SAMARBEIDER MED USA: Karl Erik Lund og Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). Foto: Scanpix

Svensk snus erobrer USA

(VG Nett) Flere og flere amerikanske ungdommer putter svensk snus under overleppa. Nå vil USA ha norsk hjelp for å kartlegge konsekvensene.

 • Ingunn Andersen

Artikkelen er over ni år gammel

Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har etablert et samarbeid med forskerteam i California for å sammenligne snustendensene i Norge med USA.

- Snusindustrien satser nå stort i flere amerikanske stater. Mens snusepidemien fortsatt er ung i USA, har Norge og Sverige allerede nå en unik mulighet til å forske på konkurransen mellom snus og sigaretter. Vi lever i et laboratorium her oppe, og det er knyttet stor utenlandsk interesse til våre funn, sier Karl Erik Lund i SIRUS.

Ifølge Lund er det også interessant å se om snusbruken vil få en annerledes status i USA ettersom det der er lov å markedsføre produktene i en helt annen skala.

- Selv om det ikke er lov til å reklamere for snus i Norge forekommer det «skjult» markedsføring for å normalisere snusbruken. Produktplassering på modeller eller skuespillere kan ofte observeres. I California vokser snusbruken ganske hurtig. Vi ønsker å studere forskjellene i det symbolske innholdet av snusbruk mellom norske og amerikanske ungdommer, sier han.

Snus blir også vanligere i Europa. Europeiske snusere importerer hovedsak varene fra Sverige privat, ettersom produktet ikke er å finne i alminnelige butikkhyller på grunn av strenge EU-regler.

Les mer om snus:

** Nå skal de unges snusvaner kartlegges
** - Ikke glamorøst å snuse

Mer om

 1. Tobakk

Flere artikler

 1. Nå skal unges snusvaner kartlegges

 2. - Ikke glamorøst å snuse

 3. Tannleger advarer mot snus - sjekk skrekkbildene

 4. Pluss content

  Slik takler du røyksuget i sommer

 5. Pluss content

  Amerikansk rapport: Dette skjer hvis du bytter røyk med snus

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder