SYK: Selv om 17 personer har dødd av svineinfluensa i Norge, har vi lav risko for smitte her til lands. Foto: SCANPIX

Norge har lav smitterisko

Næringslivet taper milliarder

Til tross for at Norge er hardt rammet av svineinfluensa og taper milliarder på sykefravær, regnes vi som et lavrisikoland for pandemier.

Steinar Qvenlid Andersen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Onsdag krevde svineinfluensaen sitt 17. dødsoffer, 8 500 personer har fått påvist sykdommen, og Folkehelseinstituttet regner med at så mange som 630 000 nordmenn allerede har fått smitten.

Likevel må vi nesten helt i bunnen for å finne Norge på listen over land som har høy risiko for spredning av svineinfluensa.

Storbritannia topper statistikken foran Nederland og Israel, mens Danmark kommer på en 58. plass.

LES OGSÅ:3900 døde av svineinfluensa i USA

179. plass

Norge er helt nede på en 179. plass.

Sverige ligger høyere enn Norge (137), mens Finland ligger rett bak oss (185) blant de totalt 213 landene på indeksen IPRI (Influenza Pandemic Risk Index) som er utarbeidet av organisasjonen Maplecroft.

- Landene med størst spredningsrisiko har gjerne høy befolkningstetthet og mange som reiser inn og ut av landet. Storbritannia har det spesielt ille og kategoriseres som «ekstrem risiko for spredning», sier Jason McGeown i Maplecroft til VG.

LES OGSÅ:Over 600.000 nordmenn rammet av svineinfluensa

Utlandssmittet

Norge har lav befolkningstetthet, men det er stor reiseaktivitet inn og ut av landet. I Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer har 38 prosent av de som er registrert med smittested blitt smittet i utlandet.

Land som Tyskland, Russland, Italia, Nederland, Belgia og Israel er også i kategorien «ekstrem risiko for spredning».

- Til tross for at de har god evne til å håndtere en pandemi er det svært stor risiko for at disse landene kan bli lammet av markedssvikt og få store problemer med tap av kritisk personell og forstyrrelse av viktige distribusjons- og transportkanaler, sier McGeown.

LES OGSÅ:Askim-kvinne døde av svineinfluensa

Kostbar affære

Maplecrofts beregninger sier ikke bare noe om hvilke land som har størst risiko for spredning, men også hvor alvorlig effekten av spredningen kan bli.

Svineinfluensaen kan imidlertid bli en kostbar affære også for Norge.

Beregninger som SINTEF gjorde for Dagens Næringsliv i sommer viser at 25 prosent samtidig sykefravær vil koste arbeidsgiverne 1,25 milliarder kroner per virkedag.

I september nedjusterte helsemyndighetene scenarioet for antall rammede fra 30 til 20 prosent av befolkningen, men selv dette vil gi betydelig kostnader for næringslivet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder