Stem på Årets medlem 2012!

De har stått imot søtsug og bekjempet lysten til å tilbringe kveldene på sofaen. Nå er de slanke, sterke og sunne!

  • Elisabeth Stigum
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Hvem synes du fortjener å bli Årets medlem 2012 i Vektklubb? Nå inviterer vi leserne til å bli med å stemme frem en vinner blant tolv flinke kandidater.

- Alle er vinnere i utgangspunktet, fordi alle har vunnet over en usunn livsstil, og tatt tilbake kontrollen over sin egen kropp, sier Nina Schmidt, redaksjonell leder i Vektklubb.no.

Hun er stolt over prestasjonene til de tolv deltagerne, og til de tusenvis av andre medlemmene i Vektklubb som brukte 2012 til å snu opp ned på sine levevaner.

Sunnhet smaker best

- En gjennomgangstone blant folk som har klart å kvitte seg med mye overvekt, er at gleden ved å bli sunn og normalvektig er veldig mye større enn gleden over å putte noe usunt i munnen, sier Schmidt.

Hun håper at historiene til de tolv kandidatene kan motivere andre til å ta grep om sin egen livsstil.

Vinneren vil bli kåret av leserne og av en fagjury i fellesskap. Juryen legger vekt på at vektnedgangen har skjedd på en sunn og varig måte.

Helter

JURYMEDLEM: Treningsekspert Trine Hattestad anbefaler deg å velge trening du synes er gøy. Hvis ikke, faller du fra. Foto: Jan Petter Lynau


- Alle som klarer å gå ned mye i vekt er helter, sier jurymedlem og treningsekspert Trine Hattestad.

- Jeg vet hvor tøft det er. Måten man velger å gå ned i vekt på har mye å si for ens egen fremtid, om man ikke skal falle tilbake i gamle mønstre. Om starten er for tøff, kan det ødelegge mye, sier Hattestad.

Mange som vil endre livsstil, går alt for hardt ut: Kutter ut alt som er av snop og usunn mat, og trener mange ganger i uken. En metode som ofte ender i bråstopp og tilbakefall til usunne vaner.

- Å endre livsstil krever tålmodighet! Det kan være lurt å velge seg noen konkrete vaner man ønsker å endre på, sier Samira Lekhal, seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst, Sykehuset i Vestfold.

Hun sitter også i fagjuryen, sammen med Hattestad, motivasjonsekspert Øyvind Hammer, og professor i ernæring Christian A. Drevon.

Alle som avgir stemme, er med i trekningen av ti gratis halvårsmedlemskap i Vektklubb.no. Vinneren av Årets medlem får et gavekort på 3000 kroner.

Her er en kort presentasjon av årets kandidater. Trykk på linkene for å lese hele historien om hver enkelt inne på sidene til Vektklubb.no.

Foto: Line Møller

Nr. 1 Jorunn SeldalAlder: 25
Fra: Sandnes
Ned: 35 kilo
Yrke: Regnskapsfører
Høyde: 160 cm
Vekt før: 98 kg
Vekt nå: 63 kg
Tiden det tok: 20 måneder
Livvidde før: 112 cm
Livvidde nå: 74 cm

- Jeg innså i oktober 2010 at jeg hadde blitt farlig stor. Lyset gikk på og jeg fikk et skikkelig kick til å få tilbake kroppen og ikke minst livet mitt. Jeg begynte å veie meg en gang i uken, jeg meldte meg inn på et treningssenter, og begynte å trene. Det viktigste jeg gjorde var å få kontroll på maten jeg spiste. Jeg veide alt jeg puttet i munnen, og regnet jeg ut hvor mange kalorier jeg kunne spise. Det var tungt, men da jeg så resultater, ble motivasjonen enda bedre.
LES HELE JORUNNS HISTORIE

Foto: Line Møller

Nr. 2 Ola MartinsenAlder: 29
Fra: Asker
Ned: 46 kg
Yrke: IT konsulent
Høyde: 184 cm
Vekt før: 138 kg
Vekt nå: 92 kg
Tiden det tok: 10 måneder
Livvidde før: 130 cm
Livvidde nå: 107 cm

- Min historie begynte med en tur til legen, etter en lengre periode med hodepine. Det ble fastslått høyt blodtrykk. Blodprøver viste at jeg også hadde litt høyt kolesterol, samt for mye fett i blodet. Legen fortalte meg ganske enkelt at grunnen til min hodepine var blodtrykket, som skyldtes usunn livsstil og overvekt. Dette måtte jeg bare fikse.
LES HVORDAN OLA KLARTE Å ENDRE LIVSSTIL HER

Foto: Privat

Nr 3 Tove AksdalAlder: 35Fra: KopervikNed: 35 kgYrke: ByggesaksbehandlerHøyde: 165 cmVekt før: 110 kgVekt nå: 75 kgTiden det tok: Nesten to år
Livvidde før: 109 cm
Livvidde nå: 79 cm

- Hele prosessen startet med en telefon fra min svigermor som lurte på om vi hadde lyst å bli med på ferie sommeren 2011 til Florida. Selvfølgelig ville vi det. Så mandagsmorgen sluttet jeg med cola og store mengder sukker i kaffen. Jeg meldte meg inn Vektklubb og la inn et program for å ta av én kilo i uken. Fikk tildelt 1300 kalorier og fulgte dette slavisk.

- Mitt største problem, mente jeg selv, var at porsjonsstørrelsene mine var tre ganger så store som de burde være, så dagboken og oppskriftene på Vektklubb ble svært verdifulle for meg. Resultatet var utrolig.
LES HVORDAN TOVE TOK AV 35 KILO

Foto: Janne Møller-Hansen

Nr 4 Salif CamaraAlder: 27
Fra: Oslo
Ned: 73 kilo
Yrke: Driftskonsulent
Høyde: 187 cm
Vekt før: 167 kg
Vekt nå: 93 kg
Tiden det tok: Usikker, men fra 138 - 93 kilo tok det 10 måneder.
Livvidde før: Ukjent
Livvidde nå: 88 cm

- Etter flere år med dårlige valg snudde det etter en kollega utfordret meg til å være med på en sirkeltreningstime. Da var det gjort. Fra før hadde jeg i noen måneder lagt om kostholdet. Men det var først når jeg kombinerte kosthold med trening det løsnet. Fokuset ble for meg da snudd fra kun å tenke på alt jeg ikke kunne spise, til å tenke på hva jeg skulle spise for å få maksimalt utbytte av treningen min.
LES OM HVORDAN SALIF KLARTE Å KOMME UNDER 100 KILO HER

Foto: Line Møller

Nr 5 Hanne Moen BakkenAlder: 23Fra: Øvre Årdal
Ned: 40 kg
Yrke: Hjelpepleier
Høyde: 168 cm
Vekt før: 108 kg
Vekt nå: 68 kg
Tiden det tok: 10 måneder
Livvidde før: 110 cm
Livvidde nå: 79 cm

- I februar 2012 fant jeg ut at nok var nok. Jeg har alltid vært overvektig, og tenkte at jeg fikk bare begynne å ta meg tid til meg selv. Ettersom jeg har full jobb og en sønn på to og et halvt år, har jeg alltid brukt som unnskyldning at jeg er i tidsklemma.

- Det med trening var det verste jeg skulle begynne med, jeg tenkte at «store meg, jeg kan vel ikke trene, alle ser sikkert på meg».
LES HELE HANNES HISTORIE HER

Foto: Janne Møller-Hansen

Nr 6 Marianne LieAlder: 35Fra: Kodal
Ned: 28 kg
Yrke: Sykepleier
Høyde: 170 cm
Vekt før: 105 kg
Vekt nå: 77 kg
Tiden det tok: ca 12 måneder
Livvidde før: 108 cm
Livvidde nå: 86 cm

- En viktig ting har vært fellesskapet på forumet vårt i Vektklubb. Der kan jeg lese og se at det er så mange av oss i samme situasjon og at vi lurer på de samme tingene. Vi sliter med motivasjonen til tider, og ikke minst «hva gjør vi når vi skal skeie ut»? Jeg må være ærlig å si at jeg er håpløs når det gjelder godterier, for da kan jeg sprekke og spise til det er tomt. Det har hendt at jeg har spist så mye at jeg har blitt kvalm.
LES MARIANNES HISTORIE OG OM HVORDAN HUN MOTIVERER SEG TIL TRENING HER

Foto: Privat

Nr 7 Linett BjørktoAlder: 26
Fra: Oslo
Ned: 20 kg
Yrke: Make-up artist, spesialeffektmaker, sfo barneveileder, selvstendig forretningseier.
Høyde: 174 cm
Vekt før: 92 kg
Vekt nå: 72 kg
Tiden det tok: ca 7 måneder
Livvidde før: 109 cm
Livvidde nå: 81 cm

- Jeg har vel egentlig vært overvektig siden 8.klasse på ungdomsskolen, etter en sykkelulykke hvor jeg fikk et veldig komplisert brudd i venstre ankel og var gjennom et par operasjoner. Dette skjedde helt i begynnelsen av skoleåret i helt ny klasse på helt ny skole, og derfor fikk jeg heller aldri noen venner. Jeg ble klassens utstøtte, og når man over lengere tid går og får vite at man ikke er verdt å snakke med og ikke er verdt noen ting, begynner man jo smått om senn å tro på det selv også. Samtidig som jeg hadde denne dumme ankelen min, med nerveskade og seneskade og sterkt nedsatt bevegelighet i halve foten.

- Spesielt ekkelt var gymtimene, både på ungdomsskolen og på videregående. Så etter videregående sverget jeg på at jeg ALDRI skulle gjøre noe som helst eller like noe som helst som overhodet lignet på fysisk aktivitet.
LES OM HVORDAN LINETT TOK TAK I PROBLEMENE SINE HER

Foto: Janne Møller-Hansen

Nr 8 Elisabeth NielsenAlder: 24
Fra: Knapstad
Ned: 36 kg
Yrke: butikkmedarbeider
Høyde: 173 cm
Vekt før: 110 kg
Vekt nå: 74 kg
Tiden det tok: 10 måneder
Livvidde før: 130 cm
Livvidde nå: 87 cm

- Jeg hadde prøvd utallige slankekurer, da jeg på mange måter ønsket den lette veien ut av overvekten, men der feilet jeg stadig vekk. Det finnes ingen snarveier, og det er noe av det første man må innse. Det er en kamp, men er man målrettet så klarer man å overvinne selv de største høyder. Jeg ville også gå ned så naturlig som mulig, så jeg startet med å endre hele livsstilen min.
LES OM HVORDAN ELISABETH FIKK NY LIVSGLEDE

Foto: Privat

Nr 9 Gardar SvavarssonAlder: 22Fra: HommelvikNed: 25 kgYrke: Arbeidssøkende
Høyde: 179 cm
Vekt før: 114 kg
Vekt nå: 89 kg
Tiden det tok: 7 måneder
Livvidde før: Ukjent
Livvidde nå: 99 cm

- Da jeg startet i Vektklubb veide jeg 114 kilo. På dette punktet tenkte jeg at jeg var nødt til å endre livsstil. Tidligere forsøk på å gå ned i vekt har ikke vært vellykket. Da jeg var 16 år veide jeg over 90 kilo. Begynte med styrketrening, men mistet aldri noe vekt, så jeg ga opp. Da jeg veide rundt 100 kilo, hadde jeg ingen motivasjon, og trodde ikke at jeg hadde sjans til å miste vekt.

- I julen 2011 var jeg og familien min på ferietur på Gran Canaria. Det store smellet for meg var når broren min sa «om du blir like stor som den ene mannen vi så på gata, så gir jeg deg juling». Etter det fant jeg ut at jeg skulle prøve en siste gang.
LES OM HVORDAN GARDAR LYKTES

Foto: Privat

Nr 10 Vigdis EllefsrødAlder: 47
Fra: Halden
Ned: 48 kg
Yrke: Førstekonsulent/student
Høyde:174 cm
Vekt før: 138 kg
Vekt nå: 90 kg
Tiden det tok: 14 måneder
Livvidde før: 127 cm
Livvidde nå: 87 cm

- Jeg har aldri vært tynn, men jeg er på god vei til å bli en sunnere, friskere og gladere utgave av meg selv. Og det er målet. Etter år med stillesittende arbeid, store omstillingsprosesser, lang reisevei (gjerne med en bolle eller tre i bilen som nødproviant), eneforsørger, tillitsverv, sykdom i nær familie og gård, havnet jeg i tungvektsklassen.

- Det hadde vært mange lettvinte løsninger i matveien. Jeg syntes ikke det var morsomt hverken å lage eller spise mat. Det måtte gå fort, for jeg hadde alltid så mye å gjøre når jeg kom hjem. Ved å ta gastric bypass i oktober i 2011 tok jeg en beslutning for livet. Da var det ingen vei tilbake.
HISTORIEN OM HVORDAN VIGDIS TOK AV 48 KILO

Foto: Jørgen Braastad

Nr 11 Thomas RasmussenAlder: 31
Fra: Oslo
Ned:75 kg
Yrke: IKT-konsulent, spinninginstruktør og snart personlig trener
Høyde: 195 cm
Vekt før: 175 kg
Vekt nå: 99,5 på en god dag, 100,5 på en dårlig dag
Tiden det tok: 24 måneder
Livvidde før: Omtrent som Keiko (red.anmerk: en berømt spekkhogger)
Livvidde nå: 87 cm

- Det hele startet i 2005 da jeg leste om at de skulle etablere tilbud for overvektige på Aker sykehus. Jeg hadde egentlig resignert og akseptert å leve resten av livet som en tjukkas, men på Aker møtte jeg noen veldig inspirerende mennesker. De viste at det var mulig å gjøre mirakler ut av en håpløs situasjon. De tente håp og fyrte opp et veldig stort konkurranseinstinkt i meg.

- Om andre har klart det så skulle jeg også klare det! Kort tid etter hadde jeg vært gjennom både et livsstilsendringskurs og en slankeoperasjon.

- Fysisk aktivitet ble en del av hverdagen. I starten var det et slit å jogge mellom to lyktestolper, men jeg merket fort fremgang, og kunne sakte men sikkert jogge lengre og lengre. Det var en utrolig mestringsfølelse, og ga stor motivasjon. Det ble til slutt helt ålreit å knytte skoene og ta seg en løpetur. Det vanlige hinderet ved dørstokken forsvant. I løpet av 2006 hadde jeg mistet femti kilo. Det ble vendepunktet i mitt liv.
LES OM THOMAS' OPPTURER OG NEDTURER OG OM HVORDAN HAN HELE TIDEN FINNER NYE MÅL

Foto: Privat

Nr 12 Bente JørgensenAlder: 45Fra: Stjørdal
Ned: 12 kg
Yrke: Miljøterapeut
Høyde: 160 cm
Vekt før: 104 kg
Vekt nå: 92 kg
Tiden det tok: 11 uker
Livvidde før: 112 cm
Livvidde nå: 99 cm

- Det høres kanskje merkelig ut, men jeg har gått ned tolv kilo fordi jeg IKKE slanker meg! Som gjentakende jojoslanker har jeg prøvd det meste av kurer og å pine seg ned i vekt, det har gått galt hver gang. Egentlig hadde jeg bestemt meg for ikke å bry meg med disse kiloene mer. Men formen var utrolig dårlig, og jeg ble lei meg og irritert av ikke å kunne gjøre de aktivitetene jeg egentlig synes er morsomme.

- Så begynte jeg å lese om Vektklubb, og meldte meg egentlig inn på impuls. Etter å ha kikket litt rundt i klubbens forum, bestemte jeg meg denne gangen for at jeg er ferdig med slanking.
LES OM HVORDAN BENTE GJORDE ENDRINGER FOR Å SKAPE TRIVSEL I HVERDAGEN

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder