Supermaten du ikke må glemme

Her er ti sunne matvarer mange spiser for lite av.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky har disket opp ti matvarer vi med fordel kan spise mer av. Foto: Marte Vike Arnesen

Noen matvarer havner sjeldnere i handlekurven enn andre. Ernæringsfysiolog og forfatter av en rekke bøker om kosthold og helse, Gunn Helene Arsky, mener enkelte matvarer ufortjent går i glemmeboken.

Her har hun plukket ut ti godbiter hun synes fortjener en større plass i kostholdet vårt. - De er sunne, og ikke minst gode. Mange tror jo dessverre at sunn mat betyr det samme som at den ikke er spennende på smak, sier Arsky.

Noen av eksemplene er gamle matvarer som er litt umoderne nå for tiden, mens andre er nye for oss, og ikke er blitt en del av det vanlige kostholdet vårt ennå.

I Vektklubb.no kan du sjekke kalori- og næringsinnholdet i de aller fleste matvarer du finner i norske butikker.

Kveite

Kveite med steinsopp. Foto: Magnar Kirknes

Denne luksuriøse og smakfulle fisken er full av kvalitetsprotein, og i tillegg inneholder den det viktige vitaminet D. Dette vitaminet er helt avgjørende for en god skjelettstyrke. Få matvarer inneholder vitamin D, så spis mer kveite. På kjøpet får du også masse omega-3. Kveite er hjerne- og hjerteføde.
Her finner du en oppskrift på grillet kveite med steinsopp.

Sardiner

I Norge spiser vi gjerne sardiner fra boks, mens man lenger sør i Europa gjerne spiser ferske sardiner. Foto: Espen Braata

Den lille sardinen hører til de fete fiskene, og gir oss dermed både vitamin A, vitamin D og litt omega-3. Det som er spesielt med sardinen, er at vi spiser den hel, inklusive beina. Det gir oss ekstra kalsium. Sardinen blir rett og slett en liten skjelettstyrker, i og med at den både inneholder kalsium og vitamin D. Spis sardiner på skiven, i salaten eller på pizzaen.

Byggryn

Her er byggryn brukt i en salat sammen med tomater og mais. Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Tradisjonelt sett har nordmenn spist mye bygg, men det har vi gått bort fra. Begynn med det igjen. Kokte byggryn er utmerket som erstatning for ris til middag, og det passer i salaten. Bygg er stappfullt av antioksidanter, har mindre karbohydratinnhold og et høyt proteininnhold i forhold til andre kornslag. Bra for blodsukkeret.

Linfrø

Linfrø setter fart på fordøyelsen. Foto: Marte Vike Arnesen

Linfrøene er en av få vegetabilske kilder til omega-3-fettet, den typen fett som bygges inn i hjernen vår, og som virker beskyttende mot hjertesykdom og senker betennelsesnivået i kroppen. I tillegg inneholder linfrø mye jern og kostfiber, noe som forklarer den mageregulerende effekten frøene har. Velg knuste linfrø, de virker best i kroppen.

Jordskokker

Jordskokker har en mild smak. Foto: Magnar Kirknes

Jordskokk inneholder inulin, et løselig fiber som er mat for de gode tarmbakteriene, de såkalte bifidobakteriene. Inulin kan stimulere veksten av helsebringende tykktarmsbakterier. I tillegg til å virke gunstig på fordøyelsen, er inulin med på å regulere blodsukkeret vårt. Prøv en jordskokkpuré til middag, eller en jordskokksuppe.

Fiken

Grillet chevre med fiken og honning. Foto: Magnar Kirknes

Kostfiberinnholdet i fiken er med på å forklare hvorfor den i lange tider har vært brukt som mageregulerende middel. Men også innholdet av enzymet ficin kan forklare den forløsende effekten. Dette enzymet bryter ned proteiner i kosten og letter fordøyelsen. Kalium fra fiken er bra for hjertehelsen og væskebalansen i kroppen.
Lyst til å prøve bakt geitost med fiken og honning? Sjekk oppskriften her!

Aprikos

Pære- og aprikosdessert. Foto: Annemor Larsen

Det guloransje aprikoskjøttet inneholder masse vitamin C, men også karotenoider. Begge deler er sterke antioksidanter. En av disse karotenoidene er lykopen, et stoff som kan forebygge prostatakreft. Andre av karotenoidene, for eksempel betakarotenet, kan kroppen omdanne til aktivt vitamin A ved behov.
Vitamin A er viktig for synet, huden og fosterutvikling.
Tørkede aprikoser er god snacks.
Prøv også en Pære- og aprikosdessert

Ingefær

Ingefærknoller kan rives og tilberedes som hvitløk, eller spises rå. Foto: Are Mathisen

Ingefær er full av aromatiske oljer og helsebringende plantestoffer, særlig antioksidanter. Selv i små mengder ingefær er det en god del antioksidanter. Ingefær er bra for fordøyelsen og mot kvalme. I ingefæren finner vi også betennelsesdempende stoffer, gingeroler, som kan være gunstig for revmatikere. Ha litt revet ingefær i salaten.

Solbær

Solbær. Foto: Marlen Foseid

Den svarte fargen på solbærene forteller oss at her er det mye vitamin C og antioksidanter. Solbær er beslektet med rips, men på grunn av den mørke fargen er de en enda bedre kilde til antioksidanter. Antioksidanter kan forebygge kreft og hjertesykdom. Solbær er også rike på vitamin E, fruktbarhets- og antialdringsvitaminet.
Prøv solbær i en sunn og frisk smoothie.

Tofu

Tofu kan stekes i skiver og serveres med smaksrikt tilbehør. Foto: Magnar Kirknes

Soyabønnen er full av protein, og denne «soyaostemassen» er også proteinrik, noe som er viktig for kroppen vår. I tillegg inneholder den stoffer som minner om østrogen, noe som er nyttig med tanke på å forebygge hjertesykdom og beinskjørhet for kvinner i overgangsalderen. Tofuen kan hjelpe mot hetetokter og nattsvette også. Prøv den i en smoothie.

Vil du lære å leve sunt? Prøv Vektklubb.no.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder