- Umulig å forsikre seg mot smitte

Norske fjørfeprodusenter er godt forberedt dersom fugleinfluensaen skulle komme til Norge. Men det er ikke mulig å forsikre seg mot smitten, sier direktør John Nordal i Prior.

Artikkelen er over 13 år gammel

Siden forrige gang det ble slått alarm, har ventilasjonsanleggene hos norske fjørfeanlegg blitt oppgradert for å sikre at ingen villfugl og annet kommer inn til fjørfebesetningene.

- Hønsehusene er lukket med mekanisk ventilasjon, med piper som blåser ut luften. Det skal mye til at fugler ramler ned, og det er gjort en jobb for å sørge for at slikt som fugleavføring blir stanset, forklarer Bjørn-Ole Juul-Hansen i Fjørfebransjens landsforening til NTB.

Foreningen har ti medlemsbedrifter, som får råvarer fra rundt 300 produsenter.

Ikke helt sikkert

Likevel er det umulig å sikre seg helt, innrømmer direktør for Trygg mat i Prior, John Nordal. Noen fugler holdes nemlig utendørs, og her er det bare snakk om krav om netting over og på sidene.

- Siden det bare er krav om netting kan smitte skje. Personlig er mener jeg fuglene helst burde være innendørs. Spesielt når det gjelder hobbyfjørfe som ofte er utendørs, er det ønskelig at det skal være helt tett, sier Nordal til NTB.

Både John Nordal og Bjørn-Ole Juul-Hansen understreker imidlertid at alle deres produsenter er godt drillet for en smittesituasjon.

- Hele øvelsen for hvordan man sikrer hønsehus er gjort. Skulle en fugl bli infisert, vet vi hva vi skal gjøre for å beskytte oss best mulig, sier Juul-Hansen.

Må holdes inne

Prior kommer nå til å gå ut med klar melding til leverandørene om å holde dyra inne.

- Det viktige nå er at en smitte som eventuelt oppdages ute, ikke kommer inn. De aller fleste dyra holdes imidlertid inne allerede. På grunn av klimaet gjelder det også de økologiske produsentene, sier Nordal.

Les også

 1. Riis-Johansen: - Grunn til bekymring

  Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier at utbruddet av fugleinfluensa i England gir grunn til bekymring.
 2. Dødelig fugleinfluensa i England

  (VG Nett) Fugleinfluensaen som har tatt livet av 2 600 kalkuner i England er av den fryktede typen H5N1 - typen som kan…
 3. - Fugleinfluensaen vil komme

  (VG Nett) Tysklands visehelseminister Klaus Schroeder sier eksperter over hele verden er enige: Fugleinfluensaen kommer…
 4. Fugleinfluensa lite smittsomt til mennesker

  (VG Nett) Om fugleinfluensaviruset H5N1 kommer til Norge, er det liten sjanse for at folk skal bli smittet.
 5. Mattilsynet innfører krisetiltak

  (VG Nett) Forbudet gjelder med umiddelbar virkning for hele landet sør for Nordland.
 6. Festival øker fugleinfluensa-faren

  (VG Nett) FN frykter økt spredning av det dødelige H5N1-viruset når flere asiatiske nå forbereder seg til nyttårsfeiring.

Mer om

 1. Fugleinfluensa

Flere artikler

 1. Fuglevirus-alarmen: Snart kommer trekkfuglene fra Storbritannia

 2. Importbølge av mat gir økt smitterisiko

 3. Pass på pus

 4. Flere av grisebøndene i sjokkdokumentaren får fortsatt levere kjøtt

 5. Jokse-merket!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder