GIR RESULTATER: Kognitiv trening gir synlige endringer i hjernens biokjemi viser ny svensk forskning. Foto: Scanpix

Nå er det bevist: Mental trening endrer hjernen

Forskere ved Karolinska Institutet i Sverige er de første i verden til å vise at kognitiv trening gir synlige endringer i hjernens biokjemi. - Svært interessant og et klart gjennombrudd, mener professor Astri Lundervold ved Universitetet i Bergen.

Lisbeth Nilsen (Dagens Medisin)
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Ved hjelp av såkalt PET-skanning har forskerne ved Karolinska Institutet (KI) i Stockholm påvist forandringer i mengden dopaminreseptorer i hjernen ved aktiv trening av arbeidshukommelsen. Intensiv trening førte til forandringer i antallet dopamin D1-reseptorer i hjernebarken, som igjen påvirker arbeidsminnet.

Dette er første gang endringer i hjernens biokjemi er påvist som et direkte resultat av kognitiv trening, og artikkelen er da også publisert i det prestisjefylte tidsskriftet Science (Fiona Mc Nab m.fl.).

Et gjennombrudd

Astri Lundervold, professor i nevropsykologi ved Universitetet i Bergen mener funnene er interessante:

- Vi vet godt at medikamenter påvirker hjernens biokjemi. De siste årene har for eksempel kogntiv terapi, ofte i kombinasjon med medisiner, blitt mer vanlig. Resultatene fra denne studien støtter betydningen av psykologisk behandling av pasienter med kognitiv svikt og innebærer et klart gjennombrudd, uttaler Lundervold til Dagens Medisin.

Les også:Hodepine skyldes ikke mobilen

Nye muligheter

Signalstoffet dopamin spiller en sentral rolle i mange av hjernens funksjoner. Forstyrrelser i dopaminsystemet kan blant annet gi nedsatt evne til å huske vesentlig informasjon over en kortere periode, og er viktig for en rekke kognitive funksjoner. En slik nedsatt arbeidshukommelse har vist seg å være bidragende årsak til blant annet symptomer på ADHD og schizofreni.

Les også:Undervurderer smertene ved spenningshodepine

Leder av studien, professor Torkel Klingberg, sier i en pressemelding at resultatene åpner for en rekke nye og spennende problemstillinger. Ifølge forskerne kan funnene ha betydning for utviklingen av nye behandlingsmuligheter for personer med lidelser knyttet til kogntiv funksjon, som for eksempel ADHD, hjerneslag, utmattelsesdepresjon eller alderssvekkelse.

Andre årsaker

- Forandringer i antallet dopaminreseptorer hos en person behøver ikke bety at vi har funnet årsaken til dårlig hukommelse. Vi må også spørre oss om forskjellen kan ligge i mangel på hukommelsestrening eller i andre miljøfaktorer. Kanskje kan vi finne frem til nye og mer effektive kombinasjonsbehandlinger med legemidler og kognitiv trening, påpeker professor Lars Farde, en av forskerne som har deltatt i studien.

Les også:Sykehus overser migrene

PET-skanning, positronemisjonstomografi, er en medisinsk bildeteknikk som gir tredimensjonale bilder av blant annet signalstoffene i hjernen.

Saken er levert avwww.dagensmedisin.no

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder