NYE MULIGHETER: Januar er høysesong på treningssentre. Nå skal folk komme i form. Foto: Monkey Business

Norske menn avslørt: Skryter på seg trening

Synes du han snakker fælt om hvor mye han trener? Du har grunn til å være skeptisk.

Vidar Enerstvedt
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL


Menn gir faktisk uttrykk for at de trener mer enn de faktisk gjør, viser en fersk studie ved Universitetet i Stavanger. 1750 mennesker er blitt spurt om sine aktivitetsvaner, og dette er i etterkant blitt målt ved hjelp av et såkalt akselerometer, som er en avansert bevegelsesmåler.

- Kort oppsummert så sitter vi to timer mer i ro enn vi tror hver eneste dag, sier førsteamanuensis Sindre Mikal Dyrstad i idrettsfag ved Universitetet i Stavanger.

Tror menn runder oppover

Dette gjelder både menn og kvinner. Men når det handler om å oppgi hvor mye de trener, er spesielt menn flinke til å overdrive. De oppgir bortimot 50 prosent mer trening enn kvinner.

- Vi ser at menn rapporterer vesentlig mer hard aktivitet enn kvinner, men når man måler det så er det ingen forskjell, sier Dyrstad.

- Hvorfor er det sånn?

- Jeg tror noe kan forklares ved aktivitetsmønsteret vårt. Menn jogger mer og med høyere intensitet. Men jeg tror kanskje vi menn er mer rause når vi rapporterer vår fysiske aktivitet. Kvinnene er kanskje litt mer nøyaktige. Menn runder kanskje oppover, mens kvinner runder nedover, tror forskeren.

Les også: Så mye må du trene for å beholde helse

Målingene ble gjort på 1750 mennesker fra 19 til 84 år i hele landet.

Mer aktive i USA

Da Helsedirektoratet ga ut meldingen «Fysisk aktivitet blant voksne og eldre i Norge» i 2009, viste det et forholdsvis stabilt aktivitetsnivå frem til 70 år. Etter det - og særlig etter 75 år - faller aktivitetsnivået.

- Det er ingen kjønnsforskjeller i totalt fysisk aktivitetsnivå, imidlertid har kvinner flere minutter per dag med moderat til hard aktivitet enn menn, står det i rapporten.

I det hele tatt var det ganske nedslående resultater. Myndighetenes anbefaling er 30 minutter moderat fysisk aktivitet daglig. Kun 20 prosent fulgte disse anbefalingene.

Kalkulator: Sjekk din kondisjonsalder

Amerikanske menn i alderen 20 til 50 år har høyere aktivitetsnivå enn norske menn, mens norske menn over 60 år er mer aktive enn amerikanere på samme alder. Norske kvinner er generelt mer i bevegelse enn amerikanske kvinner.

Rapporten viser også at aktivitetsnivået blant voksne er høyere i helgen enn på ukedager. Spesielt mellom klokken 12 og 16 i helgene er det mange som er ute og beveger på seg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder