VIN TIL MATEN. I undersøkelsen fant forskerne at vi i dag har flere "lavkonsumsituasjoner", hvor man drikker små mengder alkohol om gangen. Foto:Frank May,NTB scanpix

Drikker oftere - men blir ikke fullere

Folkehelseinstituttet: Hyppigere inntak kan utarte seg som avhengighet

Actis: – Alkohol i mindre mengder er også skadeligNordmenn drikker stadig mer, men forklaringen ligger ikke i at vi drikker mer hver gang, viser en fersk studie.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er ikke kun stordrikkerne i Norge som drikker mer enn før. Også befolkningsgruppene som drikker lite og middels mengde alkohol inntar mer enn tidligere.

Forskerne Geir Scott Brunborg og Ståle Østhus ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) ville undersøke hva som lå bak denne økningen, og konkluderte med at det er fordi vi rett og slett drikker oftere. Det skriver Dagens Medisin.

GENERALSEKRETÆR: Mina Gerhardsen i Actis - rusfeltets samarbeidsorgan. Foto:Line Møller,VG

Drikker en gang mer månedlig

– Det er gode nyheter. Man kunne jo vente at det ble mange flere fylleepisoder med kvalm og bråk, men det ser ikke ut til at det har skjedd, sier Brunborg til Dagens Medisin.

Les også. 600.000 nordmenn har opplevd ubehageligheter på julebord

Konklusjonene er basert på et utvalg bestående av rundt 2000 personer i alderen 40-79. Disse har oppgitt opplysninger om både helsetilstand og drikkevaner – både hvor ofte og hvor mye de drikker – i henholdsvis 2002 og 2007.

Kvinnene og mennene oppga at de drakk henholdsvis seks og syv ganger månedlig i 2007. Sammenlignet med 2002, drakk de en gang mer i måneden, men antall alkoholenheter per gang er den samme.

Forskerne sier økningen i alkoholforbruket totalt skyldes flere såkalte «lavkonsumsituasjoner», for eksempel ved at flere tar seg et glass vin til maten.

Tapas og vin i stede for te og rundstykker

Generalsekretær i Actis - rusfeltets samarbeidsorgan, Mina Gerhardsen, mener det er bra at årsaken ikke ligger i at vi ikke blir fullere, men er likevel ikke fornøyd med forskernes funn.

– For helsens skyld er det ikke positivt at vi får jevnere påfyll av alkohol. Man ser blant annet en kobling mellom alkohol og brystkreft, hvor selv små mengder alkohol er uheldig, sier Gerhardsen til VG.

Hun peker på at alkoholforbruket vårt har økt med 40 prosent på 20 år.

– Dette er et voldsomt hopp, og vi ser at spesielt kvinner og seniorer drikker mer.

Såkalte «lavkonsumsituasjoner» oppstår særlig i byer og hos de med høy utdanning og inntekt, ifølge Gerhardsen.

– Vi påvirkes også av verden rundt oss. Vi ser TV-serier hvor karrierekvinnen kommer hjem fra jobb og tar seg et glass. Og skal man ut med venninner, er det ikke lenger te og rundstykker som gjelder, men vin og tapas. Det er langt flere hverdagssituasjoner hvor alkohol er forventet. Det kan også bidra til å skape et økt drikkepress, så det er viktig med bevissthet om dette.

– Uheldig for folkehelsen at vi drikker oftere

Seniorforsker Eivind Ystrøm ved Folkehelseinstituttet er ikke overrasket over at vi drikker oftete.

– Vi har høyere inntekt, og vi vet at dette har en sammenheng. Flere har råd til å ta seg et glass eller to til maten, sier Ystrøm, som har forsket mye på alkoholavhengighet, til VG.

FORSKER: Eivind Ystrøm ved Folkehelseinstituttet. Foto:Privat,

Selv om det er positivt at vi ikke drikker oss fullere, poengterer han at det er svært uheldig at vi drikker oftere.

– Det er en sammenheng mellom totalinntak og andel med alkoholproblemer i befolkningen. Selv om færre går på fylla, kan folk drikke mer enn de burde over tid. Det er uheldig for folkehelsen at stadig flere drikker litt oftere.

Selv om man ikke drikker mye hver gang, kan hyppig inntak av alkohol utarte seg som et avhengighetsproblem, ifølge Ystrøm.

– Da vil det ikke nødvendigvis utarte seg som at man misbruker alkohol, men at man blir avhengig av å drikke et glass eller to hver dag.

– Vi vet ikke i dag hvor mange som har et alkoholproblem, fordi vi ikke har gode nok studier. Vi ønsker oss derfor en studie hvor vi kan kartlegge hvor mange som har så mye problemer med alkohol at de vil kunne ha nytte av behandling.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder