BRA FOR PSYKEN: Å amme barnet kan halvere risikoen for fødselsdepresjoner, konkluderer forskere fra University of Cambridge. Foto: Illustrasjonsfoto:Frank May,NTB scanpix

Fersk studie: Amming reduserer risikoen for fødselsdepresjoner

Mødre som ikke ammer har mer enn dobbelt så høy risiko for å
utvikle fødselsdepresjoner i tiden like etter fødselen.

Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er konklusjonen i en fersk undersøkelse publisert i tidsskriftet Maternal and Child Health, gjengitt av den britiske nyhetskanalen BBC.

For den gruppen som ønsket å amme, men ikke fikk det til, var risikoen for fødselsdepresjoner mer enn dobbelt så høy.

- Nybakte mødre er veldig opptatt av å gjøre det beste for barnet, og har gjerne høye forventninger til seg selv. Derfor kan det oppleves som vanskelig når ikke man får til å amme, sier overlege Signe Karen Dørheim ved Psykiatrisk divisjon ved Stavanger universitetssykehus.

Hun legger til at amming frigjør «lykkehormonet» Oxytocin som gjør at man føler seg mer knyttet til barnet og blir roligere.

En av ti får depresjonssymptomer

Studien er gjennomført ved University og Cambridge og forskerne fulgte 14 000 nybakte mødre den første tiden etter fødselen.

Ifølge Dørheim, som har doktorgrad i fødselsdepresjoner, sliter en av ti norske mødre med depresjonssymptomer etter fødsel.

Rundt halvparten får diagnosen, forteller hun.

- Tiden rett etter fødselen er en sårbar periode, og for mange kan det være en utløsende årsak til en depresjon. De bakenforliggende årsakene kan ha vært der før fødselen også, men den sårbarheten som følger med en fødsel kan ofte utløse det hele, sier Dørheim.

Redusert risiko for fødselsdepresjoner er ikke det eneste som er bra med amming. VG har tidligere skrevet om at amming kan hjelpe mot overvekt både for mor og for barnet og at det kan redusere faren for sykdom hos mødre.

Professor ved Universitetet i Oslo og leder Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth, har tidligere stilt til nettmøte om vekt og amming i VG. Her kan du lese spørsmålene og svarene.

Det er imidlertid uenigheter om hvor lenge man bør amme.

Vanskelig å akseptere

Ifølge Dørheim kan kausaliteten mellom amming og fødselsdepresjoner også gå andre veien.

- Når man er deprimert, så skiller man ut mindre av et stoff som heter prolaktin. Dette stoffet trengs for å sette i gang med ammingen, sier hun.

Hun sier at kvinner som opplever at ikke de får til å amme kan ha behov for en oppmuntring.

- Det kan være vanskelig å akseptere i starten, men man må ta innover seg at man selvsagt kan være en god mor uten å amme. Man kan gi barnet kroppskontakt og kos selv om man ikke ammer, og vi vet jo at det finnes gode alternativer til morsmelk, sier hun.

Det samme sier forsker og lege Maria Iacovou, som står bak studien, til BBC.

- Vi må erkjenne at de som ønsker å amme, men som ikke har muligheten, trenger ekstra oppfølging, sier hun.

Studien fulgte kvinnene den første måneden etter fødsel. Forskerne så ikke på langtidseffekter fordi det var for få kvinner som ammet i flere måneder etter fødselen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder