Lungekreft hos menn for første gang på vei ned

Ny rapport: Vestfoldinger får oftest kreft

Over 30.000 nordmenn fikk kreft i 2013, og det er store geografiske forskjeller, viser ferske tall fra Kreftregisteret.

 • Camilla Tryggestad Visjø
 • Tom Byermoen

Artikkelen er over fem år gammel

Mandag ble kreftstatistikken for 2013 offentliggjort. I tillegg til den generelle statistikken, kommer det hvert år en spesialrapport om et utvalgt tema.

I år har Kreftregisteret satt regionale forskjeller og likheter under lupen.

De mest vanlige kreftformer for menn i 2013 var:

* Prostatakreft (4836 nye tilfeller)

* Lungekreft (1555 nye tilfeller)

* Tykktarmkreft (1325 nye tilfeller)

* Blærekreft (1034 nye tilfeller)

De mest vanlige kreftformer for kvinner i 2013 var:

* Brystkreft (3220 nye tilfeller)

* Tykktarmkreft (1456 nye tilfeller)

* Lungekreft (1301 nye tilfeller)

* Føflekkreft (880 nye tilfeller)

LES OGSÅ: Finner de slemmeste svulstene

Små forskjeller i overlevelse av kreft

LIK OVERLEVELSE: Direktør Giske Ursin i Kreftregisteret poengterer at selv om forekomsten varierer fra fylke til fylke, har man ikke funnet signifikante forskjeller i overlevelse. Foto:,Kreftregisteret

Rapporten viser at det er store geografiske forskjeller i forekomst. Høyest kreftforekomst har man i Vestfold, og lavest i Finnmark.

- En del kreftformer har betydelige geografiske forskjeller. Dette gjelder spesielt hud- og føflekkreft, lungekreft og prostatakreft, sier direktør Giske Ursin i Kreftregisteret i en pressemelding.

Til VG forteller Ursin at det i all hovedsak er føflekkreft, h udkreft og lungekreft som trekker opp i Vestfold.

- Finnmark ligger lavest når vi ser på all kreft samlet. Det er fordi Finnmark har lavere forekomst av kreft i prostata, føflekkreft og livmorkreft. Lungekreft ligger de høyest på, sier Ursin.

Men selv om det er store forskjeller i forekomst, vitner tallene om at det er langt mindre forskjeller i fem års relativ overlevelse og dødelighet av kreft i Norge

– Variasjonene vi ser er ikke statistisk signifikante. Det innebærer at variasjonene i de dataene vi ser kan bero på tilfeldige variasjoner, understreker Ursin.

Mer hudkreft hos menn og lungekreft kvinner

Total forekomst av alle kreftformer økte med 3,2 prosent for menn og 1,9 prosent for kvinner ifra femårsperioden mellom 2004–2008 til perioden mellom 2009-2013, viser de nyeste tallene.

LES OGSÅ: Ti tegn på mulig kreft du må ta alvorlig

Hos menn sto hudkreft, non-Hodgkins lymfom og leukemi for den største økningen i antall tilfeller. Man har sett en liten nedgang av lungekreft og blærekreft hos menn.

Hos kvinner sto lungekreft for den største økningen i antall krefttilfeller. I tillegg var det en økning i forekomst av hudkreft, kreft i skjoldbruskkjertelen og non-Hodgkins lymfom.

Mindre lungekreft i storbyene

Lungekreft er en av de vanligste kreftformene i Norge. Blant menn er det nå klare tegn til en nedgang på landsbasis, etter en økning år for år siden 1990-tallet.

– Vi kan være vitne til et tidsskille. Helt siden 1990-årene har det samlede tallet på lungekrefttilfeller blant kvinner og menn steget, år for år. Men i 2013 var tallet lavere enn året før. Dette er svært gledelig, og vi regner med at nedgangen i raten for menn vil fortsette, sier forsker Tom K. Grimsrud i Kreftregisteret i en pressemelding.

Lungekreft er i all hovedsak forårsaket av røyking.

- Årsaken til denne positive utviklingen er nok at flere har sluttet å røyke. Vi ser en særlig nedadgående tendens i storbyene Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø, hvor færre røyker, sier Ursin til VG.

Klarest nedgang i lungekreft ser man i Oslo og Akershus, men også i byer som Bergen, Trondheim og Tromsø.

I Oslo og Akershus ble det i 2009–2013 registrert 29,2 tilfeller blant 100.000 menn, mens det i Bergen, Trondheim og Tromsø ble registrert 30,3, 33,0 o 31,4 tilfeller.

– Det er god grunn til å oppfatte dette som et lenge etterlengtet resultat av at menn i byene slutter å røyke, sier Tom Grimsrud pressemeldingen.

I nord og sør er tallene noe mer dystre. Forekomsten av lungekreft blant menn er nemlig fortsatt høy i Finnmark, og til dels i Agder-fylkene og Vestfold.

I Finnmark ble det i 2009–2013 registrert 51 tilfeller per 100.000 innbyggere, nesten dobbelt så mange som i Oslo og Akershus.

Les også

Mer om

 1. Kreft
 2. Helse

Flere artikler

 1. Ny statistikk: Dette er de vanligste kreftformene

 2. Flere nordmenn får påvist føflekkreft: – Bekymringsfullt

 3. Pluss content

  Livsstilkreft øker

 4. Blogger fikk føflekkreft: – Det ødela livsgleden

 5. Fremtidens kreftmedisin: Disse behandlingene gir håp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder