HØYT OPPE: Slitne og hovne føtter trives uten sko og høyt oppe. Foto: Sara Johannesen/SCANPIX
HØYT OPPE: Slitne og hovne føtter trives uten sko og høyt oppe. Foto: Sara Johannesen/SCANPIX

Slik unngår du hovne ben

HELSE

Verker føttene dine etter en lang dag på jobb, eller skal du ut og reise med fly? Slik får du fart på blodomløpet i undersåttene.

  • Elin Fugelsnes (Din Side Helse)
Publisert: Oppdatert: 18.04.07 11:00


En av tre nordmenn plages av tunge og verkende bein eller bein som hovner opp eller kribler av og til. Det viser en undersøkelse blant nesten tusen personer utført på oppdrag av legemiddelfirmaet Boehringer Ingelheim.

Dette er svært vanlige plager, ifølge seksjonsoverlege dr. med. Carl Erik Slagsvold. Han jobber ved Sirkulasjonsfysiologisk avdeling ved Oslo vaskulære senter, Aker Universitetssykehus.

- Nesten alle som sitter stille over tid, vil få en viss hevelse i beina. Det gjelder også de fleste gravide. Plagene blir ofte verre i varmt vær, utover dagen og i stående stilling, forklarer han.

Slik pleier du undersåttene:

Beveg deg
I en undersøkelse som ble utført ved senteret i 2000, sammenlignet legene personer som satt helt stille, og personer som vippet forsiktig på et vippebrett.

- Resultatene viste at de som brukte vippebrettet, fikk veldig mye mindre hevelse enn andre, sier Slagsvold.

Muskulaturen spiller nemlig hovedrollen i å pumpe blodet fra beina og tilbake til hjertet. Hvis vi ikke bruker musklene, øker trykket, og mikroårene vil begynne å lekke litt væske. Resultatet kan bli verkende og "tunge" føtter.

- Litt bevegelse vil være til stor hjelp, påpeker Slagsvold.

Les også: Tortur med høye hæler:

Støtter støttestrømpene
Du har kanskje lagt merke til de tykke, solbrune strømpene som bestemoren din bruker? Slike støttestrømper er ikke bare bra for gamle damer, mener seksjonsoverlegen.

- Nesten alle synes det er ubehagelig til å begynne med, og klager over at strømpene ser stygge ut og at de presser. Men veldig mange som har brukt strømpene i tre-fire uker, klarer nesten ikke unnvære dem. Nå ser de dessuten mer og mer ut som helt vanlige strømper, sier han.

Fotterapeut Anne Marie Vinje ved Din Fotklinikk i Lier er helt enig.

- Å bruke støttestrømper forebyggende kan man gjerne begynne med allerede i 30-årsalderen. Det hjelper til med å få i gang blodsirkulasjonen, forklarer hun.

Sjekk med lege
Stort sett trenger du ikke bekymre deg over litt hovne og verkende bein. Men av og til kan det være symptomer på mer alvorlige tilstander som du bør gå til lege med.

- Hvis du opplever akutt hevelse i ett bein, kan det være tegn på blodpropp, og du bør oppsøke lege. Det samme bør du gjøre hvis du har tydelig hevelse over tid. Men er du på sydentur eller storbyferie og tråkker rundt i flere timer, er det ikke uvanlig å hovne opp, påpeker Slagsvold.

Les mer om ulike fotplager på Lommelegen:

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no

VG er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Her kan du lese mer om