Norske leger restriktive mot brystreduksjon

Lettere og billigere i utlandet

INNGREP: Man skal være svært forsiktig med kirurgiske inngrep i brystene, advarer norske leger. Brystreduksjon kan gi flere uheldige bivirkninger, og er operasjonen gjort i utlandet kan du få ekstra trøbbel. Foto: Illustrasjonsfoto: VG

Advarer mot «knivturisme»

(VG Nett) Norske kvinner må ikke la seg lokke av billige brystoperasjoner i utlandet, advarer norske plastikkirurger.

 • Kathrine Hammerstad

Artikkelen er over ni år gammel

Norske Suellen Meidell (22), som sitter fast i Brasil med stygge sår på brystene etter to mislykkede forsøk på brystreduksjon. Hun oppsøkte en plastikkirurg utenfor Sao Paulo etter å ha blitt frarådet brystreduksjon av norske leger - til etter at hun hadde født barn og ammet. Men etter operasjonen i Brasil fikk hun store, åpne sår på brystene. Sårene ble verre etter et nytt inngrep, og nå venter Meidell på at infeksjonsfaren skal gå over slik at en ny lege kan utføre en hudtransplantasjon. I mellomtiden har hun fått flyforbud og kommer seg ikke hjem til Norge.

I Norge er det svært sjelden slike inngrep går så ille som dette, ifølge de erfarne norske plastikkirurgene Truls Ryder og Morten Kveim. Men norske leger er generelt mer tilbakeholdne enn i flere andre land, og Meidell er langt fra alene om å dra til utlandet for å bli operert.

LES OGSÅ:Slik endte Suellens puppekrymping i Brasil

- Slik «knivturisme» ser vi blir stadig vanligere. Det averteres for dette i mange land, deirblant Thailand. Det er veldig lett å få operert brystene i en del land. Og er det en anerkjent lege, trenger det ikke nødvendigvis å være et problem. Men i det øyeblikket komplikasjoner oppstår, blir det fort mer trøbbel enn om de oppsto i Norge, sier Ryder som er kirurg ved Volvat, til VG Nett.

Billig kan bli kostbart

Oppfølging kan fort bli en stor utfordring i utlandet. De fleste nordmenn reiser til Asia, Mellom-Amerika og Øst-Europa når de skal opereres i brystene på denne måten.

- Det kan være billigere, men det kan fort bli kostbart likevel. Det er også viktig at pasienten får vite at han kan få oppfølging, kan komme tilbake til legen hvis det oppstår komplikasjoner. Det er ikke så lett om en reiser hjem rett etter operasjonen. Det er heller ikke så mange som syns det er greit med karantenetiden. Hvis man får en infeksjon må en i isolat fordi det tar noen dager å påvise at man ikke har resistente bakterier, og det kan være en påkjenning for mange, sier Kveim, som driver Dr. Kveims klinikk i Oslo.

Artikkelen fortsetter under bildet...

ÅPENT SÅR: Suellen Meidell (22) hadde plager i rygg og nakke på grunn av brystene sine, og dro til Brasil for å redusere dem. Det angrer hun på nå. Foto: Privat

Slike inngrep i utlandet omfattes ikke av reiseforsikringen selv om du er utenlands, og det er vanskeligere å finne ut hvem som er offentlig godkjente plastikkirurger - i motsetning til det relativt lille miljøet i Norge. I tillegg kan språklige og kulturelle forskjeller skape ytterligere problemer.

HVEM ER OFFENTLIG GODKJENT I NORGE?Se listen over de godkjente plastikkirurgene her

- BILLIG KAN BLI DYRT: - Oppfølging etter operasjonen kan være vanskeligere om operasjonen er utført i utlandet, advarer plastikkirurg Morten Kveim. Foto: Anne Elisabeth Næss

Er inngrepet medisinsk begrunnet, for eksempel fordi kvinnen har nakkesmerter, hodepine og liknende på grunn av bryststørrelsen, vil det normalt dekkes av det offentlige helsevesenet. Men er det estetiske hensyn som ligger bak inngrepet, eller kvinnen av andre årsaker blir frarådet inngrepet, er det henne selv som må betale. Det blir fort en billigere affære om hun lar en lege i utlandet gjøre jobben.

Når norske kvinner reiser utenlands for slike inngrep, vil de som regel først ha møtt en norsk lege som anbefaler dem å vente til etter de har født og ammet.

- Det skal være god grunn til å gripe inn i et ungt kvinnebryst. Når man opererer et bryst, vil det bli arr, og hos unge mennesker blir disse vanligvis ikke pene. Det vil dessuten gjøre noe med ammemuligheten og følsomheten i brystvorten, og man kan få problemer med sårtilheling og i verste fall miste brystvorten, sier Kveim.

- I ferd med å ta helt av

Ryder fraråder kvinner å redusere brystene dersom de planlegger å få barn innen ett til tre år, og ber dem også ellers tenke seg nøye om hvorvidt det er verdt potensielle bivirkninger.

HAR DU ERFARINGER MED PLASTIKKIRURGISKE INNGREP I BRYSTENE?Del dem her og diskutér!

- Det er jo mange individuelle vurderinger som ligger til grunn, men om pasienten er inneforstått med inngrepets art, har store plager og vil kunne dra nytte av operasjonen, så kan man foreta den selv om kvinnen ikke har født ennå, sier han.

Velger man likevel å trosse advarslene fra leger i Norge og dra utenlands, bør man gjøre et godt forarbeid. I Suellen Meidells tilfelle gikk det galt, til tross for at legen som opererte henne også hadde utført et liknende inngrep på søsteren hennes.

- Velg nøye ut hvilket land man drar til, og sørg for referanser på legen. Husk at komplikasjoner kan bli langt verre når de oppstår i et annet land. Jeg tror nok denne kvinnen dere skriver om ville være enig med meg i at det hadde vært bedre å være hjemme nå, sier Ryder.

Det fins ingen tall på hvor mange som drar utenlands for å få utført slike inngrep.

- Men kosmetiske behandlinger generelt er i ferd med å ta helt av, sier han.

Les også

 1. Suellens brystreduksjon i Brasil ble mareritt

  (VG Nett) Etter to mislykkede brystoperasjoner i Brasil sitter Suellen Meidell (22) igjen med skamferte pupper, skyhøy…

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Suellens brystreduksjon i Brasil ble mareritt

 2. Pluss content

  Når mindre bryster gjør livet bedre

 3. Pluss content

  Fikk nye bryster fra egen mage

 4. Pluss content

  Økende trend: Norske kvinner forstørrer rumpa med sitt eget fett

 5. Pluss content

  Derfor tok vi plastisk kirurgi

Fra andre aviser

 1. Mener staten punger ut for kosmetiske inngrep

  Bergens Tidende
 2. Plastikkirurger mener silikon i rumpen kan føre til kreft

  Aftenposten
 3. - Plastikkirurgen kan ikke produsere skjønnhet

  Fædrelandsvennen
 4. 150 unge venter på operasjon

  Aftenposten
 5. Vi brukte 30 millioner kroner på plastisk kirurgi i fjor

  Fædrelandsvennen
 6. 200 norske kvinner har fått erstatning for skader etter brystimplantater

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder