UTBREDT: Mange kjente fotballspillere lar seg intervjue med snus under leppa. Tidligere Sandefjord-trener Tor Thodesen er enig i at det er en uting og prøver å holde snusingen unna kameralinsene. Foto: Scanpix/VG

Forsker refser fotball-Norge: - Spytt ut snusen!

(VG Nett) En av landets fremste tobakksforskere ber fotballspillere la være og vise seg frem i media med bulende snuslepper.

  • Francis Lundh
Publisert:

Et raskt søk i VGs bildedatabase tyder på at snus er utbredt blant flere profilerte landslagsspillere.

- Det er viktig at kjendiser og fotballkjendiser slutter å bruke det når de er på jobb og da mener jeg når de representerer fotballspillingen, sier professor Maja-Lisa Løchen, leder i Nasjonalt råd for tobakksforebygging til VG Nett.

Les også: Til krig mot snusen

Hun står bak anbefalingen om at norske helsemyndigheter nå vil merke snusboksene tilbake om at det er kreftfremkallende, som igjen har skapt harme hos svenske snustilhengere.

- Det har vært en stor sak i Sverige i mange år da hockeyspillere begynte å snuse. Det er ikke tilfeldig at snusboksen ble formet som en hockeypuck. Der har du koblingen mellom idrett og snus som jeg mener det er viktig å få en slutt på, sier Løchen.

Følg tippeligarunden live her!

- Ugunstig

Hun ønsker nå en debatt rundt temaet.

- Det at de åpenbart snuser når de intervjues tror jeg er ugunstig. Det er viktig at de som er idoler og forbilder for ungdom ikke snuser når de opptrer offentlig, sier forskeren.

Tidligere Sandefjord-trener Tor Thodesen er en av de mange fotballpersonlighetene som dukker opp bildebyrået Scanpixs bildearkiv med snusleppe.

- Jeg prøver å passe meg og er helt enig i påstandene. Jeg synes ikke det ser bra ut i det hele tatt når man lar seg intervjue med en stor pris under leppa. Jeg holder helt med henne, sier Thodesen til VG Nett.

Thodesen: - Alt for mange som snuser

Han husker godt det ene snusbildet og trodde han var utenfor fotografens rekkevidde.

- Det bildet som havnet i avisene er tatt på Follo stadion med telelinse fra motsatt side av banen da jeg sto foran en tett innbytterboks og trodde ingen så meg, sier Thodesen.

Han medgir at snusing er en uvane og at det strengt tatt ikke er forenlig med toppidrett.

- Det er alt for mange som snuser, det er ikke forenlig med å skulle være en utøver i en utholdenhetsidrett som fotball faktisk er. Det er en uting, sier han.

Bilder fra siste landslagssamling viser flere av spillerne som tar seg en snus mens de overvåker landslagstreningen.

Løchen sier forskningen nå viser at snus øker risikoen for kreft i spiserøret og bukspyttkjertelen betraktelig.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder