BLODPROPPRISIKO: P-piller kan i sjeldne tilfeller forårsake blodpropp. Her et tilfeldig utvalg forskjellige merker. Foto: Kristin Svorte/VG

BLODPROPPRISIKO: P-piller kan i sjeldne tilfeller forårsake blodpropp. Her et tilfeldig utvalg forskjellige merker. Foto: Kristin Svorte/VG

22 kvinner fikk blodpropp av p-pillene sine i fjor

(VG Nett) En kvinne døde i fjor av p-pillene sine, mens 21 andre overlevde forskjellige former for blodpropp.

Francis Lundh
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Tall VG Nett har fått fra Statens Legemiddelverk viser at det i fjor ble innrapportert 26 tilfeller av bivirkninger etter p-pillebruk.

- 22 av dem var alvorlige og ett tilfelle dødelig. De alvorlige tilfellene er ulike former for blodpropp, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen til VG Nett.

Les også:Halvparten vet ikke at p-piller kan gi blodpropp

SJELDENT: Avdelingsoverlege Steinar Madsen sier blodpropp etter p-pillebruk skjer sjeldent. Foto: Tore Kristiansen/VG

Likevel er dette en nedgang fra 2008 der også en kvinne døde av bivirkninger etter p-pillebruk, og der 41 av 46 meldinger var alvorlige.

- Det er heldigvis en sjelden tilstand, slik at det vil svinge litt, men vi er glade for det lave antallet meldinger i 2009. Vi kjører nå en kampanje angående sikker bruk av p-piller der vi er både på Facebook og en blogg hvor vi gir informasjon om trygg bruk, sier Madsen.

Legemiddelverket har laget den fiktive personen P-pille Pia som er deres alias i de sosiale mediene.

P-pille Pia på Facebook | P-pille Pias blogg

(Saken fortsetter under bildet)

NYE VEIER: Statens Legemiddelverk har en pågående kampanje om den fiktive P-pille Pia på 18 år. Foto: Faksimile

- Gledelig

Det har tidligere vært stort fokus på bivirkningene fra det populære prevensjonsmiddelet, særlig etter at Legemiddelverkets årsrapport for 2007 viste at hele fem norske kvinner døde i ung alder av pillen.

BLODPROPPEKSPERT: Professor Per Morten Sandset sier det er gledelig dersom debatten rundt p-pillene fører til riktigere bruk. Foto: Marte Vike Arnesen/VG

En av de som meldte inn flere av de alvorlige meldingene den gangen, er professor og forskningsleder Per Morten Sandset ved Oslo universitetssykehus.

- Det er gledelig at antall dødsfall har gått ned. Det var fem i 2007. Det kan selvsagt være tilfeldige svingninger, men det har vært en debatt om bruk av p-piller og hvilke man skal velge og hvilken informasjon man skal gi, sier Sandset til VG Nett.

Les også:Skal advare mot blodproppfare

- Mindre underrapportering

Han utelukker ikke at debatten rundt riktig p-pillebruk har bidratt til færre alvorlige bivirkninger og dødsfall.

- Jeg mistenker ikke at det er så mye underrapportering som tidligere, for det har vært en stor debatt rundt dette, sier Sandset.

Les også:- Abortboom etter p-pillekritikk

Madsen i Legemiddelverket understreker at p-piller anses som et trygt og viktig prevensjonsmiddel, og at det også er ett av budskapene i deres nye kampanje.

- De er sikre og har totalt sett lite bivirkninger, slik at det viktigste for oss med denne kampanjen er at jentene skal være klar over det når disse sjeldne bivirkninger oppstår. Får man behandling i tide, går det nesten alltid bra med den som er så uheldig å få en blodpropp, sier avdelingsoverlegen.

Statens Legemiddelverks informasjonsside om p-piller

Det er rundt 230.000 norske kvinner som brukte p-piller i 2009. Totalt sett bruker 400.000 ulike former for hormonell prevensjon som p-ring, p-plaster, p-sprøyte.

- Vil få bivirkningene raskt

Sandset sier at de få som får blodpropp, som regel får det kort tid etter at man begynner med p-pillene første gang. Han peker på at særlig de første tre månedene antakelig vil være perioden bivirkningene kan komme.

- Kvinner som begynner, må vite litt om symptomer på blodpropp. Den vanligste som er knyttet til p-piller, er i bein og i lunger. I bein gir det smerter og hevelse, oftest i det ene beinet. Det er symptomer som slike kvinner bør ta alvorlig. En blodpropp i lungen gir tung pust og hjertebank. Det kan være smerter og blodig oppspytt. Dette bør være ting som gjør at de kommer til en umiddelbar legebehandling, sier Sandset.

Tidligere i dag kom Legemiddelverkets årsrapport om bivirkninger, der det kom frem at 127 pasienter døde i fjor av medisinene sine. P-pillene er derimot ikke nevnt spesifikt i den ferske årsrapporten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder