Ernæringsfysiolog Lise von Krogh anbefaler deg å spise hjertevennlig. Foto: Jon Harlald Knutsson

20 matvarer for hjertet!

Her er 20 matvarer hjertet ditt setter pris på, og som resten av kroppen også vil takke deg for.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Vil du påvirke helsen din og forebygge sykdom, bør du ta en titt på kostholdet ditt.

- Et variert kosthold sikrer god helse og forebygger livsstilssykdommer, som for eksempel hjerte- og karsykdom, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh.

Hjertevennlig kost passer for alle som vil ta vare på helsen sin.

- Spiser du mat som er bra for hjertet, forebygger du også diabetes, overvekt, kreft, mage- og tarmproblemer og leddsykdommer. Og du vil høste helsegevinster av dette gjennom hele livet ved at du holder deg friskere.

Amerikanske The Cleveland Clinic og American Dietetic Association har laget en liste med de 20 beste matvarene for hjertet. Ernæringsfysiolog Lise von Krogh har tilpasset listen til norske forhold.

Les også:Se opp for sommerens kaloribomber!

- Kanskje du kan erstatte noen av matvarene du pleier med noen matvarer fra denne listen? Ikke bare spiser du sunt, du spiser også godt, sier Lise von Krogh.

Grillet økologisk laks med blomkål Foto: Eivind Griffith Brænde

1. Laks: Inneholder omega-3-fettsyrer som er godt for blodtrykket og hjertet.

Lyst til å lage denne deilige laksemiddagen? Sjekk oppskriften her!

2. Linfrø: Inneholder vegetabilske omega-3-fettsyrer, fiber og fytonæringsstoffer, som blant annet forsterker immunforsvaret og beskytter kroppens celler. Bruk gjerne knuste linfrø eller linfrøolje til maten. Linfrøolje tåler ikke oppvarming, men passer godt som dressing.

3. Havregrøt: Inneholder magnesium, kalium, folat, B3-vitamin, kalsium og fiber. Havre inneholder en type kostfiber som kalles betaglukan, som kan styrke immunforsvaret. Varm havregrøt kan f.eks. pyntes med frisk frukt eller bær.

Foto: Magnar Kirknes

4. Rødvin: Inneholder flavonoider, som virker som antioksidanter og kan beskytte mot hjerte- og karsykdom. Et glass rødvin kan også forbedre det gode kolesterolet. Som erstatning for rødvin i hverdagene kan du drikke rød druejuice, det gjør samme nytten.

Les også:Forskere skeptiske til alkoholens helsegevinst

Foto: Annemor Larsen

5. Mandler: Inneholder vitamin E, folat og vitamin B2, magnesium, fiber og umettede fettsyrer. Mandler bidrar også med antioksidanter dersom du spiser dem med den brune hinnen på. Miks mandler i en salat eller i en porsjon yoghurt.

Les også:Vektklubb.nos «matspaner» tester yoghurtis

6. Valnøtter: Inneholder mest vegetabilsk omega-3-fettsyrer sammenlignet med andre nøtter, vitamin E, magnesium, folat, fiber. Valnøtter er den nøtten som inneholder mest antioksidanter. De er gode i salater, bakverk og pastaretter.

7. Tunfisk: Er en god kilde til omega-3-fettsyrer og kvalitetsprotein, samt vitamin B12 og niacin. En sunn salat for hjertet kan blandes med litt tunfisk, for eksempel hermetisk tunfisk i vann.

Les også:Tyve myter om mat

Foto: Karin Beate Nøsterud

8. Te: Inneholder katekiner og flavonoider. Bytt ut kaffen med en kopp sunn, grønn te. Grønn te inneholder mer antioksidanter enn svart te. Dessuten inneholder den ikke fullt så mye koffein som kaffe.

9. Brun ris: Inneholder kostfiber, protein, B-vitaminer og mineraler, for eksempel magnesium. Brun ris virker mettende. Blandet med litt grønnsaker eller kjøtt kan dette være et sunt måltid for hjertet.

Foto: Linn Cathrin Olsen

10. Blåbær: Inneholder sterke antioksidanter, bl.a. antocyaner og vitamin C, men også litt fiber, kalsium og kalium. Bruk dem f.eks. i kornblandingen, i bakverk eller i smoothien.

Vil du lære mer om sunn mat?Prøv Vektklubb.no!

11. Gulrøtter: Inneholder betakaroten som kroppen omdanner til vitamin A og kostfiber. Spiser du et par gulrøtter, så dekker det dagsbehovet for vitamin A. Gulrøtter er gode som snacks, i matpakken eller til middagen.

12. Spinat: Er en flott kilde til antioksidanten lutein, B-vitaminet folat, vitamin K og vitamin A. Dessuten inneholder den vitamin B2, vitamin C, jern og kalsium. Velg spinat i stedet for annen salat når du skal lage en salatblanding.

Leserne diskuterer:Er melon sunt?

13. Brokkoli: En super kilde til vitamin C. Den inneholder betakaroten, vitamin K, folat og fiber. Brokkoli kan brukes i supper og salater eller som grønnsak til middagen. En god kilde til kreftforebyggende antioksidanter. Kan også brukes som snacks med dip til.

14: Søtpoteter: Inneholder store mengder betakaroten som kroppen omdanner til vitamin A. Dessuten gir den fiber. Søtpoteter er rik på stivelse og kan brukes i stedet for potet. Søtpoteter smaker godt som de er, men kan med fordel bakes i ovnen eller stekes.

Foto: Magnar Kirknes

15. Paprika: Inneholder vitamin C og E, antioksidantene karotenoider, vitamin B6 og fiber. Rød paprika inneholder mest vitamin C og antioksidanter, mens den grønne inneholder mest folat. Med litt olje kan de stekes i ovnen, og er ideell i salater.

16. Asparges: Inneholder vitamin E, C og B-vitaminet folat. Asparges er også en god kilde til kostfiber. De kan grilles eller dampes og fungerer godt til kjøtt og poteter. Egner seg godt i supper.

17. Appelsiner: Inneholder vitamin C, folat og fiber. Det kan være deilig med et glass friskpresset appelsinjuice om morgenen eller en appelsin på tur. Yoghurt med firkorn og hakket appelsin er forfriskende og mettende.

Les også:Tour de France som osteløype!

18. Tomater: Inneholder antioksidantene lykopen, betakaroten og vitamin C. Desto mørkere farge tomaten har, desto mer antioksidanter inneholder den. Friske tomater smaker godt i salater, ellers kan soltørkede tomater gjøre mange retter mer spennende.

19. Melon: Inneholder bl.a. karoten, lutein, B- og C-vitaminer og fiber. Melon i små stykker smaker godt til frokost og som mellommåltid. Skivet melon er perfekt til dessert.

20. Mørk sjokolade: Inneholder antioksidanter som kalles flavonoider. Spis mørk sjokolade med et kakaoinnhold på mer enn 70 prosent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder