KREFTEKSPERT: Professor Claes Tropé mener den amerikanske studien som viser at kronisk stress kan øke sjansene for livmorhalskreft som interessant. Foto: Magnar Kirknes/VG

Stress kan gi kreft

Et stressende liv kan gjøre det tøffere å bekjempe viruset som forårsaker de fleste tilfeller av livmorhalskreft.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Livmorhalskreft rammer hvert år rundt 300 norske kvinner. Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft er forårsaket av humant papillomavirus (HPV) som overføres ved samleie.

Nå viser ny forskning at stressede kvinner har svakere motstandskraft mot viruset. Det skriver amerikanske forskere i tidsskriftet Annals of Behavioural Medicine.

- Dette er meget interessant, mener professor Claes Tropé ved Radiumhospitalet.

- Et mysterium

Han var lørdag på en konferanse i Salt Lake City i USA, der blant annet forskningsrapporten skulle diskuteres.

- Vi vet det er en sammenheng mellom munnherpes og å utsette kroppen for stress. Vi tror det samme kan gjøre seg gjeldende for HPV-viruset. Kronisk stress kan slå ut forsvarsmekanismene som hindrer HPV-virus i å fremkalle livmorhalskreft, sier Tropé.

Erna Hogrenning er nestleder i Foreningen for gynekologisk kreftrammede i Norge.

- Negativt stress kan virke på immunforsvaret til alle sykdommer. Sånn sett høres konklusjonen logisk ut, sier Hogrenning.

70-80 prosent av alle norske kvinner vil før eller siden bli smittet av HPV-viruset, ifølge Steinar Thoresen, professor ved Universitetet i Bergen.

- Men ikke alle kvinner tåler å ha besøk av viruset. Det er et mysterium hvorfor noen får en kronisk infeksjon som øker risikoen for celleforandringer, som igjen kan gi kreft, utdyper Thoresen.

Måler immunforsvaret

Den nyeste studien ved Fox Chase Cancer Center i Philadelphia, så etter årsaker til at immunsystemet til noen kvinner ikke klarte å kvitte seg med viruset. Det rapporterer BBC News.

Forskerne ba 78 kvinner som hadde unormale celleprøver om å fylle inn et spørreskjema om dag-til-dag-stress den foregående måneden, og viktige hendelser som dødsfall eller skilsmisse i løpet av en lengre periode.

Deretter målte forskerne immunforsvarets evne til å reagere på HPV16 - den vanligste virusvarianten som knyttes til livmorhalskreft.

Lignende undersøkelser ble også gjort på 28 kvinner som hadde normale celleprøver, og resultatene ble sammenlignet.

Forskerne fant ut at immunforsvaret var dårligere blant kvinnene som rapporterte om høyere nivåer av stress i hverdagen. Men det var ingen sammenheng mellom immunforsvar og antallet viktige hendelser.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder