GAP OPP: Bruk av munnskyllevann fører ikke til færre besøk hos tannlegen, ifølge professor Hans Preus. Foto: ESPEN BRAATA/VG

- Munnskyllevann gir ikke bedre tannhelse

(VG Nett) Stikk i strid med hva reklamene lover får du ikke bedre munnhelse av å bruke munnskyllevann, mener forskere.

 • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over syv år gammel

- Ingen munnskyllemidler, bortsett fra klorheksidinholdige Corsodyl, gir noen ekstra effekt for munnhelsen utover fluoren de eventuelt inneholder. Munnskyll gir god smak og lukt, men ikke bedre munnhelse, sier Hans Preus, professor ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo til Dagens Næringsliv.

Han er en av forskerne bak en studie der man har undersøkt effekten av munnskyllevannet Listerine Total Care.

I motsetning til reklamene som lover å fjerne både plakk og tannstein, har forskerne konkludert med at skyllevannet ikke har noen effekt.

- Følelse av renhet

- Dersom du gjør normalt rent i munnen, gir det samme effekt som hvis du gjør rent og bruker Listerine i tillegg, sier Preus til VG.

- Problemet er at man reklamerer på en sånn måte at folk som bruker det, tror de får bedre munnhelse. Det får de ikke. Jeg ser på det som et kosmetikum: Det gir en kortvarig god smak og en følelse av renhet - men ikke renhet.

Preus får støtte fra lederen i Norsk Tannpleieforening.

- Vi mennesker er jo slik at vi gjerne vil ha lettvinte svar som innebærer lite innsats. Det er lett å trå til munnskyllevæske og tro at det gjør tennene rene. Men det er kun tannbørste og tanntråd som gjør at du får rene tenner, sier Hilde Aga til VG.

- Gir brune tenner

ADVARER MOT MISFARGING: Tannlege Carl Christian Blich. Foto: ANNE ELISABETH NÆSS/VG


Ikke bare er den uten effekt - Listerine fører også til misfarging, hevder tannlege og tidligere president i Tannlegeforeningen, Carl Christian Blich overfor Dagens Næringsliv.

- Jeg får inn friske, ofte unge, mennesker som har misfarging på nivå med storrøykere. Når jeg spør om de har begynt å skylle med Listerine får jeg ofte et «ja» og et overrasket ansikt til svar, sier Blich til VG.

Han anslår at han ukentlig får inn pasienter som påpeker at de plutselig har fått stygge og misfargede tenner. Ofte tror de at de at det er tannstein.

- De begynte med skyllevannet for å få frisk pust, og blir overrasket over at man samtidig pådrar seg misfarging.

- Trygt og anbefalt

I 2011 brukte nordmenn 80 millioner kroner på Listerine-munnskyll. Selskapet avviser at produktene deres fører til misfarging. De hevder munnskyllemidlene har en dokumentert effekt.

POPULÆRT BLANT NORDMENN: Munnskyllevannet Listerine. Foto: LINE MØLLER/VG


- Listerine munnskyll er verdens mest studerte munnvann for daglig langsiktig bruk, med mer enn 150 studier, inkludert 50 kliniske studier av sikkerhet og effekt. Listerine er det munnskyllet i verden som er mest anbefalt av tannleger og er blitt brukt trygt av over en milliard mennesker i mer enn 100 år, skriver kommunikasjonsbyrået Weber Sandwick på vegne av Listerine til Dagens Næringsliv.

- Jeg registrerer at det er anbefalt av tannleger, men jeg ser ingen grunn til å anbefale friske mennesker å skylle tennene med Listerine, sier Blich.

Flere artikler

 1. Pluss content

  Slik påvirker kaffe og snus munnhelsen og tennene dine

 2. Pluss content

  Slår alarm om fluor-skepsis: Er det farlig?

 3. Pluss content

  Stor VG-test: Slik får du hvitere tenner

 4. Mange lavtlønte dropper å gå til tannlegen

 5. Pluss content

  Ble matet med godteri til tennene råtnet. Sverige eksperimenterte med funksjonshemmede

Fra andre aviser

 1. Ingen forskning viser gevinst av tanntråd

  Bergens Tidende
 2. Tannpleiens historie er smertefull

  Aftenposten
 3. Knaser i tennene på julebordet

  Bergens Tidende
 4. Ofret fotballkarrieren for å gå i pappas fotspor

  Fædrelandsvennen
 5. Kullsvart iskrem og tannkrem av aske. Bør du kaste deg på denne mattrenden?

  Bergens Tidende
 6. Derfor får barndomsnostalgi oss til å bruke mer penger

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder