MANGLER SPRØYTER: Smittevernlege Dagfinn Haarr i Kristiansand kommune. Foto: Petter Emil Wikøren

Sprøytemangel hindrer massevaksinering mot svineinfluensa

Vaksiner ligger ubrukt på lager

(VG Nett) Massevaksineringen av risikogruppene kan ikke begynne før sprøytene er på plass. De er forsinket på grunn av adresserot.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

I Kristiansand er det nå mulig å oppsøke vaksinekontoret for å ta svineinfluensavaksinen.

- Vi skal være fornøyd hvis vi får vaksinert alle som trenger det før jul. For hver vi vaksinerer, senker vi spredningen av viruset, alt hjelper på spredningen, litt etter litt kan man få kontroll på det, sier smittevernlege Dagfinn Haarr i Kristiansand til VG Nett.

Vaksinen ligger klar- men gravide Nina må vente...

Smittevernlegen forteller at han selv måtte ta initiativ til å utarbeide et vaksinekort. Det hadde ikke helsemyndighetene tenkt å gjøre.

- Vi spurte sentrale helsemyndigheter om hvordan pasientene skulle få oversikt over hvilken vaksine de har fått. Svaret var tja...

Les også:Vurderer om alle skal ta influensavaksine

Oppgitt

Sammen med Helsedepartementet har Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet ansvaret for å koordinere slik at kommunene kan komme i gang med vaksineringen.

- Jeg er litt oppgitt over at det er tre forskjellige helsemyndigheter som har ansvaret for dette. Det er sånt som gjør at jeg som smittevernlege blir litt oppgitt. Vi var tidlig ute med å planlegge, det var dumt, for det har kommet mange kontrabeskjeder.

Bakgrunn:Dette bør du vite om svineinfluensa

Adresserot

Forklaringen er at det er to forskjellige leverandører. Fordi pallene med sprøyter og spisser fra den europeiske leverandøren var så store, kunne de ikke sendes til de samme adressene. Og dermed blir sprøyteleveransene forsinket, ifølge Helsedirektoratet.

- Noen steder i Norge, spesielt Sørlandet og Vestfold, er det en del kommuner hvor sprøytene kommer en eller to dager etter, forklarer helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

- Er dette et eksempel på jo flere kokker jo mer søl?

- Vi gjør det så fort og effektivt som mulig. Selv om helsedepartementet hadde gjort alt selv, måtte de ha sendt sprøytene og spissene til andre adresser. Her er det rett og slett praktiske årsaker.

Helsedirektøren understreker at dette sannsynligvis ikke vil føre til problemer, fordi massevaksineringen av risikogruppene i de fleste tilfeller ikke starter før tidligst neste uke.

Les også:Akershus-kvinne døde på grunn av svineinfluensa

VAKSINE: Den første forsendelsen med svineinfluensa-vaksinen Pandemrix kom til Norge i forrige uke. Foto: STOCKXPERT

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder