VIL HEVE AVGIFTENE: Generalsektrær Anne-Karin Kolstad i Actis mener den eneste måten å stanse ungdoms rusbruk er å heve avgiftene. Foto: Anne Vinding
VIL HEVE AVGIFTENE: Generalsektrær Anne-Karin Kolstad i Actis mener den eneste måten å stanse ungdoms rusbruk er å heve avgiftene. Foto: Anne Vinding

- Hev avgiftene på øl

Publisert: Oppdatert: 23.10.06 14:54

Del saken på:

Lenken er kopiert
HELSE

STORTINGET (VG Nett) Flere antirus-organisasjoner mener den beste måten å bekjempe ungdommens alkoholbruk er økte avgifter og vanskeligere tilgjengelighet.

Under den åpne høringen i Stortinget helse- og sosialkomité uttalte ni sentrale organisasjoner seg om regjeringens ruspolitikk og bevilgningene over Statsbudsjettet. Ikke overraskende spurte de alle etter flere penger til deres arbeid.

Samtidig slaktet organisasjonene de rødgrønnes politikk og ambisjoner.

- Høye priser og begrenset tilgang er de tiltakene som virker best. Vi ber om en avgiftsøkning, spesielt på øl. Regjeringen legger for stor vekt på skadeomfanget av rusbruken. Vi mener vi må se mer på alkoholprisene, sier generalsektrær Anne-Karin Kolstad i Actis.

DISKUTÉR:- Hva mener du om økte alkoholavgifter?

Hun får støtte av forbundsleder Odrun Katrine Bergland i Juvente.

- Når øl koster like mye som sjokolade og brus så sier det seg selv at de drikker mer øl. Jeg har aldri hørt om noen ungdommer som sier det er noe problem å få tak i alkohol, sier Bergland.

Ifølge Bergland begynner ungdom å drikke allerede når de er litt over fjorten år gamle. Nettopp derfor er også daglig leder i Alkokutt, Trine Stensen Lunde opptatt av deres kampanjer.

- Vi må sikre alkoholfrie soner for ungdommen, slik at det blir vanskelig tilgjengelig for dem å få tak i alkohol, mener Lunde.

- Ikke aktuelt

Arbeiderpartiets Jan Bøhler sier det er uaktuelt å heve avgiftene slik flere organisasjoner nå krever.

- Høyere avgifter er ikke aktuelt. Jeg er mer opptatt av annet forebyggende arbeid i idretten, musikken og ungdomsklubber, svarer Bøhler på oppfordringen.

Helse- og sosialkomiteen sitter allerede med flere konkrete forslag til hvordan avgiftene i Norge skal senkes for å møte handelslekkasjen til Sverige.

- Dette er et helsespørsmål, og ikke et finansspørsmål. Folk opplever ubehag, redsel og voldtekter på grunn av rus, svarer Kolstad.

Mer ansvar til fastlegene

Ett av forslagene til regjeringen er at fastlegene nå skal få mer ansvar for de rusavhengige. De foreslår også at noen fastleger skal bli spesialisert i rusproblematikk. Dette avviser president Torunn Janu i Legeforeningen.

- Det er i dag mangel på fagfolk med kompetanse. Vi må derfor øke kapasiteten til alle fastleger, slik at ikke ansvaret dyttes over fra lege til lege, mener Janbu.

Hun er enig i Regjeringens satsing på rusmisbrukerne, men er samtidig skuffet over bevilgningen.

- Det trengs mye mer forskning på dette området. Et kurs for fastleger er flott, men det øker ikke kapasiteten. Det krever langt flere ressurser enn de 50 millionene som er gitt, mener presidenten.

Også leder i fagrådet innen rusfeltet i Norge, Anne Loennechen er skuffet over regjeringens sum.

- All erfaring tilsier at disse pasientene er ikke de som sitter fremst når midler skal fordeles. Jeg er redd for at rusmiddelbrukerne igjen blir taperne.

Denne artikkelen handler om