JOBBER NATT: De som jobber på forskjellige tider av døgnet, over en lengre periode, har blant annet dårligere hukommelse mener forskerne ved Universitetet i Toulouse og Swansea. Foto:Microstock,Scanpix

Forskning: Skiftarbeid kan skade hjernen

En ny studie viser at hjernen din eldes fortere hvis du jobber skiftvakter over en lengre periode.

  • Camilla Bergland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

Forskningsrapporten

Når på døgnet du jobber påvirker hukommelsen, evnen til å tenke raskt samt å prosessere informasjon. Det har en gruppe forskere ved universitetet i Toulouse og Swansea funnet ut.

Funnene er gjengitt av den britiske avisen The Guardian, og publisert i tidsskriftet Occupational & Environmental Medicine.

Tidligere studier har indikert at skift-jobbing har en sammenheng med kreft, hjerteinfarkt og slag.

Men nå har altså forskerne sett på hvordan forstyrrelser i kroppens indre klokke kan forårsake spenninger som påvirker hjernens funksjonalitet.

Forskerne studerte over 3000 pensjonister og arbeidstagere i 1996, 2001 og 2006. De benyttet seg av ulike tidsperioder for å finne ut av hvor stor rolle skiftarbeid har for hjernehelsen over tid.

ELDRES: Ifølge den nye franske studien eldres hjernen din når man jobber skift. Foto:Magnar Kirknes,VG

De fant ut at personene som jobbet unormale tider, over en periode på ti år, hadde dårligere kognitive evner enn folk som hadde jobbet vanlige dagvakter. Personene hadde, ifølge forskerne «tapt» 6,5 år.

Men trodde du at du kunne slutte på dagen med skiftarbeid og alt ville bli bra igjen?

Da må du tro om igjen.

Ifølge forskerne tok det hele fem år før man ble «frisk» igjen.

– Skiftarbeid svekker de kognitive evnene, som får konsekvenser ikke bare for enkeltindividet, men også for samfunnet, sa lederen Dr. Jean-Claude Marquie.

Ikke overrasket

Jon Storm-Mathisen jobber som hjerneforsker ved Universitetet i Oslo og er ikke overrasket over funnene

– Dette forbauser meg ikke. Det er godt dokumentert hvordan en forstyrret døgnrytme har langvarig effekt på kroppen. Søvnmangel og forstyrret døgnrytme vil blant annet gå utover normale variasjoner i hormonkonsentrasjonen i blodet, sier han til VG.

Testet kabinansatte

Johan F. Storm er også hjerneforsker ved Universitetet i Oslo, og arbeider spesielt med hukommelsesområdet hippocampus. Han trekker frem at en tidligere studie fra 2001, som kom frem til en lignende konklusjon.

Studien undersøkte kabinansatte i flyselskaper, og så på hvordan hjernen ble påvirket av stadige endringer i døgnrytme på grunn av ulike tidssoner gjennom mange år.

– I studien så man at tinninglappen var mindre enn normalt hos kabinpersonalet, og noen mentale funksjoner var svekket. Tinninglappen er en del av hjernen som inneholder hippocampus, som er svært viktig for hukommelsen. Svinn av hippocampus kan derfor svekke vår evne til å huske. Man så også en økning i stresshormoner hos kabinpersonalet, og vi vet at hippocampus er spesielt følsom for stresshormoner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder