INGEN STOR HIT I NORGE. P-plasteret er ikke særlig populært i Norge og det er bare rundt 7 500 brukere. Foto: Scanpix

INGEN STOR HIT I NORGE. P-plasteret er ikke særlig populært i Norge og det er bare rundt 7 500 brukere. Foto: Scanpix

Kvinner foretrekker p-piller

Selv om p-plaster er et godt alternativ, foretrekker kvinner i USA å ta p-pillen.

Din Side Karoline Steenbuch
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

I følge en ny amerikansk studie er det mer sannsynlig at kvinner i fruktbar alder fortsetter å bruke p-piller som prevensjonsmiddel, enn p-plaster, skriver Reuters Health. For selv om det er enklere med p-plaster, er det mindre effektivt enn p-pillen, sier legene bak studien.

- Vi har oppdaget at kvinner som bruker p-plaster har større sjanser for å bli gravide, og dessuten avbryte bruken, sier Dr. Arvind Bakhru ved University of Maryland School of Medicine i Baltimore, USA.

De fleste p-piller skal tas hver dag, i 21 dager, etterfulgt av en pillefri uke, mens p-plasteret skiftes en gang i uken i 3 uker, etterfulgt av en plasterfri uke. Mange opplever imidlertid at plasteret løsner fort eller de reagerer på det.

Mange kvinner i USA rapporterer om å ha unnfanget mens de brukte prevensjon.

På bakgrunn av dette ville Bakhru og hans kolleger undersøke effektiviteten til de forskjellige prevensjonsmidlene.

Fortsatte å ta p-pille

Forskerne samlet data fra 1 230 kvinner som gikk til prevensjonsrådgivning på en fertilitetsklinikk, og som ikke hadde brukt hormonell prevensjon tidligere.

Av disse begynte 579 av kvinnene med p-pille, mens 651 begynte med p-plaster.

Resultatene viser at nesten 40 prosent av kvinnene ikke tok mer kontakt med klinikken. Og det var mer sannsynlig at kvinner som tok p-plaster (45 prosent) ikke gikk til oppfølging enn kvinner som tok p-pille (30 prosent).

Vedvarende bruk av prevensjon, utover de tre første syklusene, var betraktelig høyere hos kvinnene som tok p-pille enn de som anvendte p-plaster. Dette til tross for at bare 3 prosent opplevde å få hudirritasjoner av p-plasteret.

Forskerne fant også at færre av p-pillebrukerne ble gravide, enn de som brukte p-plaster.

Bakhru mener det var større sjanse for at kvinnene som brukte p-plaster allerede hadde vært gravide eller hadde hatt svangerskapsbrudd, og at det var mer sannsynlig at disse kvinnene droppet all form for hormonell behandling.

- Dette kan forklare hvorfor færre fortsetter å bruke plasteret og hvorfor det virker mindre effektivt i vårt samfunn, sier Bakhru.

Studien er publisert i tidsskriftet Obstetrics and Gynecology.

P-plaster lite brukt i Norge

I Norge har p-plasteret ikke blitt noen stor suksess.

- Men det er ikke noe dårligere prevensjonsmiddel. Ved riktig bruk av p-plaster er det like sikkert som p-pille. Men da p-plaster har vært knyttet til økt fare for blodpropp, foretrekker nok flere å bruke annen prevensjon, sier Siv Gamnes, daglig leder i Klinikk for seksuell opplysning i Oslo til Mozon.

Per i dag bruker rundt 7 500 kvinner i Norge p-plaster, ifølge Legemiddelverket. Antall p-pillebrukere er rundt 200 000.

Hvilken prevensjonstype passer best for deg? Sjekk prevensjonsguiden!

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no.

VG har ikke ansvar for innholdet på eksterne sider.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder