FLERE HENVENDELSER: Jenter er sterkt overrepresentert i ungdomsgruppen ved selvpåførte forgiftninger med paracetamol, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: Frode Hansen VG

Forgiftning med paracetamol øker blant unge jenter

Folkehelseinstituttet får stadig flere henvendelser om selvpåførte paracetamolforgiftninger blant jenter mellom 15 og 19 år.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I fjor hadde Giftinformasjonen totalt 1.667 henvendelser der paracetamol ble registrert som hovedvirkestoff.

Det betyr at paracetamol er det eneste som er tatt, eller at det er vurdert som det mest problematiske virkestoffet ved blandingsforgiftninger.

– Godt over 200 henvendelser gjaldt unge jenter, og tallene øker fra år til år. I 170 tilfeller ble det i fjor anbefalt å oppsøke sykehus. Dette syns vi gir grunn til bekymring, sier avdelingsdirektør Mari Tosterud i Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet.

Les også: Undersøkelse: 1 av 3 unge kvinner tar paracetamol jevnlig

Henvendelser om paracetamol hos ungdom mellom 10 og 19 år dreier seg i stor grad om selvpåførte forgiftninger – det vil si at det er tatt i hensikt å skade seg eller som rop om hjelp.

I 2016 var dette årsaken i 75 prosent av henvendelsene i denne aldersgruppen – og antallet har steget kraftig i løpet av de siste årene.

Les også: Advarer mot økende paracetamol-bruk

Jenter er sterkt overrepresentert i ungdomsgruppen ved selvpåførte forgiftninger med paracetamol.

I fjor hadde Giftinformasjonen over åtte ganger så mange henvendelser om selvpåførte forgiftninger med paracetamol hos jenter som hos gutter.

Det er gode behandlingsmuligheter ved forgiftninger med paracetamol dersom behandling igangsettes raskt. Giftinformasjonens materiale viser ikke hvor mange som utvikler alvorlige symptomer, da de oftest kun er involvert tidlig i forløpet, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Les også: Sendt hjem med Paracet – døde av diabetes

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder