NY STUDIE: En ny forskningsrapport som tre universiteter i USA har gått sammen om, kartlegger hvem som oftest får orgasme basert på kjønn og seksuell legning.

NY STUDIE: En ny forskningsrapport som tre universiteter i USA har gått sammen om, kartlegger hvem som oftest får orgasme basert på kjønn og seksuell legning. Foto: Illustrasjonsbilde: Maskot

Heterofile kvinner har færrest orgasmer

Homofile, biseksuelle og heterofile menn opplever oftere å få orgasme enn heterofile kvinner.

Eirik Tufteland Kroken
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det viser en studie i USA der 52.600 personer har deltatt.

Den nye forskningen har tatt for seg hvor mange som opplever å få orgasme, og skiller mellom kjønn og seksuell orientering, ifølge BBC.

Det er forskere ved Indiana University, Chapman University og Claremont Graduate University som har gjennomført studien og publisert rapporten.

Leste du: Fem sextips for nybegynnere

Gapet kan reduseres

I rapporten opplyses det om at studien, som er gjort av 52.600 personer, inkluderer oralsex og stimulering av kjønnsorganet.

Forskerne bak rapporten konkluderer med at forskjellen mellom heterofile kvinner og de andre gruppene kan reduseres.

Sexolog Bianca Schmidt understreker at det tar lengre tid for en kvinne å oppnå orgasme og mener at det skjer i større grad når sexen ikke handler om penetrering. Foto: Gisle Oddstad VG

«Det at lesbiske kvinner får orgasme oftere enn heterofile kvinner indikerer at mange heterofile kvinner også er i stand til å få orgasme oftere» heter det i rapporten.

– Må tenne kvinnen først

VGs ekspert på sex og samliv, sexolog Bianca Schmidt, synes ikke funnene er overraskende, men at den understøtter det som allerede er kjent.

– Det handler om hvordan man tenner opp en kvinne. Det tar lengre tid enn med en mann. Studien viser at kvinnens orgasme handler om at hun må ivaretas, sier hun.

Hun mener man må ta hensyn til at bare 25 til 30 prosent av kvinner kan få vaginal orgasme.

– 75 prosent av alle kvinner må ha klitorisstimuli helt frem til orgasme. Når sexen handler om penetrering, slik det ofte gjør, er det enda viktigere at kvinnen blir tent først. Dette oppstår lettere i lesbiske forhold der penetrering og penis ikke er like sterkt i fokus, sier sexologen.

Les også: Studie om nordmenns sexvaner

Tradisjonelle kjønnsmønstre

Sexolog og allmennlege Kjell-Olav Svendsen synes det er flere interessante funn i studien.

– Det er interessant at det er færre som får orgasme blant heterofile kvinner sammenlignet med lesbiske kvinner. Tar man to kvinner sammen, fungerer kommunikasjonen bedre ifølge undersøkelsen, sier Svendsen.

Han mener dette kan forklares ved at det ligger tradisjonelle kjønnsmønstre i hvem som oppgir at de får orgasme.

Saken fortsetter under bildet

Sexologene mener den nye studien fra USA, som har spurt 52.600 personer om de får orgasme eller ikke, viser interessante funn, men at det ikke er overraskende at heterofile kvinner har færrest orgasmer. Foto: Sara Johannessen NTB scanpix

– Det blir tolkning fra min side, men det kan tyde på at lesbiske føler seg tryggere, har bedre kommunikasjon og mindre prestasjonsangst.

– Samtidig er det overraskende at det er flere heterofile menn enn homofile menn som får orgasme, sier han.

Les mer: Undersøkelse: Derfor kan du få negative følelser etter sex

Mer oralsex

Undersøkelsen ble utført blant voksne mennesker og omtales som en nasjonal studie.

Rapporten slo også fast at få heterofile kvinner når klimaks gjennom penetrering alene.

Den sier også at oralsex sammen med «annen aktivitet under den seksuelle handlingen» er viktig for å få orgasme.

«Det var en klar sammenheng mellom mer oralsex og flere orgasmer for heterofile kvinner, lesbiske og bifile kvinner og homofile og bifile menn», skriver forskerne.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder