NY STUDIE: John-Bjarne Hansen leder K.G. Jebsen TREC – senter for tromboseforskning, som har funnet ut at hjerteflimmer gir økt risiko for såkalt lungeemboli. FOTO: TERJE MORTENSEN / VG

NY STUDIE: John-Bjarne Hansen leder K.G. Jebsen TREC – senter for tromboseforskning, som har funnet ut at hjerteflimmer gir økt risiko for såkalt lungeemboli. FOTO: TERJE MORTENSEN / VG Foto:Terje Mortensen,VG

Ny studie: Hjerteflimmer kan gi blodpropp i lungene

TROMSØ (VG) Hjerteflimmer, som rammer over 100.000 nordmenn hvert år og inntil ti prosent av eldre, gir økt risiko for blodpropp i lungene.

Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det viser en nylig publisert studie gjort ved Universitetet i Tromsø. 30.000 personer er inkludert i studien.

Fra før er det kjent at fem prosent av hjerteflimmer-pasientene får hjerneslag per år uten behandling med antikoagulerende legemidler (blodfortynnende).

Den nye studien viser at personer med hjerteflimmer har hele 11 ganger høyere risiko for lungeemboli sammenlignet med andre pasienter de første seks månedene etter at diagnosen er stilt. Risikoen er doblet i mer enn ti år.

LES OGSÅ: Denne sprøyten kan redde liv

Studien viser at rundt 15 prosent av alle lungeemboli-tilfeller skyldes hjerteflimmer.

Økt dødelighet

Funnene anses som viktige for forståelsen av sykdomsutviklingen ved lungeemboli og har betydning for behandlingen av pasienter med hjerteflimmer (atrieflimmer).

– For det første kan risikoen for lungeemboli delvis forklare den økte dødeligheten ved atrieflimmer. Tidligere har man trodd at den i hovedsak skyldes hjerneslag og hjertesvikt, sier leder av K.G. Jebsen TREC – senter for tromboseforskning John-Bjarne Hansen.

Brystsmerter og tung pust

I tillegg betyr det at symptomer som brystsmerter og tung pust hos hjerteflimmer-pasienter kan skyldes blodpropp i lungene.

– Våre funn understreker behovet for å behandle pasienter med atrieflimmer med antikoagulerende legemidler for å hindre hjerneslag - og nå også lungeemboli. Det antas at mellom 50-70 prosent av atrieflimmer-pasientene får slik behandling allerede.

LES PÅ VG+:Genfeil kan ha forårsaket ordførerens blodpropp

Selv om våre funn viser at atrieflimmer er en sterk risikofaktor for lungeemboli, er det trolig en underestimering siden de fleste av disse pasientene allerede bruker antikoagulerende legemidler, påpeker Hansen.

VG har tidligere skrevet at flere dødsfall etter blodpropp i lungene kunne vært unngått ved at pasienten fikk en blodfortynnende sprøyte.

Ville redde liv med nye råd

For et år siden kom myndighetene med nye råd mot blodpropp, som de mente ville kunne redde liv. De nye retningslinjene består av rundt 250 konkrete anbefalinger for hvordan blodpropp skal forebygges og behandles i Norge.

Blodpropp er også en av de mest alvorlige bivirkningene knyttet til bruk av p-piller, og i fjor bestemte Statens Legemiddelverk seg for å forsterke blodpropp-advarselen på p-piller, etter å ha konkludert med at risikoen for blodpropp faktisk er høyere enn først antatt.

Sjekk fordeler og ulemper med de ulike p-pillemerkene her.

LES PÅ VG+:Hanne (19) fikk blodpropp av p-piller

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder