NEI TIL FETT-DIETT: Lege Jøran Hjelmesæth har ikke sansen for lavkarbodronningens tilnærming til slanking. Foto: TROND SOLBERG

Lavkarbokrangel for åpen scene

Lege Jøran Hjelmesæth slakter slankefilosofien til lavkarbodronning Sofie Hexeberg - som han mener er faglig syltynn.

May Linn Gjerding
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den populære forfatteren Sofie Hexeberg forsvarte slankefilosofien sin med nebb og klør under en stor lavkarbodebatt på Studentersamfundet i Oslo tirsdag kveld.

LES OGSÅ: Krigen om lavkarbo - her får du oversikten

- Hvis du skal gå ned i vekt, må du bruke det hormonelle grepet, nemlig det at du blir en fettforbrenner. For å få ned insulin, må du spise færre karbohydrater, forklarer Hexeberg.

Hun mener at de som er skikkelig overvektige kan gå ned i vekt, simpelthen ved å spise seg ned i vekt - gjerne ved hjelp av fete sauser, smør og bacon: Ved å spise færre karbohydrater får man ned insulinnivået.

- Insulinet er et potent fettlagringshormon som også hemmer fettforbrenningen. Hvis man har diabetes type 2 og begynner med insulinsprøyter, så går de fleste opp i vekt.

- Helt feil

Lege og indremedisiner Jøran Hjelmesæth satt i panelet under debatten, og sa seg gjentatte ganger uenig i Sofie Hexebergs budskap.

LES OGSÅ: - Jeg la på meg fire kilo magefett og fikk kolesterolsjokk

- Det Hexeberg sier om insulin, er veldig feil. Hun sier at først går sukkeret opp, og så går insulinet opp, og så blir man fet. Da sier hun at det blir mer fett i fettcellene. Men det insulinet først og fremst gjør, er å bringe sukkeret inn i muskelceller og det blir det ikke noe fett av, sier Hjelmesæth, som er leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, ved Sykehuset i Vestfold.

HOLDER PÅ SITT: Lege Sofie Hexeberg mener at fettdiett er den smarte måten å slanke seg på. Her er hun under lavkarbodebatten på Studentersamfundet. Foto: TROND SOLBERG


Han understreker at hvis man spiser mer karbohydrater enn hva man trenger, vil overskuddet lagres som fett.

Hexeberg snakket varmt om en mer fettrik kost, som hun mener gir en varig metthetsfølelse - istedenfor å ha et blodsukker som hopper opp og ned, og skaper sultfølelse annenhver time.

- Jeg er uenig i tolkningen av karbohydratene, for den forutsetter at du spiser veldig mye karbohydrater og raskt absorberbare karbohydrater, sier Hjelmesæth.

Han er skremt over at Hexeberg mener fettrik mat ikke er farlig for helsen, i forhold til utvikling av hjerte- og karsykdommer.LES OGSÅ: Tjener fett på lavkarbo-diett

Han viser til at overvekten av vitenskapelige studier viser at mettet fett øker kroppens mengde av kolesterol - noe som er kjente årsaker til hjerteinfarkt.

- Det er direkte feil å hevde at høyt inntak av mettet fett ikke øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier han.

Jøran Hjelmesæth mener at man blir fet fordi man får i seg mer energi enn kroppen klarer å forbrenne.

Advarer mot lavkarbo

Paneldeltakerne Kaare Norum, ernæringsprofessor emeritus og paneldeltaker Live Elin Torheim advarte mot lavkarbofilosofien til Hexeberg og ernæringsfysiolog dr. philos Dag Viljen Poleszynski.

- Det finnes forskjellige typer lavkarbodietter, og slik jeg oppfatter det dere står for, så er det ekstremt. Man risikerer å ikke få i seg alle næringsstoffer og antioksidanter man trenger. Jeg frykter fare for helse og spiseforstyrrelser. Jeg vil advare mot at folk gir det her til barn, sa Torheim.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder