FIKK HJELP AV NY METODE: NRK-profil Roald Øyen hadde store problemer med prostata. Takket være en ny og skånsom metode fikk han god hjelp. Her er han i Trollskogen på Malmøya, rett ved der han bor.

FIKK HJELP AV NY METODE: NRK-profil Roald Øyen hadde store problemer med prostata. Takket være en ny og skånsom metode fikk han god hjelp. Her er han i Trollskogen på Malmøya, rett ved der han bor. Foto: Trond Solberg

Pluss content

Ny prostata-metode hjalp NRK-veteran Roald Øyen (77)

Nesten alle menn får før eller siden problemer med forstørret prostata. Likevel snakkes det lite om temaet. NRK-veteran Roald Øyen (77) ønsker å fjerne tabuet rundt denne folkesykdommen. Han har selv vært gjennom en vellykket behandling ved hjelp av en ny og lovende metode.

Halvparten av alle menn mellom 50 og 60 år har forstørret prostata, og antallet som får plager stiger kraftig med alderen. I tillegg rammes også en del menn i 40- årene.

Dette går utover livskvaliteten, og kan føles sosialt invalidiserende. Likevel venter mange i det lengste med å søke hjelp, noe som kan forverre situasjonen – ifølge norske leger. I tillegg er det viktig å sjekke ut at det ikke dreier seg om prostatakreft.

Roald Øyen har selv kjent på de store plagene den lille kjertelen i mannens underliv kan by på. Han er ikke vant til å være åpen om så personlige temaer, men synes erfaringen han har hatt er verdt å dele med andre.

– Siden dette angår så mange, så kan kanskje min historie være til hjelp for noen. Jeg oppfatter absolutt at det fremdeles er et tabu å snakke om problemene forbundet med prostata. Derfor er det viktig å belyse dem, mener han.

Selv ble han henvist til Aker sykehus i Oslo, hvor de som første sykehus i Skandinavia har innført en ny form for behandling som gir langt færre bivirkninger og er mer skånsom enn de mer tradisjonelle kirurgiske metodene.

Les mer om behandlingen lenger ned i artikkelen.

Ny prostatakreftbehandling gir håp: – Svært god effekt

Måtte alltid ha toalett i nærheten

Den tidligere programlederen og TV-profilen sitter på terrassen hjemme på Malmøya, med vid utsikt over Oslofjorden. Han nyter livet som pensjonist, men har også opplevd noen helseproblemer de siste årene.

TABU-SYKDOM: Menn snakker lite om sine problemer forbundet med prostata. Roald Øyen ønsker å dele sine erfaringer for å fjerne dette tabuet. Foto: Trond Solberg

– Jeg har følt meg frisk og rask hele livet. Kun en gang tidligere har jeg vært innlagt på sykehus. Jeg var 7-8 år og tok blindtarmen, og det var ingen god opplevelse, forteller han.

Ved helsekontroller har han de siste årene tatt blodprøver for å sjekke PSA-nivået (forhøyet prostata spesifikt antigen), som viser om prostatakjertelen vokser.

Hos Øyen viste den en gradvis og naturlig økning, men han hadde foreløpig ingen plager.

– Men for ett og et halvt år siden opplevde jeg et stygt fall mens jeg var på fjelltur i nærheten av leiligheten vår i Saint Jeannet i Frankrike. Jeg datt ti meter ned i en steinur og ble fullstendig mørbanket i hele kroppen, forteller han.

Øyen kom seg tilbake til leiligheten, men kollapset så fort han kom inn døren. På sykehuset fant de heldigvis ingen brudd, men muskler og ledd i hele kroppen var kraftig forslått. I løpet av 30 dager gikk han ned over ti kilo.

Han tror at den store påkjenningen førte til endringer i kroppen, slik at prostatakjertelen begynte å vokse raskere. For ham ble det bekreftet av nye blodprøver og av problemene som fulgte:

– Jeg var plaget av at jeg plutselig og ganske ofte måtte på toalettet. Om natten måtte jeg opp tre-fire ganger. Siden jeg er avhengig av mye søvn, var det plagsomt. Når jeg kjørte bil, måtte jeg av og til kaste meg ut av bilen og stå og tisse i veikanten. Det føltes litt nedverdigende, forteller han.

Etter hvert måtte han begynne å legge til rette for at han kunne komme seg fort på do i alle situasjoner.

– Jeg ble veldig bevisst hele tiden, og måtte for eksempel legge en plan hvis jeg skulle sitte ved et middagsbord.

Tre av fire menn veier for mye: Ståle gikk ned 30 kilo på tre måneder

Befriende å snakke om problemene

Den eneste han snakket med om problemene, var kona Nina Bugge Øyen.

– Det var absolutt ikke naturlig for meg å snakke med venner om dette. Og slik tror jeg mange menn har det, sier han.

GODT SAMLIV: Roald Øyen opplever ingen bivirkninger etter prostata-behandlingen han fikk, og samlivet fungerer som det skal. Her er han sammen med sin kone, Nina Bugge Øyen. Foto: Trond Solberg

Situasjonen snudde da han var tilbake i Frankrike og var på møte i den norske klubben, Norvège Côte d’Azur, som har rundt 600 medlemmer.

– Plutselig var det veldig mange som helt åpent begynte å diskutere sine problemer, og som lignet på mine. Det var nærmest en rundebordskonferanse om prostata. Da turte jeg å si at jeg også var i en slik fase. Det var veldig befriende for meg at det var helt all right å snakke om det som er det mest private for menn. Vi hadde en slags felles skjebne, sier han.

Han tok kontakt med fastlegen som ga ham valget mellom medisiner eller inngrep.

– Jeg var ikke i tvil, for jeg misliker medisiner.

Han kom til Aker sykehus, hvor han ble undersøkt av den franske overlegen og PhD ved Urologisk avdeling, Eduard Baco, som jobber her. Få uker senere, i mai i år, var han tilbake og klar for behandling.

Øyen opplevde ingen ubehag hverken under eller etter behandlingen, og var innlagt et døgn.

– Alt har gått utrolig bra. Jeg har opplevd en gradvis forbedring, er kvitt de hyppige og plutselige dobesøkene, og sover godt om natten. Jeg har heller ikke noen problemer med seksuallivet. Det var en lykke for meg å treffe Eduard Baco, sier han fornøyd.

Pensjonist i utlandet? Dette bør du vite

Tverrfaglig samarbeid om ny behandling

Metoden kalles PAE (prostata arterie embolisering), og er en nyskapende og lovende behandling av såkalt godartet forstørret prostata. Urologisk og Radiologisk avdeling ved Aker sykehus samarbeider om dette, og er ledende i Skandinavia på feltet.

LEDENDE I SKANDINAVIA: Overlege Ole Grøtta, overlege PhD Eduard Baco og professor og overlege Nils Einar Kløw ved Aker sykehus står bak et tverrfaglig samarbeid mellom urologer og intervensjons-radiologer og tilbyr såkalt PAE-behandling av forstørret prostata. Foto: Trond Solberg

Metoden benyttes i langt mindre grad enn tradisjonell behandling, og foreløpig er det få andre steder i Norge som gjennomfører den.

Her slipper man narkose og kirurgisk inngrep, som er den vanligste prostata-behandlingen her i landet. Utskrapning av prostata gjennom urinrøret eller åpen operasjon erstattes av en mer skånsom behandling.

– PAE har langt færre bivirkninger enn tradisjonell behandling. Det er liten risiko for blødninger, fare for infeksjoner er redusert og man får ikke problemer med urinlekkasje. De fleste pasienter behandlet med PAE bevarer normal sæduttømming ved utløsning. Etter et kirurgisk inngrep opplever de alle fleste at sæden renner inn i blæren, forklarer Eduard Baco.

Ulempene kan være at kraften på urinstrålen ikke bedres like mye som etter kirurgi, og at effekten av behandlingen kommer litt senere. Man må også være oppmerksom på at det er en mulighet for at behandlingen må gjentas. PAE ødelegger heller ikke for senere kirurgisk behandling hvis det blir nødvendig.

Behandlingen innebærer noe røntgenstråling, men dette antas å ha liten eller ingen betydning.

NY BEHANDLING: Små partikler sprøytes inn i de små blodårene som fører til prostatakjertelen. Blodårene tettes, og den forstørrede prostataen skrumper inn. Foto: Merit Medical

Den er smertefri, gjennomføres på mellom en og to timer, og vanligvis er man ute av sykehuset samme dag. PAE er teknisk krevende, og gjøres av intervensjons-radiologer som gjennomfører prosessen mens de følger med på en røntgenskjerm.

Pasienten legges på benken og får lokalbedøvelse i lysken, og deretter legges en tynn plasthylse inn i blodåren. Selve behandlingen foregår via denne hylsen ved at små artikler sprøytes inn i de små blodårene som fører til prostatakjertelen. Blodårene tettes, og som en følge av dette skrumper prostata inn. Dermed blir det bedre plass til urinrøret.

– Fordelen med denne behandlingen er at den kan gjennomføres også hos pasienter med alvorlig blødningsfare, lunge-, hjerte- og karsykdommer og på dem som ikke tåler narkose. Vår erfaring er at tre av fire vil ha god effekt av behandlingen, sier professor og intervensjons-radiolog Nils Einar Kløw.

SKÅNSOM METODE: Overlege Ole Grøtta (til høyre) viser plasthylsen som benyttes ved PAE-behandlingen. Sammen med overlege PhD Eduard Baco og professor og overlege Nils Einar Kløw tilbyr de en metode som er mer skånsom enn kirurgi. Foto: Trond Solberg

Ny internasjonal forskning viser også at metoden gir gode resultater og har få bivirkninger.

Nå har teamet ved Aker søkt om midler fra Helse Sør-Øst for å gjennomføre en større randomisert studie her i Norge, hvor de ønsker å sammenligne den nye metoden med de mest brukte kirurgiske behandlingene.

Vil bli mer benyttet i fremtiden

Anja Jacobsen Løvvik, leder i Norsk urologisk forening, mener PAE er en metode som vil bli mer og mer benyttet i fremtiden, nettopp fordi den er skånsom og gjør mindre inngripen enn kirurgi.

Ny forskning: Så farlig er smertestillende

TABU: Leder i Norsk urologisk forening, Anja Jacobsen Løvvik, mener problemer rundt prostata fremdeles er tabu. Foto: Privat

Hun synes generelt det er en del mannlige helseproblemer det er vanskelig å få oppmerksomhet rundt.

– Det er urettferdig mye snakk om at kvinnehelse er nedprioritert. Det samme gjelder mannlige helseproblemer, så lenge det ikke dreier seg om hjertesykdom eller kreft, mener hun.

Prostata er et eksempel på dette, og hun mener dette fremdeles er et tabubelagt tema.

– Mange synes det er ubehagelig å ta det opp med legen. Det er godt dokumentert at menn i større grad enn kvinner vegrer seg for å oppsøke lege for vannlatingsplager, sier hun.

Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin, har inntrykk av at en del menn venter lenge før de oppsøker lege om de har problemer med prostata.

– Ikke så sjelden er det en bekymret partner som lurer på hvorfor han er så ofte på do om natten, og som oppfordrer vedkommende til å oppsøke hjelp, sier Brelin.

Noen venter så lenge at det er full stopp i urineringen, noe som kan være veldig smertefullt. I tillegg kan det bidra til å ødelegge nyrefunksjonen.

OPPSØK HJELP: Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin, mener det er viktig å oppsøke hjelp hvis man får problemer knyttet til prostata. Foto: Helge Mikalsen

les også

13 vanlige symptomer som kan være kreft

Pluss content

– Prostata er en kjertel som er litt «krøkkete» plassert, og vokser litt hvert år. Derfor vil mange menn oppleve problemer etter hvert som de blir eldre, sier Brelin.

Han har inntrykk av at det i noen miljøer snakkes mer åpent om og fleipes en del om prostata-problemer.

– Det synes jeg er positivt, og det bidrar til å ufarliggjøre temaet, mener han.

Hans råd er at man oppsøker hjelp før problemet er blitt for stort. Det er som oftest god hjelp å få, enten gjennom medisiner eller et inngrep.

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL151

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder