PÅ HELSA LØS: Nordmenn som kjøper slankemidler i utlandet, kan utsette seg for livsfarlige bivirkninger. Mens Xenical fortsatt er godkjent slankemiddel i Norge, er Reductil ikke lenger på markedet. Foto: Andrea Gjestvang, VG

Advarer mot farlige slankemidler

(VG Nett) Enkelte utenlandske slankemidler kan gi deg hjerteinfarkt i stedet for vekttap. Nå slår Statens legemiddelverk alarm.

Ingrid Marie Henneseid
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Internett er ikke den eneste muligheten for å få tak i farlige slankemidler. Flere og flere nordmenn har med seg slankepiller i kofferten når de kommer hjem fra reise.

Nå slår Statens legemiddeverk alarm mot utenlandske slankepiller som kan ha alvorlige bivirkninger.

På pakkene fremstilles pillene som som naturlige og ufarlige, men beslag og analyser fra Tollvesenet viser at slankemidler som gir seg ut for å være plantebaserte, ofte er tilsatt ulovlige legemidler.

Slankemidlene som er beslaglagt både gjennom postforsendelse og i grensekontroller, viser seg å inneholde legemidler som Sibutramin og fenolftalien.

Les også: Kjøper livsfarlig slankemiddel på nettet

Sibutramin som tidligere ble solgt som slankemiddel i Norge, har vist seg å øke risikoen for hjerteinfrakt og hjerneslag, der risikoen for hjertesykdom ble ansett for å være større enn nytten. Også stoffet fenolftalein har blitt trukket fra markedet i flere land, på grunn av kreftfare.

HVILKE ERFARINGER HAR DU MED SLANKEMIDLER? DEL DINE ERFARINGER NEDERST PÅ SIDEN

- Som å kjøpe en forundringspakke

- Man må ikke kjøpe slike slankemidler. Det er som å kjøpe en forundringspakke, sier overlege ved Statens legemiddelverk, Sigurd Hortemo til VG Nett.

Hortemo påpeker at slankepillene er kynisk gjennomtenkt markedsføring fra produsentene.

- I Norge finnes det kun ett godkjent slankemiddel, og mulighetene er flere i utlandet. Men gjennom disse slankemidlene kan vi også finne slemme bivirkningener. Det er kyniske folk som selger dette, sier han og hevder at slankeproblematikken øker blant nordmenn.

- Det er blitt et mye større fokus på kropp og skjønnhet, og folk føler presset. Man tyr kanskje til raskere løsninger, sier han.

Les også: Vil ha slutt på bruk av avføringsmiddel til slanking

Stygge bivirkninger

Også hjertespesialist ved legemiddelverket, Steinar Madsen, reagerer på det kyniske spillet slankemiddel-produsentene spiller med forbrukerne.

- Det som er farlig er hvordan folk blir narret. Det de tror er naturlig og ufarlig, kan inneholde skadelige stoffer. Produsentene lar vær å opplyse forbrukerne, sier han.

Madsen sier at spesielt anorektikere og folk med hjertelidelser må passe seg for slike slankemidler.

- Mennesker som sliter med hjerteproblemer, har anoreksi eller bulimi er spesielt utsatt. En hjertepasient kan få forhøyet blodtrykk og puls, som igjen kan føre til hjertekrampe, sier han.

- Enkelte slankemidler inneholder også kraftige avføringsmidler som kan føre til forstyrrelse av mineraler i blodet, tap av kalium og i verste fall hjertestans.

Piller er ikke løsningen

Hortemo understreker at slankepiller ikke er løsningen for å gå ned i vekt.

- Jeg tror at folk innerst inne vet at trening er den beste måten å gjøre noe med vekten på, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder