VAKSINERT: Åtte norske spedbarn ble som de første og eneste så små barna i verden, vaksinert mot svineinfluensa. Foto: Illustrasjonsfoto: AFP

Åtte norske spedbarn ble «prøvekaniner» for svineinfluensa-vaksinen

(VG Nett) Åtte norske babyer var de første og eneste spedbarna i verden som ble vaksinert mot svineinfluensa. Målet var å finne ut om vaksinen var trygg for så små barn.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Først senere har det blitt kjent at minst 35 barn har fått narkolepsi i Norge etter å ha tatt den omstridte sprøyten. Nå anbefales Pandemrix-vaksinen ikke lenger for noen under 20 år.

HAR DU TIPS ELLER INNSPILL OM SVINEINFLUENSAEN OG VAKSINEN? KONTAKT VG NETTS JOURNALISTER HER

Firmaet GlaxoSmithKline AS ville i utgangspunktet gi vaksinen til 60 norske barn på mellom 8 og 12 uker, og finne ut hvor sikker den var for dem, men fant bare åtte.

Alle barna i studien ble fulgt opp i 11 måneder etterpå, og ingen skal ha merket noen spesielle bivirkninger, ifølge legemiddelfirmaet.

Ikke bekymret

2,2 millioner nordmenn valgte å ta den omstridte vaksinen, etter at myndighetene anbefalte massevaksinering i 2009.

Forrige uke ble det også kjent at 93 krever erstatning etter vaksinen hos Norsk Pasientskadeerstatning. De nye opplysningene har fått Krf og Frp til å kreve at det gjennomføres en granskning.

LES OM ETT AV ÅTTE BARNA SOM BLE VAKSINERT I VG PAPIR I DAG, OG PÅ VG+

Jørn Ossum Gronert, lege ved Flatum legesenter som vaksinerte minst ett av barna, sier på generelt grunnlag at de går gjennom alle fordeler og ulemper med forsøkspersonene i slike studier.

VG 27.02.12

- De leser gjennom en lang skriftlig redegjørelse på flere sider, hvor man nevner de bivirkningene som man kjenner til, men dette med narkolepsi var ikke kjent da.

- Useriøst

Anita Tunold i GlaxoSmithKline sier de fulgte barna opp i 11 måneder, og at det i løpet av den tiden ikke ble rapportert om alvorlige bivirkninger.

- Målet med studien var å undersøke sikkerhet og effekt ved ulike doseringsintervall, altså antall uker mellom første og andre dose. Halvparten av barna skulle få vaksine med 28 dagers mellomrom, den andre halvparten med 4 måneders mellomrom, sier hun.

Målet var å rekruttere flere barn, men protokollen ble endret underveis, og prosjektet ble derfor forsinket.

- Med den kunnskapen dere har i dag om vaksinens mulige bivirkninger for barn, ville dere ha vaksinert så små barn?

- Det er et spørsmål for helsemyndighetene, avhengig av alvorlighetsgraden av en eventuell pandemi. I dag er ikke vaksinen anbefalt for barn, sier Tunold.

I rapporten som ble laget etter at studien var avsluttet, kommer det frem at firmaet jobbet hardt for å rekruttere flere barn:

«På tross av gjentatte forsøk på å forbedre rekrutteringen (som reklamekampanjer, utdeling av brosjyrer på fødeavdelinger, besøk på fødselsklinikker, brev, utallige telefonsamtaler til foreldre), ble bare åtte personer med i studien»

Legemiddelfirmaet opplyser til VG Nett at de aldri betaler noen for å være med studier.

- Ikke kjent

MÅTTE TESTES: Geir Stene-Larsen, direktør for Folkehelseinstituttet, sier det hadde vært verre dersom det ikke ble arbeidet med å lage en vaksine for de små barna i det hele tatt. Foto: Anne Lene Solbakken

Direktør for Folkehelseinstituttet, Geir Stene-Larsen, sier de lot være å anbefale vaksinen for spedbarn fordi den ikke var testet ut på dem.

- Er det etisk betenkelig å bruke barn som forsøkskaniner på denne måten?

- Jo, men det ville være enda mer etisk betenkelig å la være å utvikle en vaksine til den gruppen som kanskje hadde høyest risiko for sykdommen.

Ville ikke massevaksinert igjen

OMSTRIDT: Da myndighetene anbefalte massevaksinering for to år siden, var det flere som var skeptiske. Nå sier helsedirektøren at han ikke ville anbefalt det samme igjen. Foto: Espen Rasmussen, VG

Helsedirektøren sa forrige uke at han ikke ville anbefalt massevaksinering av barn i dag, men fikk fikk før helgen ikke støtte fra helse - og omsorgsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

- Avtalen om levering og kjøp av vaksine i tilfelle en pandemi ble utløst da WHO erklærte en pandemi i juni 2009. Vurderingen den gang var at det var helsemessig riktig å massevaksinere, sa hun da.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder