Mobiltelefon kan gi øyekreft

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:22

Del saken på:

Lenken er kopiert
HELSE

Forskere har for første gang funnet en sammenheng mellom bruk av mobiltelefon og kreft. Daglig bruk av mobiltelefon tredobler faren for øyekreft, ifølge en tysk undersøkelse.

Forskningsresultatene bør skape bekymring i mobiltelefon-industrien: Dersom ny forskning bekrefter funnene, vil industrien risikere å bli stevnet for retten av tusenvis av mennesker med øye- og hjernekreft. Og det vil bety enorme erstatningskrav.

Undersøkelsen, ledet av Dr. Andreas Stang ved Universitet i Essen, tok utgangspunkt i 118 mennesker som hadde utviklet uveal melonama - en form for øyekreft. Deres bruk av mobiltelefon ble kartlagt. Denne gruppen ble så sammenliknet med 475 mennesker uten øyekreft. Kreftpasientene viste seg å bruke mobiltelefonen mye mer aktivt enn de som var friske.

Akkurat hvordan strålingen fra mobiltelefon gir kreft er usikkert. Utviklingen av øyekreft antas å ha sammenheng med øyets stoffsammensetning, fordi den vannaktige konsistensen bidrar til å absorbere strålingen. Det skal i særlig grad gjelde mennesker som er genetisk disponert for det.

Dr. Stang understreker at resultatene må følges opp av nye studier. Det spørs om mobiltelefon-industrien er like ivrig.

Denne artikkelen handler om