Forbereder innkjøp av medisin mot dødsvirus

I dag og i morgen skal Sosial- og helsedirektoratet ta en avgjørelse som kan bety liv eller død for tusenvis av nordmenn.

Alexander Øystå
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Hvor mange doser fugleinfluensamedisin bør Norge kjøpe inn? Hvis dødsinfluensaen bryter ut - skal det være et lager stort nok til hele befolkningen, eller vil det mest fornuftige være å prioritere særlig utsatte eller særlig viktige grupper, som gamle og barn, ledelse i stat og kommune, politi, helsepersonell og kraftverksingeniører?

Disse sensitive spørsmålene forsøker direktør Bjørn-Inge Larsen og resten av direktoratet å besvare. Svaret blir gitt i morgen, i form av en innstilling til Helse- og omsorgsdepartementet.

Tror på utvidelse

- I Norge har vi i dag 200.000 kurer på beredskapslager. Dette er mindre enn det antallet nordmenn vi tror kan bli smittet. Selv om jeg ikke kan si noe om konklusjonen i vår innstilling, er det meget sannsynlig at lageret kommer til å bli utvidet, sier Bjørn-Inge Larsen.

I flere land, også Norge, hamstrer privatpersoner medisinen som heter Tamiflu.

I Sverige har professor Hans Wigzell, regjeringens vitenskapelige rådgiver, anbefalt leger å hamstre medisin til seg selv og sine familier.

Men også nasjoner hamstrer. En lang rekke vestlige land har besluttet å kjøpe inn flere titalls millioner doser av Tamiflu - den eneste medisinen som er ansett for å være noenlunde effektiv mot fugleinfluensaviruset.

Ekspertenes frykt er at fugleinfluensaviruset (H5N1) i Asia skal mutere med et menneskelig influensavirus og ved en slik genspleising skape et «drapsvirus» som utvikles til en pandemi med smittsomheten til influensa og dødeligheten til fugleinfluensa.

Salget skyter fart

En norsk ekspertgruppe har anslått at Norge da i verste fall kan oppleve 2,6 millioner smittede og 1,3 millioner døde. Mer konservative anslag opererer med «bare» 30.000-40.000 døde her til lands.

I Norge har salget av Tamiflu tatt av som en rakett: fra 774 solgte kurer i hele fjor til opp mot 7000 bare hittil i år.

Folkehelsa har inngått kontrakt om kjøp av fire millioner doser vaksine mot influensa. Men flere eksperter tror at det kommer til å bli umulig å produsere vaksine tidsnok - fordi en pandemi vil spre seg lynraskt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder