KRITISK: Harald Nesvik i Frp mener Olav Gunnar Ballo burde være mer forsiktig når han som lege og helsepolitiker sier at han tror på at bønn kan stoppe blødninger. Foto: André Pedersen/VG/Faksimile

- Sjokkert over påstand om at bønn kan stoppe blødning

Nesvik: - Forskjell på Ballos og Hanssens utspill

(VG Nett) Frps Harald Nesvik har forståelse for at helseministeren forteller at han har ringt Snåsamannen, men mener Olav Gunnar Ballos utspill i dagens VG stiller i en annen kategori.

  • Francis Lundh
Publisert:

Som Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann har han tidligere denne uken deltatt i debatter og selv oppfordret til åpenhet rundt alternativ medisin. Ballos utspill i dagens VG om at religiøse vers kan stoppe blødning mener han derimot er over streken.

- Jeg tror det finnes mye mellom himmel og jord, men det er problematisk at en av landets mest profilerte helsepolitikere kan gi inntrykk at det nesten er bedre å ringe til presten enn til ambulanse, sier Nesvik til VG Nett.

Les også: Hanssen mener Snåsamannen kurerte sønnen

Han vil gjøre alternativ behandling mer tilgjengelig, men mener at Ballo ikke burde si at bønner og vers kan brukes mot en konkret, akutt og potensiell livstruende tilstand som blødning.

- Her skaper han fundamental tvil. Dette er mye verre enn at helseministeren tok en telefon til Snåsamannen. Jeg mener at det er svært problematisk. Nå går man inn på en medisinsk diagnose som er svært farlig, og om du skaper inntrykk at den første du skal ringe ikke er ambulanse, beveger vi oss i et farlig grenseland, sier Nesvik.

VGD: Leserne diskuterer Hanssens og Ballos utspill

- Ville ikke blandet det inn i legerollen

Ballo, som er lege i tillegg til politiker, sier i dagens VG at han kjenner til eksempler av vers og bønner som kan stoppe blødninger og at han selv har memorert et slikt vers.

Likevel understreker han at han aldri selv ville brukt dette i legegjerningen sin, og at han heller ikke har de rette evnene.

- Nei, jeg ville aldri blandet legerollen med noe sånt. Jeg tror det er riktig at det er andre personer enn leger som gjør slike ting, og jeg opplever heller ikke at jeg selv har de spesielle evnene som skal til, sier Ballo i dagens VG.

Til kritikken fra Nesvik sier han at han ikke tror at noen mennesker er i tvil om at de skal ty til akuttmedisinsk hjelp dersom de er utsatt for alvorlige ulykker.

- Jeg synes det er en så grov nedvurdering av folks generelle dømmekraft at jeg blir litt hoderystende til det, sier Ballo til VG Nett.

Ballo: - Kontakter selvsagt helsevesenet

Han tror dermed ingen ringer prest før ambulanse dersom de blør kraftig.

- Det er jo selvsagt at om det er alvorlige tilstander så kontakter man helsevesenet, sier Ballo.

Nesvik i Fremskrittspartiet roser forskningen som gjøres på alternativ medisin ved NAFKAM i Tromsø og tror selv mye behandling som ennå ikke er dokumentert kan virke. Likevel mener man at man må vare var for hvilke budskap man sender ut.

- Tankegangen knyttet til mye av det alternative er at man skal mobilisere motstandskreftene i kroppen, og det er vanskeligere å bevise. Jeg har stor tro på at det er masse som hjelper, men det er langt fra det, til at blødninger kan stoppes med bønn. Det er grenser for hva leger kan si, sier Nesvik som karakteriserer utspillet som sjokkerende fra legen Ballo.

Lønning: - Problematisk rolleblanding

Høyres Inge Lønning synes rolleblandingen er problematisk når det gjelder siste ukes utspill fra både helseministeren og Ballo.

- Hva privatperson NN forteller er jo for så vidt vedkommendes egen sak. Men i det øyeblikk du har en eller annen tittel som fagperson, eller du har en rolle som helsepolitiker, så legger man jo farlig nær den misforståelse at dette har ekstra autoritet og vekt. Det er jo klart at størrelsen på nyhetsoppslagene skyldes den rolleblandingen, sier Lønning.

Han mener at det som politikere selv karakteriserer som private opplevelser på dette området burde forbli akkurat det i den offentlige debatten.

- Det egner seg egentlig veldig dårlig til offentlig debatt, så jeg synes nok at man med fordel kan holde det til hjemmebruk, sier Lønning som mener at det i ytterste konsekvens kan oppfattes som legitimering av udokumentert behandling.

- Jeg uttaler meg som lege

Ballo mener derimot at han ikke blander rollene.

- Jeg er ikke privatperson, jeg uttaler meg som lege og politiker. Jeg bruker mine egen erfaringer som befolkningen gir, og mange kolleger har beskrevet det før og en del kolleger har ringt i dag og beskrevet det. Jeg kan ikke forklare de mekanismene som setter inn. Men det jeg registrerer er at det foregår ting ikke helsevesenet har oversikt over, sier Ballo.

- Du kjenner menneskekroppen som lege godt - hva tror du selv er årsaken til hendelsene?

- Grovt sett tror jeg man kan dele det i tre: i det ene er tilstander som uansett ville gått over. Man gjør den erfaringen, men ting blir bra uansett. I noen tilfeller tror jeg det som betyr mye innefor medisn, den såkalte placeboeffekten, spiller inn - folk tror at de blir bra og så blir de bedre. Så står man tilbake med en kategori av tilstander man vet for lite om til å være bombastisk, sier Ballo.

- Burde la seg teste

Han mener derimot at de som driver med udokumentert behandling i større grad bør la seg teste under mer vitenskapelige metoder. Snåsamannen takket nylig nei til å la seg teste av NRK.

- Det bør være rom for undersøkelse av fenomenet, det vil være en styrke dersom de som har egenskapene har et åpent sinn andre veien. Det må ikke skje i det skjulte, sier Ballo.

Både Nesvik og Ballo er enige at man skal se opp for de som har urent mel i posen og forsøker å tjene store penger på falske behandlingsmetoder.

- Dersom man har alternative behandlere som ber folk slutte med kreftmedisin og lignende bør det straffeforfølges, sier Nesvik.

Også Ballo ber folk være på vakt hvis rådene fra alternative behandlere strider mot det som kommer fra helsevesenet.

- Dersom rådene kommer i konflikt med helsevesenet så bør det med en gang reise seg motforestillinger, sier Ballo.

Fortsett debatten på VG Netts diskusjonsforum

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder