FIKK MANGE TILBUD: To ganger har Bengt Eidem (32) vært livstruende syk av blodkreft. Begge gangene rant det inn tilbud fra alternative behandlere på mail og SMS. Foto: Thor Nielsen/Tom Byermoen

- Myndighetene må ta større ansvar

(VG Nett) To ganger fikk eks-politikeren Bengt Eidem (32) beskjed om at overlevelsessjansen var nærmest lik null. Begge gangene ble han overøst av tilbud fra alternative behandlere som sa de kunne hjelpe ham med blodkreften.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Mens leger og sykepleiere er omfattet av både et lovverk og Statens Helsetilsy, er det per i dag ingen som fører tilsyn med behandlerne på det alternative markedet.

Kjenner du til kontroversielle helsetilbud til døende? Kontakt VG Netts reporter her

Til VG Nett sier Helsedepartementet at det ikke er aktuelt med tilsyn av disse aktørene. I stedet ber de forbrukerne gå til politianmeldelse dersom de opplever grove overtredelser eller lovbrudd på dette området, som av typen VG Netts journalist fikk tilbud om da han kontaktet et utvalg alternative behandlere med en fiktiv og uhelbredelig kreftsykdom.

Det reagerer 32-åringen fra Trondheim kraftig på.

- Det er helt uholdbart å si at den enkelte må politianmelde det. Jeg kan skrive under på at det ikke er det man tenker på i en slik situasjon. Og når man mister noen man er glad i, så er nok ikke det å politianmelde det som lokker mest, sier Eidem.

LES OGSÅ:Dette tilbys døende kreftsyke på alternativmarkedet

- Storindustri å sko seg på dødssyke

Eidem ble landskjent da han i 2005 startet en nasjonal kampanje for å verve flere blod- og beinmargsgivere i forbindelse med sin egen sykdom. Medieoppmerksomheten førte også til at han, til tross for at han aldri oppsøkte markedet, ble overøst av tilbud fra alternative behandlere som mente de kunne hjelpe ham med den livstruende blodkreften.

- Det var tilbud om alt fra kostbar bønn, sopp, B17, healere, spesialjuice og folk som ville behandle meg gjennom min samboer. Oppfinnsomheten er stor, og felles for alle tilbudene er at metodene var dyre og lovet å redde livet ditt, sier Eidem.

VG Nett har fått tilgang til en av e-postene han mottok. I denne forteller en kvinne at hun føler seg forpliktet til å si ifra at hun kan hjelpe. Hun sier også at han kan få påskerabatt på en healingbehandling som opprinnelig koster 400 euro.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

-FORGIFTET: VG Nett møtte Solveig Holt Naidoo og samboer Henrik Bredal i deres hjem. Hun sier hun ble forgiftet av B17-behandling. Foto: Niklas Lynau


DEBATT: Hva mener du om praksisen på alternativmarkedet?Si din mening her

Han takket aldri ja til noen av tilbudene, men mener at myndighetene nå må agere for å stoppe dette.

- Noe må gjøres. I dag er det blitt en storindustri i både Norge og i utlandet at folk skor seg på desperate dødssyke. Det finnes mange syke mennesker her i landet som i desperasjon blakker seg og setter seg i bunnløs gjeld for å finansiere tilbud som de er blitt lokket til å tro på. Dette er en situasjon vi ikke kan leve med. Myndighetene må ta et større ansvar.

Eidem får blant annet støtte fra Forbrukerombudet, som har tilsynsansvar av markedsføringen til disse behandlere. De mener det er meningsløst å kontrollere hvordan de markedsfører seg, så lenge ingen overvåker selve behandlingen.

LES OGSÅ:Dette mener behandlerne om sine metoder

- Kjeltringer

Som alternativ behandler er ett av de klare unntakene man må forholde seg til, at de ikke skal behandle alvorlig sykdom, som kreft faller inn under. Til tross for dette sier flere til pasientene at de gjør det. Eidem, som nå er kreftfri på sjette måned, sier han er glad for at VG Nett tar opp temaet.

- Dette er første gang jeg har sett at noen har tatt kontakt med alternative behandlere på denne måten, og vist folk hvordan de opererer. Det er både banebrytende og veldig viktig, sier han.

Han mener at mye av det man ser på alternativmarkedet i Norge er ren svindel.

- Jeg mener det er to kategorier for disse folkene. Det er de som er rene kjeltringer, som kun er ute etter å sko seg på andres ulykke, og så er det de menneskene men en lav kritisk sans og som har en viss tro på at de kan være til hjelp.

LES OGSÅ:- Noe av dette kan ta livet av pasienten

Medpasient tok B17

Da Eidem var på sitt sykeste og var innlagt på sykehus møtte han flere andre kreftpasienter som hadde prøvd ulike metoder. Det er spesielt en historie som har brent seg fast i minnet til 32-åringen.

- Det kom inn en kar som hadde prøvd B17, og som kom inn fordi det hadde oppstått komplikasjoner på grunn av behandling. Han fortalte til meg at han hadde dosert seg selv for høyt og hadde fått sterke smerter.

LES OGSÅ:Vi trenger tips og hjelp fra deg!

Mannen er nå død.

- Jeg har ingen mistanke om at han døde av B17, det var nok sykdommen som til slutt tok knekken på ham, men det illustrerer jo at det ikke hjalp ham.

Dette er den samme behandlingsformen som dødssyke Solveig Holt Naidoo (62) prøvde. Hun hevder hun ble forgiftet av middelet. Statens Legemiddelverk advarer mot B17 på det sterkeste.

Følg VG NettsFracis LundhogMarianne Vikåspå Twitter

Les også

 1. - Ser pasienter dø av ubehandlet kreft

  (VG Nett) Professor Terje Risberg har jobbet med kreftpasienter siden 1980 og har sett pasienter dø etter å ha motsatt…
 2. Hanssen: - VG Nett har avdekket flere lovbrudd

  (VG Nett) Nylig avgåtte helseminister Bjarne Håkon Hanssen mener VG Netts dypdykk i alternativbransjen som angivelig…
 3. - Ble forgiftet av alternativ medisin mot kreft

  (VG Nett) Solveig Holt Naidoo (62) er døende med en alvorlig kreftsykdom.
 4. - Stort problem at ingen har tilsyn med behandlerne

  (VG Nett) Per i dag kan alternativ behandlere operere fritt på markedet med de behandlingsformene de vil.
 5. Vi trenger tips og hjelp fra deg!

  (VG Nett) Kjenner du noen som har fått upassende tilbud og behandling av kreftsyke? Har du prøvd noe du mener virker?
 6. Dette møter dødssyke kreftpasienter på alternativmarkedet

  (VG Nett) I et mylder av tilbud blir kreftpasienter i livets siste fase tilbudt et middel helsemyndighetene mener er…
 7. Brev fra advokat Johan Haga til VG Nett

  (VG Nett) Behandlerne Stein Flaatrud (homeopat), Roald Strand (lege) og Christian Darling (lege) hyret advokat Johan…
 8. - Noe av dette kan ta livet av pasienten

  (VG Nett) Overlege Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk advarer mot alternativbehandlere som sier de kan kurere kreft.
 9. Dette mener behandlerne om sine metoder

  (VG Nett) Da VG Netts journalist utga seg for å ha uhelbredelig kreft fikk han en rekke tilbud fra alternativmarkedet.
 10. - Det er et stort skuespill

  (VG Nett) Homeopat Stein Flaatrud er en av behandlerne som ble oppringt da VG Nett undersøkte hva som tilbys av…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder