- Jæren særlig utsatt

(VG Nett) - Jæren, der de 15 endene er funnet, er en høyrisikosone for fugleinfluensa. Det sier ornitolog Olav Runde ved Stavanger Museum

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

.

15 DØDE: To av de 15 endene som er funnet døde på Skeiestranda i Klepp kommune på Jæren. Foto: Karl Emil Sødergren

- Det er logisk at Jæren vil være en av de første stedene fugleinfluensaen kommer til i Norge. Det ligger sør i landet, hvor trekkfuglene først kommer til og det har gode rastelokaliteter for sjøfugl med mye våtmark, sier Runde til VG Nett.

Risikoområde

I tillegg til at Jæren er et av de områdene i landet hvor en må forvente at smitten først kommer, har området en av Norges høyeste kommersielle fjørfebestander.

- Dette gjør Jæren til et risikoområde for fugleinfluensaen, forklarer Runde.

Tidligere har også de involverte myndighetene advart mot dette området.

- Til våren er det sannsynlig at trekkfuglene kan ta med seg smitten til Norge, sa avdelingsdirektør Jorun Jarp i Veterinærinstituttet til VG i høst.

-Hun påpekte at risikoen for smitteoverføring er størst blant fugler i store ansamlinger, i hekkeområder og våtmark, slik det er på Jæren.

- Det er spesielt villender og gjess som er vanlige smittebærere av fugleinfluensa, sa Jarp.
Og nå er altså 15 døde villender funnet i Klepp kommune på Jæren.

Uvanlig

Ornitolog Olav Runde, som bistår myndighetene med opplysninger om trekkruter og rasteplasser, sier til VG Nett at det er uvanlig å finne så mange døde fugler samtidig på samme sted.

- Jeg har ikke hørt om funnet før du forteller om det nå, men dersom det ikke er utvendige tegn som tyder på for eksempel oljesøl eller noe annet, så er det klart at disse må undersøkes for fugleinfluensa. Det er spesielt og sjelden at en finner så mange døde fugler på en gang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder