette i den grad det lar seg gjøre. Ikke klikk på denne lenken! sier redaksjonssjef i VG Svein Arne Haavik.

Ifølge IT-konsulent i VG, Einar Otto Stangvik, bruker aktørene ulike reklameaktører for å spre kampanjen.

– Det vi vet, er at det er noen som har lagt ut annonser på nett som lenker til en side hvor det påstås at man kan vinne en iPhone 6 om man registrerer seg. Her er det da noen som gir uttrykk for å være VG. Det er mye som tyder på at også Facebook har blitt brukt for å spre disse annonsene, sier Stangvik.

LES OGSÅ: Finn.no advarer mot e-post-svindel

Ved å registrere seg ender man opp med å betale et månedlig eller ukentlig beløp.

– Dette er utelukkende svindel, og vi ser stadig mer av det. Bare den siste måneden har vi hatt to lignende saker, og VG har blitt misbrukt to ganger tidligere i år.

Slik unngår du å gå i fella

Han mener det er vanskelig å si hvor mange som går i fella, men poengterer at det blir stadig enklere å la seg lure.

– Vi bruker flere tjenester, eksponerer oss på flere måter og bombarderes med inntrykk. Samtidig er terskelen veldig lav for dem som igangsetter slik svindel, og de blir stadig mer oppfinnsomme. Det kan dermed fort bli komplisert å skulle klare å skille mellom uekte og ekte informasjon, selv med gode informasjonskampanjer og antivirusprogrammer.

– Hvordan kan man unngå dette da?

– Man bør nok kjenne litt ekstra på magefølelsen. Still deg selv for eksempel spørsmålet om det er sannsynlig at VG sender deg til et nettsted hvor du kan vinne en iPhone, eller et kosttilskudd for den saks skyld. Og er det sannsynlig at banken din sender deg en epost eller ringer deg for å be om passordet ditt?

– Les også lenken i toppfeltet i nettleseren. Er du inne på en side som ser ut som VG for eksempel, så skal det stå «www.vg.no» helt først i lenken. Samtidig bør du passe på at du har oppdatert antivirusprogram.

LES OGSÅ: Flere kunder har mottatt svindel-SMS

Si ifra til oss

VG har også sett en rekke falske Facebooksider som utgir seg for å være VG. Vi ber leserne våre om å melde fra om de ser slike, enten på e-post eller ved å sende oss en melding på vår facebookside.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder