Ny rapport fra FHI: Økende snusbruk blant unge: Slik kan du bli snusfri

Forsker: Kan være en vanskelig prosess

Lege: Motivasjon ekstremt viktig 

Grafikk: Slik skader snusen helsen din

Har du sett deg lei av hva den brune klumpen gjør med helsen og lommeboken din? Da kan du følge disse rådene for å gjøre slutteprosessen litt enklere.

 • Camilla Bergland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I den nye rapporten fra Folkehelseinstituttet, laget på bestilling fra Helse – og omsorgsdepartementet slås det fast at snusen er farlig for deg.

Den brune klumpen øker risikoen for infertilitet, kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret og munnhulen, samt risikoen for diabetes 2 og fedme. Og som ikke det var nok: Ved snusbruk i svangerskapet øker også risikoen for redusert fødselsvekt, tidlig fødsel og dødfødsel.

LES OGSÅ: Forskere: Snus har positiv effekt på folkehelsen

FHI-direktør Camilla Stoltenberg kommer med en oppfordring til snusbrukerne:

– Vi ser en kraftig økning i snusbruk blant unge. Nå har vi også fått bedre dokumentasjon for helserisikoene, og dette gir oss ett klart grunnlag til å kunne oppfordre folk til å slutte med snusbruken, sier hun til VG.

TETT PÅ NETT: Se svarene til assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet, Jan Alexander, ved å trykke på denne linken. Han svarte på spørsmål om helserisiko knyttet til snusbruk.

Ikke lett

Men hvis du tror slutte-prosessen kommer til å bli enkel, må du tro om igjen.

– Det kan være en vanskelig prosess å slutte og snuse. Det er ofte verre å slutte med snus, enn det er å slutte og røyke, – særlig for dem som bruker snus og røyk i kombinasjon, sier forsker ved Folkehelseinstituttet Liv Grøtvedt.

Derfor er det viktig med en sterk motivasjonsfaktor mener lege og avdelingsdirektør i folkehelsedivisjonen i Helsedirektoratet, Hilde Skyvulstad.

Hun har veiledet flere pasienter som har ønsket å kvitte seg med uvanen. Skyvulstad gir, i samråd med helsedirektoratets side Slutta, gode råd for hvordan du kan slutte å snuse.

Les hele rapporten her

Dette kan du gjøre

1. Finn en motivasjonsfaktor

For mange vil kanskje helserisikoene være en motiverende faktor. Noe vil kanskje tenke mer på de økonomiske utgiftene, mens andre vil ønske å kvitte seg med avhengigheten.

– Finn din motivasjonsfaktor og skriv det ned. Lag en oversikt over fordeler ved å slutte. Denne kan dras frem når motivasjonen butter og man har lyst på en snus.

2. Planlegging

Det å begynne den mentale forberedelsen er viktig.

– Legg om rutinene slik at snus-suget ikke blir sterkt. Lag en liten plan for hvordan du skal takle situasjoner hvor du vet du får lyst på snus.

3. Finn en dato

Det å sette en dato er viktig for den mentale prosessen. Det å slutte på dagen kan også hjelpe, men for å få et vellykket resultat mener Skyvuldstad at det kan være lurt å bruke litt tid til på å forberede seg.

4. Si det høyt

Når man har funnet datoen for når du ønsker å slutte bør man si det til de nærmeste.

– Støttespillere kan være viktig i slutteprosessen. Når motivasjonen er på hell kan du hente støtte fra dine nærmeste. De kan også være med å motivere deg til å ikke gi opp.

5. Trapp ned

Er du bruker av et sterkt merke kan man trappe ned på styrken på snusen. Man bør også vurdere om man skal trappe ned på mengden og størrelsen, mener legen.

– En forsiktig nedtrapping kan gjøre overgangen lettere.

ØKNING: Det er en kraftig økning i bruken av snus. Foto: Grafikk:Tom Byermoen,

6. Kom deg gjennom abstinensene

De første to til fire dagene vil være de vanskeligste. Her kan man oppleve konsentrasjonsproblemer, svimmelhet, humørsvingninger og kvalme.

– Etter hvert vil abstinensene gi seg gradvis. Men vi sier gjerne at de kan henge i i fire uker. Hvis de går utover hverdagen kan man vurdere å bruke produktene med nikotin i, slik som plaster og tyggis.

Norsk Helseinformatikk råder også til å være mer fysisk aktiv, spise ordentlig og regelmessig, samt drikke mer vann enn vanlig.

Spesielt nikotinplaster ser ut til å være til god hjelp for dem som snuser om man bruker maksimal styrke og dose. Ved store behov for lindring av abstinensplager gir det god effekt å kombinere plaster med tyggegummi eller sugetabletter, skriver NHI på sin hjemmeside.

7. Bruk hjelpemidler

Siden helsedirektoratet lanserte appen Slutta, har den blitt lastet ned 260.000 ganger. Appen gir deg råd og motivasjon og teller ned hvor lenge du har vært snusfri. I tillegg gir den en oversikt over hvor mye du sparer når du ikke snuser.

– Man kan også ringe Røyketelefonen, de veileder og motiverer også snusere som ønsker å slutte.

8. Ikke gi opp

Selv om det kanskje virker vanskeligere i perioder råder Skyvuldstad deg til å ikke miste motet.

– Hent gjerne frem motivasjonslisten som du skrev i forberedelsesfasen og tenk på alle de tingene du sparer både lommeboken og kroppen din for. Hvis man opplever situasjonen som vanskelig kan man også oppsøke fastlegen for å snakke om problemene knyttet til avvenningen. Legen kan også bidra med legemidler som kan hjelpe for abstinensene.

Flere som ringer

Bjørn Andreas Bang er seksjonssjef for røyketelefonen. Han har sett en økt pågang de siste årene, hvor folk ringer inn for å få hjelp til å slutte med snus.

- Snusere møter mange av de samme utfordringene som de som ønsker å slutte med røyk. De søker hjelp til å finne motivasjon, og ønsker konkrete råd for å øke sin sannsynlighet for å kunne klare og slutte, sier han.

Les også

 1. Ny undersøkelse: - Snus i svangerskapet øker risikoen for ganespalte

  Snuser man under graviditeten øker risikoen for at barnet kan bli født med ganespalte, viser svensk studie fra…
 2. Professor: - Økt snusbruk bra for folkehelsen

  Professor Willy Pedersen sier det er en gledelig utvikling at ungdom velger snus fremfor sigaretter.
 3. Snusbruk i Norge rett til værs

  I løpet av fem år er snusbruken i Norge tredoblet. Størst er forbruket blant menn i alderen 16 til 24 år, og…
 4. Derfor er det så vanskelig å holde vekten

  Mange klarer å slanke seg, men få greier å holde den nye vekten. Det finnes det noen svært gode grunner til.
 5. Vi tygger nikotin som aldri før

  Salget av reseptfri tyggegummi, sugetabletter og munnspray økte med 12 prosent i 2013. Men effekten er usikker.
 6. Ny forskning: Røyking øker klasseskillet i Norge

  Mens det i noen land er overvekt eller manglende fysisk aktivitet som er viktigst, er det røyking som skaper…
 7. Norway Cup: I år er det ikke lov med røyk og snus

  Før første fotball sparkes avgårde over Ekebergsletta i Oslo under Norway Cup 2014, melder Helsedirektoratet at alle som…
 8. Ny studie: Mener røykingen av tobakk gir genforandringer

  Det er selve forbrenningsprosessen av tobakken i sigaretter som forårsaker økt risiko for sykdommer, og ikke tobakken i…
 9. Slik påvirkes kroppen av røyken

  At røyking øker risikoen for lungekreft er intet nytt. Men at det også kan svekke synet og gi mentale lidelser, er for…
 10. Flere unge røyker og snuser

  Mens tobakksbruken i befolkningen generelt går ned, har andelen unge som røyker eller snuser økt de siste fem årene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder