BLODSUGER: Flåtten kan bære med seg smitte som den viderefører. Foto: Scanpix

- Mange har flått-smitte

Flåttekspert Reidar Mehl frykter at mange nordmenn går rundt med uoppdaget borreliasmitte.

Katrine Lia
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Folkehelseinstituttet innkalte i går fagmiljøene til hastemøte i Oslo for å få en oversikt over de ulike flått-testene norske leger bruker i dag.

Reidar Mehl, gikk for to år siden av med pensjon som flåttekspert ved Folkehelseinstituttet. Han frykter at mange går rundt med uoppdaget flåttsmitte fordi kunnskapen hos norske leger er dårlig.

Les også: - Flåtten har stadig bedre vilkår i Norge

Uoppdaget smitte

- Mange har uoppdaget smitte. Flåtten sprer seg til stadig nye områder, samtidig har mange leger liten erfaring med å oppdage borreliasmitte, sier flåtteksperten.

Det siste året har Sørlandet sykehus, Kristiansand, hatt ansvaret for å kartlegge utbredelsen av borreliasmitte i Norge.

Hittil i år har de oppdaget 38 pasienter med alvorlig borreliose. I fjor fikk 345 diagnosen alvorlig borreliose, i 2007 var tallet 328.

Fortsatt ulike tester

- Det finnes pasienter med uoppdaget smitte. Vi er nå i ferd med å bygge opp et fagmiljø hos oss, men jeg erkjenner at informasjonsarbeidet ut til miljøene som skal oppdage sykdommen ennå ikke er god nok, sier Noraas til VG.

Konklusjonen på hastemøtet er at laboratoriene skal fortsette å tilby ulike tester.

- Vi ser det som positivt. Det betyr at en negativ prøve ved et laboratorium kan sendes til et annet, hvor man kanskje klarer å påvise smitte, sier Noraas.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder