IKKE I FINLAND: I Finland anbefales ikke de som allerede har tatt pandemrix (bildet) for to år siden å vaksinere seg med Fluarix. Norge endrer ikke anbefalingene sine. Foto: Afp

Norge dropper ikke influensavaksine

(VG Nett) Både norske og europeiske legemiddelmyndigheter fortsetter å anbefale influensavaksinen Fluarix.

 • Sigrid Helene Svendsen

Artikkelen er over syv år gammel

I midten av oktober gikk finske myndigheter ut og advarte mot å gi influensavaksinen Fluarix til personer under 65 år.

Bakgrunnen var en finsk studie som antyder at det er større risiko for å få narkolepsi etter å ha tatt pandemrix-vaksinen mot svineinfluensa og så Fluarix.

Etter å ha gått gjennom den finske studien, mener norske myndigheter det ikke er grunn til at personer under 65 skal ikke lenger skal vaksineres med vaksinen.

- Konklusjonen vår var at metodene som ble brukt i studien ikke var følsom eller spesifikk nok til å si noe sikkert om dette, sier seksjonssjef Svein Rune Andersen i Legemiddelverket til VG Nett.

Forrige uke konkluderte også europeiske legemiddelmyndigheter med det samme i en rapport.

- Vi kan ikke være skråsikre her, men vi kan heller ikke basere oss på hypoteser. Vi må basere oss på gode, vitenskapelige data, og det er det ikke i dette tilfellet.

- Ikke økt risiko

Den finske studien mente de fant høyere nivåer av spesifikke antistoffer hos personer med narkolepsi som hadde fått Pandemrix, enn hos de som var friske. Men ifølge Legemiddelverket hadde bare 30% av totalt 47 pasienter høyere nivå av antistoffene.

- Er vaksinen trygg?

- Definisjonen på trygg er vanskelig - en vaksine kan jo gi bivirkninger. Men ut i fra det vi vet i dag så kan vi ikke se at det skal være noen økt risiko for å få narkolepsi etter vaksinasjon med sesonginfluensavaksiner, sier Andersen.

Norge har kjøpt inn to vaksiner til risikogruppene, både Fluarix og Vaxigrip, i tillegg er også vaksinen Influvac tilgjengelig.

- Vaksinasjon i Norge er frivillig. Når myndighetene anbefaler vaksinasjon til grupper i befolkningen, er det basert på en avveining av risikoen ved å gjennomgå sykdom, opp mot nytten av vaksine. Ønsker man ikke å vaksinere seg med Fluarix er det mulig å velge en av de to andre vaksinene, sier Andersen.

Fikk erstatning

Den finske studien konkluderer med at det er de som tok vaksinen mot svineinfluensa, Pandemrix, i 2009, og som er under 65, som potensielt kan ha økt risiko for narkolepsi.

2,2 millioner nordmenn fulgte myndighetens råd om å vaksinere seg under pandemien. Først i etterkant ble det påvist en mulig sammenheng mellom vaksinen og narkolepsi.

Fremdeles får helsemyndighetene inn meldinger om personer som sier de har fått sovesykdommen etter at de tok vaksinen for tre år siden. I begynnelsen av oktober hadde Norsk Pasientskadeerstatning betalt ut over ti millioner kroner i erstatninger til de som ble rammet.

Mer om

 1. Helse
 2. Svineinfluensa

Flere artikler

 1. Finland advarer mot influensavaksine

 2. Setter av 75 millioner i erstatning til vaksineofre

 3. 174 millioner kroner i erstatning etter influensavaksine

 4. Klager fortsatt på svineinfluensa-vaksine

 5. Svineinfluensavaksinen: Har fått 89 millioner i erstatning

Fra andre aviser

 1. Finske myndigheter frykter narkolepsi

  Aftenposten
 2. Finland advarer mot årets influensavaksine

  Fædrelandsvennen
 3. Flere voksne kan få erstatning etter svineinfluensa-vaksinen

  Aftenposten
 4. Millionerstatninger til vaksineofre

  Aftenposten
 5. 174 millioner kroner i erstatning etter influensavaksine

  Bergens Tidende
 6. Flere kan ha rett til erstatning etter svineinfluensavaksine

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder