KRAFTTAK: - Nå tar de krafttak på lungekreft i England, og det trengs et krafttak i Norge også, mener ekspert. Foto: Eirill Wiik/SCANPIX

Eksperter: - Flere kan overleve lungekreft

En ny plan skal sørge for at flere briter overlever lungekreft. Også i Norge trengs nå et skikkelig krafttak, mener eksperter.

 • Christina Halvorsen (Din Side Helse)

Artikkelen er over 12 år gammel


Storbritannia ligger lavt når det gjelder hvor mange som er i live fem år etter at de har fått diagnosen lungekreft. Bare 8,4 prosent er fortsatt i live fem år etter diagnose i England, og 8,2 prosent i, Skottland.

Det viser en EUROCARE-analyse som har vært publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

På Island, som ligger best an i undersøkelsen av 21 europeiske land, er overlevelsen 16,8 prosent, mens i Norge er det tilsvarende tallet 11,2 prosent. Det er bedre enn Finland med 9,2 prosent, men lavere enn Sverige med 13, 9 prosent. Malta ligger lavest i Europa med 4,6 prosent.

- Kan doble overlevelsen

UK Lung Cancer Coalition (UKLCC) har nå satt sammen en 12-punkts plan for å ta tak i problemet. Denne går på å oppnå tidligere diagnose, bedre behandling og mer midler til forskning. De britiske ekspertene peker på at regionale forskjeller i helsevesenet er et stort problem. Men:

- Hvis vi tar i bruk de beste standardene som allerede finnes i noen deler av landet, kan vi doble overlevelsesraten ved ett år og fem år i 2010 og 2015, mener Dr Mike Peake som leder en klinisk undergruppe i UKLCC, til avisen Daily Mail.

Globalt vil antall krefttilfeller generelt trolig dobles innen 2030, tror eksperter:

Professor Steinar Aamdal, avdelingsoverlege på Kreftklinikken på Radiumhospitalet sier vi også i Norge kan klare å få opp tallene på femårs overlevelse.

- Trenger krafttak

- Problemet er at det har ikke skjedd noe særlig med tallene på ti år. Det går fremover med nesten alle kreftsykdommer i forhold til overlevelse, men ikke lungekreft. Det er til stor bekymring, sier Aamdal til DinSide Helse.

- Nå tar de krafttak på lungekreft i England, og det trengs et krafttak i Norge også, mener han.

Pasienter som har lungekreft må i de fleste tilfeller opereres for å overleve. Ifølge Aamdal må flere opereres samtidig som det må forskes mer på kreftsykdommen.

Han sier Norge ikke har det samme problemet i forhold til ulikheter regionalt som Storbritannia. Aamdal mener derimot at operasjonene bør sentraliseres, slik at kirurgene som opereres, får mange operasjoner og mye øvelse.

Et nytt norsk forskningssenter for lungekreft skal forbedre tallene.

Norske lungekrefteksperter tester også en vaksine mot lungekreft:

- Ligger ikke godt an

- Vi ligger slett ikke godt an i Norge, bortsett fra i forhold til de som opereres, sier lungekreftforsker Hans Rostad ved Kreftregisteret til DinSide Helse.

Av de som opereres, lever halvparten etter fem år. Uten operasjon er bare to-tre prosent i live etter fem år. Utfordringen er at bare omkring 17 prosent blir operert, ifølge Rostad.

Han mener alfa og omega i Norge er å få stilt diagnosen tidligere. Det er to måter å gjøre det på, mener han.

- Pasientene må gå tidligere til lege med lungesymptomer, og både allmennleger og lungeleger må være ivrigere på å få utredet pasientene. Har sykdommen kommet for langt, er ikke operasjon mulig, understreker han.

Rostad legger til at røykestopp også er et viktig tiltak. Ikke alle kan opereres, for eksempel på grunn av langtkommen KOLS etter røyking.

- Slutt å gi de lungekreftsyke skylden for egen sykdom, sier talsperson for kreftpasienter:

I Norge har det også blitt diskutert hvorvidt man skal screene risikogrupper for lungekreft, slik blant annet USA har gjort. Screening er imidlertid svært kostbart, og det har også blitt argumentert mot et slikt system fordi det er knyttet risiko for falsk diagnose til det.

Ny foreningI Norge får flere unge norske ikkerøykende kvinner nå lungekreft, ifølge ekspert:

De lave overlevelsestallene er bakgrunnen for at Kreftforeningen nå vil satse ekstra på lungekreft fremover, ifølge avdelingssjef Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen.

Opdalshei sier Kreftforeningen jobber for å få etablert en egen forening for lungekreftpasienter. Allerede i slutten av november skal foreningen ha et informasjonsmøte om dette.

Saken er levert av DinSide Helse.

VGNett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Eksperter oppretter forskningssenter: Vil hjelpe flere lungekreft-pasienter

 2. Flere overlever kreft

 3. Nytt kreftregister skal gi bedre behandling

 4. Pluss content

  Eksperter advarer mot kreft-boom

 5. Vet ikke at de kan være i risikogruppe: Menn kan også få brystkreft

Fra andre aviser

 1. Lungekreft blir oversett eller feiltolket

  Aftenposten
 2. Lungekreft blir oversett eller feiltolket

  Bergens Tidende
 3. Lungesjekk redder flere liv enn mammografi

  Bergens Tidende
 4. De rikeste kreftpasientene får oftest operasjon

  Aftenposten
 5. Etter kreftoperasjonen så Esther Ryberg seg selv i speilet og sa: «Jaja, du er her i dag også!»

  Fædrelandsvennen
 6. Den beste følelsen i livet

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no