SALTE FRISTELSER: Forskere mener at disse nøttene kan gi langvarig beskyttelse mot allergi. Peanøtter til barn skal kun gis i kvernet form. FOTO: FRODE HANSEN/VG Foto: ,

Peanøtter forebygger allergi hos babyer

Spedbarn som spiser mat som inneholder peanøtter kan unngå å få alvorlig nøtteallergi senere i livet, viser ny forskning.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Peanøttallergi anses som livsfarlig, og gir hoven hals og pustevansker. Derfor regnes rådet om å gi peanøtter til spedbarn og småbarn som oppsiktsvekkende. I tillegg har antall barn og unge med denne allergien økt markant de siste årene.

En fersk studie som nylig ble presentert i The New England Journal of Medicine, viser imidlertid at det kan være store fordeler ved å gi mat med peanøtter fra tidlig alder og et stykke opp i barneårene.

Det er viktig å undserstreke at det ikke dreier seg om hele peanøtter, som kan være livsfarlige for barn å spise, fordi de kan sette seg fast i halsen, men om peanøtter i kvernet form.

Forskningen er ledet av Kings College i London, og er en oppfølging av en større undersøkelse som ble publisert i fjor. 600 barn inngikk i de såkalte Leap-undersøkelsen av peanøttallergi hos småbarn. Studien viser at babyer som spiser mat som inneholder peanøtter, i langt høyere grad unngår peanøttallergi som femåringer, enn babyer som ikke får dette.

Les også: Barn advares mot å spise riskaker

Kraftig nedgang i allergi

GI BARNA PEANØTTER: Ny forskning viser at det kan være smart å gi barna mat som inneholder peanøtter. Da er risikioen mindre for at man utvikler allergi. Foto: HANNE BUXRUD. Foto: Hanne Buxrud , VG

Forskningen som ble presentert nå i starten av mars, kalles for Leap-on-undersøkelsen, og omfatter 550 barn. Denne forsterker den første undersøkelsen ved at den viser at man er beskyttet også om man i en periode på ett år ikke spiser mat som inneholder peanøtter.

Barna i studiene spiste peanøttsmør eller peanøttsnacks tre eller flere ganger i uka fram til de var fem år.

Samlet viser disse undersøkelsene en nedgang på nærmere 80 prosent i penaøttallergi hos de som fikk peanøtter, sammenlignet med gruppen som unngikk peanøtter.

– Forskningen viser helt klart at flertallet av spedbarn som spiste peanøtter fikk en langvarig beskyttelse, sier hovedforfatter bak studien, professor Gideon Mangel, til BBC.

Han peker i tillegg på at problemet ved at mange lever i frykt for at barnet skal få en alvorlig matallergi.
– Jeg tror at denne denne frykten for matallergi har blitt en selvoppfyllende profeti, fordi maten blir ekskludert fra kostholdet, og som et resultat utvikler barnet intoleranse for matvaren, sier han.

Halvparten av barna i studien inntok peanøtter i knust form, mens den andre halvparten kun fikk morsmelk.

Barna som deltok i undersøkelsene ble ansett som utsatte for å få peanøttallergi, siden de allerede hadde utviklet eksem som baby, som er et tidlig tegn på allergi.

Et stort antall barn over hele verden diagnostiseres med peanøttallergi, som er en alvorlig allergi. Ifølge forskerne har det vært en tredobling av diagnosene i perioden mellom 1995 og 2005.

Les også: WHO slår alarm om barne-fedme!

Nye retningslinjer

VIKTIG STUDIE: Helsefaglig rådgiver i NAAF, Anna Bistrup, mener det er viktig å eksponere småbarn for ulike matvarer for å forebygge allergi, deriblant peanøtter. Foto: NAAF Foto: ,

De ansvarlige bak studiene mener resultatene peker ut en fullstendig ny vei når det gjelder hvordan man tenker rundt allergifremkallende matvarer og toleranse blant spedbarn. De hevder dette kan være et skritt på veien for å stanse epidemien av peanøttallergi blant barn og unge.

Den nye forskningen har ført til at globale helsemyndigheter vurderer å revurdere de vanlige rådene om at spedbarn bør unngå visse matvarer.

Helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Anna Bistrup, sier at den britiske studien både er veldig solid og spennende.

– Stadig flere forskningsstudier viser til at det å eksponere seg for vanlig forekommende allergener i miljøet gradvis og tidlig i livet, kan være viktige forebyggende strategier, sier hun.

Den britiske studien peker også nettopp mot at tidlig og regelmessig inntak av mat som inneholder peanøtter, forebygger allergi mot peanøtt, også hos barn som var i risikogruppen.

– Selv om man i utgangspunktet bør ha nasjonale retningslinjer i ryggen for å anbefale noe, er det flere og flere studier som støtter tidlig inntak av vanlige matvarer, sier Bistrup.

NAAF går på tvers av gjeldende ammeråd om å fullamme til barnet er seks måneder, nettopp fordi all erfaring og nyere forskning viser at jo flere matvarer man kan innføre tidlig, jo mindre er risikoen for å utvikle allergier senere i livet.

Les også: Ble testet for matintoleranse!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder